Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2409.93
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Milli bir teknoloji hamlesi: TEKNOFEST

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, 20 Eylül itibariyle İstanbul Yeni Havalimanı Yerleşkesi’nde gerçekleştirilmeye başladı. Bugün sona erecek olan festivalde tüm vatandaşlarımızı, farklı yaş gruplarına yönelik eğitici ve eğlenceli etkinlikler, teknolojik yarışmalar, geleceğin gereksinimlerinin tartışılacağı seminerler, profesyonel havacılık ekiplerinin gerçekleştireceği muhteşem gösteriler bekliyor.

Türkiye'nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali…

Özellikle son dönemlerde gerçekleştirilen Türkiye’nin "Milli teknoloji hamlesi" hedefleri doğrultusunda organize edilen Teknofest, ilk üç gününde vatandaşlarımızın yoğun ilgisine sahne oldu. Alana girişlerde alınan güvenlik önlemleri ise had safhadaydı. Teknofest’te düzenlenecek her türlü etkinlik, gösteri ve seminerin ücretsiz olması da ayrı bir anlam katıyor. Çok yoğun emek verilmiş, büyük çaba sarf edilmiş. Emeği geçen herkesi öncelikle tebrik etmek lazım…

Birbirinden farklı yarışmaların festival kapsamında gerçekleştirilmesi hedeflendi. İHA Destekli İnsansız Kara Aracı Yarışması, , Robotik Fetih 1453 Yarışması, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması, Havalimanı Sistemleri IOT Uygulamaları Yarışması, Yapay Zekâ Yarışması en dikkat çekenler arasındaydı. 2017 yılının Aralık ayında başvuruları kabul edilen heyecan verici yarışmalarda gerek Türkiye’de, gerekse de yurt dışında öğrenim gören bütün ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra yetişkinler de bireysel veya takım olarak yarıştılar. Yarışmalar büyük çekişme içerisinde gerçekleşti. Kazananların mutlulukları gözlerinden okunuyordu. Dikkat çeken bir diğer nokta ise yarışmaların Aselsan, Baykar, BMC, İGA, İSBAK, Roketsan, TAİ, TÜBİTAK ve Türksat'ın paydaşlığında yapılmasıydı.

Teknofest büyük ilgiye sahne oldu!

Birbirinden farklı 12 kategoride düzenlenen yarışmalarla gençlerimizin kendi teknolojik projelerini geliştirmesi ve üretmesi hedeflendi. 750 takım ve 2 binin üzerinde yarışmacının katıldığı Teknofest’te Türk Yıldızları muhteşem havacılık gösterileri sundu ve izleyicilere görsel açıdan zevkli dakikalar yaşattı. Çocuk ziyaretçiler de unutulmadı tabii… Bu kapsamda 3 boyutlu yazıcıların yer aldığı teknoloji atölyelerinin yanında eğitici faaliyetler düzenlenerek festival daha zengin bir yapıya sahne oldu. Teknofest kapsamında verilen konserler ise müzik severlerin yoğun ilgisini çekti.

F-16 ile Kenan Sofuoğlu kıyasıya yarıştı!

Teknofest’te dikkatlerden kaçmayan çok önemli bir olay yaşandı. Birbirinden hızlı yedi araç, ipi en önde göğüsleyebilmek için amansız bir mücadeleye girişti ve bu mücadele izleyicilerin nefeslerini kesti. Bir Formula aracı, bir iş jeti, Solotürk F-16 uçağı, Kawasaki model motosiklet ile spor araçlarının birlikte katıldığı yarışı eski dünya motosiklet şampiyonu AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu kazanmayı başardı.

Türkiye’nin geleceği emin ellerde…

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ise Teknofest’e emek veren isimlerin başında geliyordu. Teknofest’in tanıtımı için büyük çaba sarf eden Bayraktar; "Türkiye, uzayda ve havacılıkta hak ettiği yere gelecektir. Milli İHA ve SİHA'ların altında da bu tutku yatıyor." sözleriyle Türkiye’nin havacılık sektöründeki geleceğinin emin ellerde olduğunu yansıtmış oldu. Katılımcı sayısından oldukça memnun olan Bayraktar, milli teknoloji hamlesinin adım adım gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Sanal gerçeklik uygulamalarına da değinmek gerekiyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin uzun yıldır üzerinde çalıştığı bu uygulama ise ziyaretçilerin kullanımına sunuldu. Bu uygulama aracılığıyla üretilen ve geliştirilen uçak ve helikopterler birebir ölçüleriyle detaylı bir şekilde görüntülenebildi. Sanal gözlüklerini takan ziyaretçiler yeni nesil temel eğitim uçağı Hürkuş’u, insansız hava aracı ANKA’yı, yakın destek uçağı Hürjet’i, T625 helikopterini ve Göktürk-2 uydusunu ilgiyle izlediler.

ASELSAN’ın ödüllü telsizi de tanıtıldı

ASELSAN'ın tasarım ödüllü yeni 3700 Sayısal El Telsizi'nin lansmanı da Teknofest’te gerçekleştirildi. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, artık günümüzde dünyanın teknolojik bir yarış içinde olduğunu kaydederek, bu yarışta geride kalanların kaybetmeye mahkûm olacaklarını belirtti. Renkli ekran ve akıllı şarj imkânını sahip olan telsizin GPS konum servisi, USB bağlantı noktası ve titreşim özelliği dikkatlerden kaçmadı. Rekabet gücü oldukça yüksek milli bir cihaz olan ASELSAN 3700 Sayısal El Telsizi bu vesileyle piyasaya sunulmuş oldu.

Ulaşım ücretsiz!

Festival boyunca ulaşım ücretsiz bir şekilde gerçekleştiriliyor. Mecidiyeköy, Beşiktaş, Taksim, Kadıköy, Ümraniye, Üsküdar, Eminönü, Yenibosna, Eyüpsultan, Hadımköy, Kartal, Maltepe, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Seyrantepe ve Sarıyer gibi noktalardan otobüsler kaldırılıyor. Bu pazar ailenizle birlikte sizi heyecan dolu anlar bekliyor. Unutmayın… Teknofest için bugün son gün. Gittiniz, gittiniz… Gitmezseniz çok şey kaçırırsınız benden söylemesi… Haftaya görüşebilmek dileğiyle…

Kalın sağlıcakla…