Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.64
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Eylül 2022

Muhalefetin aday açmazı

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanlığı seçiminde hem İyi Parti’ye, hem HDP’ye ihtiyacı var. Ancak resmi olarak ikisini bir araya getiremiyor. HDP, açık açık altılı masaya eklemlenmek istese de bunun önündeki engel İyi Partililer.

Önce bir tespit yapalım. Türk Devleti, PKK ile HDP’yi aynı kefeye koyuyor. Terörle arasına mesafe koymadığı için HDP’yi PKK’nin siyasi kanadı olarak görüyor. Cumhur İttifakı’nı oluşturan Ak Parti, MHP ve BBP de aynı görüşte. Son günlerde Meral Akşener deterörle arasına mesafe koymadığı sürece PKK ile HDP’yi aynı konumda göreceklerini söyledi.

HDP, kendini gizlemiyor. Sık sık Kandil’e ve İmralı’ya selam çakıyor, bağlılık bildiriyor. Son milletvekili seçimindetam dışlanacağı anda imdadına Kılıçdaroğlu yetişti. “Her evden HDP’ye bir oy” çağrısı yaparak HDP’lileri Meclise soktu. Kılıçdaroğlu, kaybettiği onca seçimde HDP seçmeninin desteği olmadan CHP’nin iktidar yüzü göremeyeceğini öğrendi. O’na göre PKK, “Hendekteki arkadaşlar”, HDP de onların dostları.

***

Muhalefet partileri iktidara gelmeden bakanlık paylaşımının telaşına düştü, kavga erken başladı. CHP, Gürsel Tekin’i konuşturdu, HDP’ye bakanlık verilebileceğini söyletti, ortalık karıştı. Halbuki bu söylem yeni değildi, Muharrem İnce’nin yarıştığı seçimde Özgür Özel de canlı yayında HDP’ye Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı verileceğini söylemişti.

CHP’liler, HDP’ye bakanlık sözü üzerine İyi Partililerden bu kadar sert tepki beklemiyordu. Hemen karşı atağa geçtiler. İyi Partililerin belediyelere yerleştirdiği adamları ve aldıkları ihaleleriöne çıkardılar. Büyükşehir belediye başkanlıkları HDP’nin desteği ile alınmış ve İyi Parti’nin bilgisi dâhilinde hem kendilerine, hem HDP’lilere gerekli kadrolar verilmişti.

HDP, terörle bağlantılıydı. Mızrak çuvala sığmıyordu. Teröristlerle kucak kucağa fotoğrafları çıkan Semra Güzel daha yeni tutuklanmıştı. HDP’nin kapatma davası da devam ediyordu. Devlet, PKK’yı silerken, CHP seçim uğruna HDP’yi dolayısıyla PKK’yı yaşatmaça basındaydı. CHP’nin görmediği ya da görmek istemediği ise hala milletin yüreğini yakan şehit cenazelerinin gelmesiydi.

***

Terörle mücadele, Türkiye’nin bir numaralı meselesi. Muhalefetin açmazı da bu noktada. Kemal Kılıçdaroğlu Van’a gidiyor, “Oyunuzu bize verin Selahattin Demirtaş’ı serbest bırakalım” diyor. Yozgat’a gidince tersini seslendiriyor. Ancak iletişim çağının farkında olamadığı için milletin iki konuşmayı bir arada değerlendirdiğini düşünemiyor.

Vatandaşın teröre bakışı kesin ve kararlı. Meral Akşener’in ziyaretinde bunu cesurca dile getirdiler: “Kılıçdaroğlu ile bu iş olmaz! ”Yapılan anketlerde muhalefet adayları içinde Mansur Yavaş öne çıkıyor. İyi Partililer de bunu söylüyor. Ortak aday gösterilmezse İyi Parti’nin Mansur Yavaş’ı aday göstermesi kaçınılmaz gözüküyor.

İngiltere’de Başbakan Boris Jhonson görevi bıraktı, yerine altı aday birden yarıştı. Sonunda Liz Trussipi göğüsledi. Bizde ise muhalefet, altı değil üç aday çıkarıp kendi aralarında yarıştıramıyor. Koalisyon böyle bir şey işte, daha kazanmadan bakanlık kavgası yapıyorlar. Görünen o ki, bir dönem daha Türk Devletini Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Cumhur İttifakı yönetecek.