Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
35.05
Gram Altın
2490.68
BIST 100
10611.64
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Şubat 2014

MİT YASASI

Ülkenin milli istihbaratına kast eden "yerli unsurlar" ülkeye en büyük iyiliği yaptılar farkında olmadan. Çünkü başıboş bir MİT yapısı ve yasasıyla ülkenin uluslararası servislerle baş edebilmesi mümkün değildi.

Son iki aydır MİT üzerinden başbakan Tayyip Erdoğan'ı köşeye sıkıştırmak isteyen güçlere cevap TBMM'de görüşülmekte olan MİT yasasıyla veriliyor:

"Ülkenin geleceğine kast edecek oyunlara izin vermeyiz" diyen TBMM yeni MİT yasasıyla önemli yapısal değişikliklerin önünü açıyor.

Ülkenin batmasını da göze alan gözü ve gönlü dönmüşlerin 7 Şubat 2012'de MİT müsteşarını ifadeye çağıran teşebbüsünden hemen sonra hacimli bir yazı dizisi hazırlamıştım. Sonraları da 2-3 yazı yazdığımı hatırlıyorum. Orada MİT'in yapısal değişikliklere gitmesinin elzem olduğunu, ancak böyle kapsamlı değişikliklerle kendi komşularını fişleyen, jurnalleyen mantaliteden kurtulabileceğini yazmıştım.

Sonraki süreçlerde çok kere MİT yıpratılmaya çalışıldı. Yaşadığımız kötü tecrübelerle MİT'i gelişmiş ülkelerin servisleri ile yarışabilmesi için daha donanımlı ve korunaklı hale getirmek için seçimlere rağmen meclis çalışmasını aralıksız sürdürüyor.

Gerçekten de MİT'i hedef haline getirenlerin pervasız davranışlarına yorumlara kapalı engeller konmalıydı. Bu anlamda yeni çalışmanın bu ihtiyaca önemli ölçüde cevap vereceğini umuyorum.

Bakınız,

MİT'le nasıl uğraştıklarını yaklaşık iki yıl önce Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasından hemen sonra yazdığım yazıdan alıntılarla görelim:

"Hakan Fidan MİT Müsteşarı olduğu haftalardı; İsrail bizim derin mihraklarımızla birleşip Hakan Bey hakkında olmadık karalama kampanyaları başlatmıştı. Yok, Hakan Fidan İslamcıymış, yok, İran'a yakınmış, yok, Efkan u00c2la ile yakınmış, yok, F. Gülen'in adamıymış ve kardeşi onun himayesindeymişu2026

Neyse,

İsrail İsrailliğini yapıyor dedik, önemsemedik. Gerçi o günlerde "MOSSAD Aranan Suçluyu Buldu" başlıklı bir yazı kaleme almış ve izahatta bulunmuştum. Ama bizim yargıya ne oluyor anlayamadım!? Anlayamadım dediysem de siz anladığımı anlayın. Neden anlamadığımı açılarken de nasıl anladığımı anlarsınız.

Bu ülkenin MİT'i bugüne kadar her türlü yasa dışı, hukuk dışı iş ve oynaşta birinci sırada yer alıyordu. Nereden bildiğimi soranlara bazı örnekler vereceğim, acele edilmesin.

"MİT bizatihi örgüt kurup, her türlü cinayete sebebiyet veriyordu"

"MİT katilleri saklıyor, koruyordu"

"MİT adam kaçırır, fidye alır, sonra teslim ediyordu"

"MİT kadın ticareti yapıyor ve uyuşturucusunu da bunlar üzerinden sevk ediyorduu2026" Bunlar yıllardır basının yazdıkları ve kitaplara konu olan fiilleri MİT'in.

Ama,

Bir Allah'ın savcı/yargıç kulu çıkıp da ne oluyoruz deme yiğitliğini göstermediu2026 Hani, bir olsa, iki olsa neyse ama yıllarca gırtlağını değil, boyunu bin metre geçen pisliklerin dibinde debelenen MİT'i sorgulama gereği duyma, ama MİT'i vatandaşını gammazlayan bir kurum olmaktan çıkaran Müsteşarı u2013sadece kan dursun diye başlattığı girişimlerden dolayı- Hakan FİDAN'ı yanına diğer iki eski MİT'çiyi de katarak ifadeye çağır sonra buna da hukuk deu2026

Adama sorarlar;

"Devleti rutin dışına çıkaran"lar rutin dışı hangi eylemler ve icraatlarda bulundular?

Hukuk adamı olan önce "devlet rutin dışına çıkar" sözünü söyleyenden hesap sorar;

Ne demek devlet rutin dışına çıkar?

Devletin rutin dışı eylemleri hangileridir?

Bu eylemlerle kaç ocak yıkılmıştır, diye hesap sorması gerekirdi hukukun. Ancak gelin görün ki bugüne kadar bir tane sorgulama yapılmamış."

Bu ülkede savcılar daha önce yok muydu?

Bütün kirliliklerin menbaı olan MİT'ten kaç yetkili gözaltına alınmak istendi ve kaç müsteşar ifadeye çağrıldı.

Bir de ağaların talimatı vardı:

"Gelmezse kapın getirin Hakan Fidan'ı!"

PEH!!!

Şarkılarda-türkülerde bile bu kadar kolay değil;

Hani "Saçlarından tut getir" vardı ya, o bile bu kadar kolay söylenmiyordu.

Allah var,

O gün de başbakan Tayyip Erdoğan'ın cesur duruşu ülkenin iki önemli kurumunun karşı karşıya gelmesini engelledi.

Artık bu yeni yasayla MİT kendi vatandaşını gammazlayan bir istihbari saçmalıktan, uluslar arası güç olma görevi üstlenecek. Bunun nasıl olacağını da daha önce yazmıştım. Keşke bu yasayla MİT bir bakanlığa dönüştürülseydi. O zaman daha donanımlı, dinamik, sorumlu ve geniş ağa sahip olacaktı.

Neyse, bir dahaki sefereu2026

Twitter: @AhmetAY_