Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2434.62
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Ağustos 2013

Motivasyonsuz hiç bir şey olmuyor..

Motivasyon kelime anlamının çok ötesinde bilinen muhtaç olunan bir kavram. Onsuz bir yaşam adeta baharatı tadı tuzu olmayan bir yemek gibi. Motivasyon kelimesi Latince "movere", yani "hareket ettirme, hareketlendirme" anlamını içinde barındırmakta..

İsteklerimizi ve ilgi ve alakalarımızı kapsayan genel bir kavramdır da diyebiliriz.Ancak açlık, susuzluk,uykusuzluk gibi fizyolojik ihtiyaçlarımızın dışında bizi yönlendirir hareketlendirir. İnsanlara özgü başarma isteği gibi yüksek dürtülerimize ulaşmada başarımızın derecesi motivasyonumuz la doğru orantılıdır.Ne kadar ekmek o kadar köfte tekerlemesi bu kavram için uygun bir benzetme sanırım. Motivasyon sürecini anlamada ihtiyaçlar, dürtüler ve özendirici uyarcılar arasındaki ilişkiler ve anlamları önemlidir.

Motivasyonun amacı harekete geçmektir. Düşünceleri yaşama geçirme isteği en az bu düşünceler kadar önemlidir. Başarılı olmuş insanlar genellikle amaçlarını belirleyerek motive olurlar.Başarılı olmak isteniyorsa nereye gidildiği ve ne yapmak istenildiği çok iyi bilinmeli ve çok iyi projelendirilmelidir.. Başarmak İlerlemek isteyen bir kişi ulaşmayı arzuladığı hedefleri belirleyerek işe başlamalı.. Bu hedefler doğrultusunda kendi kabiliyet yetenek görgü ve bilgisini geliştirdikçe hedeflerine doğru ulaşması zor olmayacaktır. Beş N bir K motivasyonun olmazsa olmazıdır diye düşünüyorum. Maraton koşucusu hedefe ulaşmada nasıl bir plan proğram yapmak zorunda ise motivasyon silahı ile başarılı olmak ve hedefi on ikiden vurmak isteyen bir kişi de aynı projeleri yerinde ve zamanında uygulamakla ancak başarılı olabilecektir.

Motivasyon davranışı olumlu tetikler ve kişi kendisine bir takım hadefler koyar. İnsan davranışını tetikleme, insanın içinde onu çeşitli şekillerde davranmasını sağlayan güdüler ve bu güdüleri harekete geçiren çevresel faktörlerle ilgilidir.

Motivasyon kişiyi hedefine yönelik davranışlara doğru götürmeli. Amaç zihinde oluşturulan düşünce ve hedeflere ulaşmaktır. Bu hedef için fiziksel ve psikolojik bir güç kullanmak moral değerleri pozitif tutmak gerekecektir.

Hedeflere ulaşmış bir kişi motivasyon gücü sayesinde almış olduğu pozitif imputlarla yeni yeni alanlarda yine başarıdan başarıya koşacaktır. Çünkü davranışın sürdürülmesi artık bir zaruret olmuştur.Kişi iradesi dışında kazandığı yarı otomatizm ile artık daha zinde ve daha güçlüdür.

Burada düşünce ve eylem eşit önemdedir. Başarılı bir insanı düşünün. Hedefine ulaşır ulaşmaz herşeyi bir tarafa atmaz, mutluluğunu arttırmak için, yeni ve daha başarılı hedefler belirler. Bu amaçla kendisini planlar ve çalışmalarını yapar.

Kendini motive eden kişi gelişmeye açıktır. Gelişmenin değişim olduğunu ve değişmenin de riskler içerdiğini unutmamak gerekir. Risk aynı zamanda stres üretecektir.Stres kontrolünü sağlıklı yapabilirsek buradan üretilen pozitif enerji imdadımıza Hızır gibi yetişir.Başaramamak demek, gerektiği kadar hazırlıklı olunmadığı anlamın gelmektedir. Bu yüzden eğer başarılı olunmak isteniyorsa yılmamak devam etmek gerekecektir. Ertelemek ötelemek gibi motıvasyonun önündeki engellere takılmak ise daha baştan kişiyi başarısız olmaya mahkum eder.

Kişinin maneviyatı moral değerleri duygu durumu yetiştiği çevre genetik yapısı psikolojik durumu motive olma başarısını elbette etkiler.Ancak hedefler iyi seçildiğinde istişareler iyi yapıldığında niyetler iyi kurgulandığında başarı kaçınılmaz olacaktır.Başarma kelime anlamı ile bile kişileri motive etmeye yeter hatta artar bile deneyin isterseniz .

Hedeflerini tutturamayan yuvasındaki muhabbeti ve sevgiyi yetersiz bulan bir türlü mutluluğu yakalayamayan elinin altındakileri hep kaçıran bir kişi iseniz başkalarını suçlamadan bu makalemi iki kere okumanızı öneriyorum.Sağlık ve mutluluk dileklerimleu2026