Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 May 2013

Mucize Beynimizde

Beyin dışarıdan bakıldığında kalbimiz gibi sadece bir et parçası.Total ağırlığımızın %2 gibi bir kısmına tekabul etmesine rağmen akciğerlerimizle aldığımız oksijenin dörtte birini kullanıyor .Sağlıklı yaşatılması ise buradaki gizemine bağlı. Bu bakımdan beynimize kan götüren ve getiren damarlar, diğer organlardakine göre, sayı bakımından daha fazla . Normal boyutlardaki yetişkin bir insanın beyin ağırlığı ortalama bir buçuk kilogram kadardır.

Mikroskop altında incelediğimizde karmaşık ve birbirine sayısız bağlarla bağlı bir şebeke. Beyin hücrelerimizin enerji olarak kullandığı gıdalarda son derece sınırlı olup en önemli olmazsa olmaz gıdası da doğal şekerler. Milyarlarla ifade edilen hücre sayısı yanında her hücrenin binlerce uzantı ile birbirinden haberdar olması bu kompleks organ üzerine yapılan sayısız çalışmanın sebebi olsa gerek.

Yıllar önce yaşanmış acı tatlı güzel çirkin hatıralarımızın saniyelerden daha kısa bir zaman dilimi içinde hatırlayarak her gün yaşadığımız hatırlama mucizesini bugünkü bilgilerimizle dahi çözmüş değiliz.Telefonla iletişim yada bilgisayar teknolojisi gibi olağan üstü başarılarımız bile bu muamma ve mucizeyi anlamamızı tam sağlamış değil.

Ne yerseniz o olursunuz , yada yedikleriniz ilacınız olsun sözlerinin en önemli muhatabı da yine mucize beynimiz .Yeme ve içmede dikkat etmemiz gereken hususlara riayet ettiğimizde daha mutlu olmamızı sağlayan hormonları beynimize salgılattığımız gibi unutkanlık hafıza kaybı gibi hastalıklara karşıda korunma elde etmiş oluyoruz.

Unutkanlık, dalgınlık, konsantrasyon eksikliği yorgunluk uyku düzensizliği sıkıntı depresyon ve stres gibi çağımızda çok sık şikayet konusu edilen problemlerin çözümünde beyin hücrelerimizin beslenmesi ile ilgili yanlışlarımızı bu gün sorgulayarak nerede hata yapıyoruz sorusunu sorarak araştırmamız gerekiyor. Uykudaki kalitenin bozulmasıyla ilgili sorunların yumağında yine beyin hücrelerimiz aklımıza geliyor.Çünkü vücudumuzda bulunan herhangi bir doku ve organımızın beyinde temsili bir merkezi muhakkak vardır.Uyku açlık ve tokluk hiddet ve gerilim hasılı her şeyimizin merkezi beyindir.

Beslenme de yaptığımız yanlışlar beynimiz için çok önemli olduğuna göre çoğumuzun ortak paydası olan ruhsal bedensel ve manevi sorunlardan arınmada beyin sağlığının ayrı bir önemi ve değeri olsa gerek.. Beslenme düzenimizi ve yaşam tarzımızı düzelttiğimiz zaman bir çok amansız beyin hastalığına karşı aktif korunma sağlayabiliyoruz.

Bunama hastalığının tedavisinde milyarlarca dolar para harcanmasına rağmen tedavi için elde edilen kazanımların oldukça sınırlı olması bu hastalığa karşı korunmada alternatiflerin peşine itiyor bizleri.Aynı şekilde beyin felci kalp krizi gibi hastalıklarda kan kolesterolü ve damar kirlenmesini önlemede de ağzımızdan girenlerin sansürlenmesi müthiş bir kalkanu2026

Hastalıklar gelmeden beyin ve ruh sağlığımızı korumak aslında tamamen bizlerin elinde..Yeterki kararlı olalım ve uygulamaya başlayalım. Ağzımızdan giren her lokma aldığımız her nefes beyin hücrelerimiz için şifa olabilir.Yediklerimizi içtiklerimizi bu bilinçle düzeltmeye ne dersiniz? Yarın çok geç olabilir. Sağlık ve mutluluk dileklerimle.