Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2395.99
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Temmuz 2020

Mülteci kampındaki sefil uzaylılar

Sinema tarihine bakıldığında, genel olarak, uzaylıların dünya için tehlikeli ve işgalci yaratıklar olarak tasvir edildiği görülüyor. Çok az filmde, uzaylılara ilişkin farklı yönler ele alınarak beyaz perdeye yansıtılıyor. Bu filmlerin en dikkat çekicilerinden biri ise District 9… Bilim kurgu filmleriyle tanınan Güney Afrikalı NeillBlomkamp, ilk uzun metrajlı filmi olan District 9 ile sıra dışı bir konuya değiniyor. Elysium (2013) ve Chappie (2015) filmleriyle bilim kurgu alanındaki ününü pekiştiren Blomkamp, District 9’da uzaylıları dost-düşman ilişkisinden ayırarak mülteci konumunda ele alıyor.

apartheıd rejiminin izleri

Film, içeriği itibariyle ırkçı Apartheid rejiminin devam ettiğini göstermesi açısından dikkat çekici. Buna neden olan ise beyaz yönetmenin kurgusunu beyaz yöneticiler üzerinden yapmış olması. Nijeryalı mültecilerin oluşturduğu çetelere vurgu yapması da filmi ilgi çekici hale getiriyor. Film hakkında bir bilgi daha… District 9, adını Apartheid döneminde Cape Town Altıncı Bölge'de meydana gelen olaylardan esinlenerek aldı. 30 milyon dolara mal olan film, kurgusal röportajlar, haber görüntüleri ve yarı-sahte belgesel tarzı ile IMBD’de 7.9 puanda bulunuyor.

1.8 milyon uzaylı mülteci

Filmde de belirtildiği gibi uzaylı gemisinin Manhattan, Washington ve Chicago değil de neden Johannesburg’a konuşlandığı şaşırtıcıdır. ABD merkezli filmlere gönderme olan bu girişten sonra 1982 yılından beri kent merkezinde asılı duran uzay gemisine dair bilgiler paylaşılır. İlk temastan sonra açlık ve sefalet içerisindeki binlerce uzaylı kurtarılarak District 9 adı verilen mülteci kampına yerleştirilir. 2010 yılına gelindiğinde ise karides denilerek aşağılanan uzaylı mültecilerin sayısı 1.8 milyona ulaşarak Johannesburg’da karmaşanın artmasına neden olur.

Yeni hedef insan-uzaylı Merwe

İnsanlar ve uzaylı mülteciler arasındaki ilişkileri düzenlemek amacıyla Birleşmiş Çokuluslu Milletler (MNU) adında bir organizasyon kurulurken mülteci kampının tahliyesi ve şehir dışına taşınmasına karar verilir. MNU'nin saha operasyon şefi Wikusvan de Merwe uzaylı mültecilerin kapısını aşındırarak tahliye belgelerini imzalamalarını ister ancak Merwe, biyokimyasal tepkimeye maruz kalarak dönüşmeye başlar. MNU’nun yeni hedefi “insan-uzaylı” Merwe, milyarlarca dolar değerinde görülür ve üzerinde bilimsel çalışmalar yapılmasına karar verir.

Nijeryalı çeteler

Laboratuvar ortamından kaçan Merwe’in yeni sığınağı District 9 ve daha önce aşağıladığı uzaylılar olur. Sığındığı yer ise kayıp kumanda modülünü tamir edip uzay gemisine taşıma aşamasında olan uzaylılardır. MNU, uzaylı teknolojisini nasıl kullanacağını anlamak için Merwe’i parçalamak isterken mülteci bölgesinin Nijeryalı çetesi bambaşka bir gerekçe ile O’nun peşindedir. Batıl inançları olan Nijeryalılar Merwe’i yedikleri takdirde güçlerini ele geçireceklerine inanmaktadır. Filmdeki Nijeryalı çete vurgusu Güney Afrikalıların Nijeryalılara bakışının bir yansımasıdır aynı zamanda.

Devam filmi bekleniyor

Film, insanların ortaya çıkan olaylar hakkındaki görüşlerini gösteren başka bir dizi röportaj ve haber yayınıyla sona erer. Merwe’in karısıyla yapılan bir röportaj, kapının önünde küçük bir metal gülün bırakıldığını ortaya koyar. Arkadaşları ona gülü bırakanın Merwe olmadığını söylese de metalden bir gül yapan uzaylı görüntüsü Merwe’in hala hayatta olduğunu ima eder. Filmin hayranları aradan geçen 11 yıla rağmen halen District 9’un devam filmini beklemekteler.

İLGİLİ FİLMLER

Elysium (2013)

Chappie (2015)

FİLMİN KÜNYESİ

Menşei:Güney Afrika,

IMDB:7.9

Yönetmen: NeillBlomkamp

Oyuncular:SharltoCopley, David James, JasonCope

Gösterim Tarihi: 13 Ağustos 2009

Dil:İngilizce

Tür:Aksiyon, Bilim Kurgu, Gerilim

Süre: 112 dakika