Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2386.18
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Ocak 2013

Mısır

Mısır İslam topraklarının içerisinde en önemli coğrafyalardandır. Son yaşanan Arap Baharı neticesinde Hüsnü Mübarek'in devrilmesi ile yeni bir dönem başladı. Bu yeni dönemle birlikte Türkiye Mısır karşılaştırması da yapılmakta, Mısır'ın Türkiye'ye rakip olup olamayacağı tartışılmaktadır.

Birkaç günlük gözlem ne kadar bu tür kararlar verilme hususunda etkili olabilir bilmemekle birlikte sizlere Gazze seyahati sırasında ülkede bulunduğum süre içerisinde yaşadığım ve tanık olduğum olaylar üzerinden analiz yapmaya çalışacağım.

Kahire İstanbul büyüklüğünde bir şehir. Tahrir meydanında çadırlar kurulu. Laikler Mursi yönetimine karşı burada muhalefete devam etmekteler. Pankartlarda Mübarek ve Abdülnasır'ın fotoğrafları bulunmakta. Laik kesim mevcut yönetimden memnun değil. Muhalefetini sürdürmekte. Mevcut yönetimi getiren Tahrir Meydanı şu sıralar laik kesimin protesto mekanı durumunda. Mursi taraftarları bu kişilerin para ile orada bulunan işsiz güçsüz kişiler olduğunu ileri sürüyorlar. Bizdeki laikler gibi Mıısr'da da laikler muhalefeti alanlara yayma noktasında benzer yönler göstermekte.

En ilginç durum ise her benzin istasyonunun önünde kuyrukların olması. Ciddi bir yakıt sorunu yaşanmakta. Yakıt nedeni ile istasyonda tartışmalar ile karşılaşmak vakayı adiyeden olmuş durumda. Sayın Mursi'nin ciddi olarak zorlanacağı bir konu bu durum.

Ülkedeki trafik kurallarla değil sezgilerle işliyor. Kat ettiğimiz onca yola ve bulunduğum onca ülkedeki trafik kuralları ile uzaktan yakından hiçbir benzerliği yok bu ülkedeki trafiğin. Trafik yer yer sağdan yer yer soldan işliyor. Herkes her an her şeyi yapabiliyor. İstanbul trafiğini bir gün arayacağımı düşünemezdim. Ticari araçlar İstanbul'da bazen yaşanan yolu uzatarak fazla ücret alma olayını abartmış durumdalar. Ne yazık ki anlaşmış olmak karşılıklı olarak teyitleşmiş olmak hiçbir şey ifade etmiyor bu ülkede. Şahıs herhangi bir anda anlaştığınız fiyattan veya gidilecek yoldan vazgeçebiliyor.

Ne yazık ki devlet görevlileri her yerde bahşiş (!) isteyebiliyor. Bu o kadar aleni ve normal ki bu topraklar adına utanmamak elde değil. Paralel şekilde biz de rüşvet olaylarını çözebilmiş değiliz. Ne yazık ki birçok kamu görevlisi yaptığı iş ile alakalı olarak maaş dışında vatandaştan da para talebini kendisine bir hak olarak görebilmekte.

Yollarda kurulu bulunan barikatlar ve asker kontrolleri bizdeki güneydoğuyu anımsatıyor. Sık sık durduruyor ve pasaport, kimlik kontrolüne tabi tutuluyorsunuz. Gece yolculuğu için belli güzergahların dışına çıkmamanız ve mümkünse gece yolculuğu yapmamanız konusunda uyarılıyorsunuz. Bu durum Kahire'nin yakınları için dahi geçerli.

Mehmet Akif Ersoy'a uzun süre ev sahipliği yapan, El Ezher'in olduğu İmam Şafi ve birçok alimin mezarının bulunduğu bu ülke daha iyisini hak ediyor kanaatindeyim. Mısır'ın hak ettiği şekilde yönetilmesi ve gelişmesi hiçbir Müslüman'ı rahatsız etmez. Bizim komşumuz Mısır ile ilgili beklentimiz dileğimiz onların iyi olmaları mutlu olmaları dışında bir şey olamaz. Ancak Mısır'ın Türkiye'ye rakip olmak şöyle dursun en az 30 yıl geride olduğu kesin. Bu karşılaştığınız ve kıyasladığınız her alanda bu şekilde. Tek fark bizde de çok izlenen diziler orada da çok ciddi rağbette. Ne yazık ki Mısır'a bizi bile ne kadar yansıttığı belli olmayan dizilerimizi göndermişiz. Paylaştığımız ve eşit olduğumuz tek konu bize yabancı dizilerimiz.