Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2410.90
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Aralık 2014

MÜSLÜMAN, GAYR-İ MÜSLİM BİRİNE DUA EDEBİLİR Mİ?

Abdullah bin Ömer'den:

u2013 Yahudi ve hristiyanlardan birisine dua etmeniz icap ettiğinde: 'Allah, senin malını ve çocuğunu çoğaltsın' deyiniz.

(Deylemi)

* * *

Gayr-i müslime, sadece müslümanların hakkı olan bir nimetle dua edilemez. Mesela, "Allah seni cennetine koysun" diye dua yapılamaz. Ama, kendisinin de hoşlanacağı dünyevi nimetlere mazhar kılınması için dua edilebilir. Malının çoğalması, neslinin artması, genç ve dinç kalması için dua etmek gibi...

Gayr-i müslime, iman ve hidayet duası yapmaya gelince:

Gayr-i müslimin yüzüne karşı, duyacağı şekilde, "Allah sana hidayet versin," "İslama girmeyi nasip etsin", şeklinde dua etmek, onun din ve vicdan hürriyetini rencide edici olabilir. Kendini inancı sebebiyle aşağılanmış hissedebilir. Bu yüzden bu şekilde açıktan dua yapılmaz. Ama mü'minin hidayete ermesini istediği gayr-i müslime iman nasip etmesi için, ona içten ve gönülden dua etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Çünkü hidayet temennisi, "Allah razı olsun, Allah cennetine koysun" gibi, yalnızca mü'minler hakkında yapılabilecek, gayr-i müslimler hakkında caiz olmayan dua türünden bir istek değildir. Rahatsız olmadıkları takdirde, her inançtan ve her dinden, herkese yapılabilir.

Gayr-i müslimlere onları hoşnut edecek, duymaktan memnun olacakları şekilde dua yapmayı caiz kılan bu hadis de gösteriyor ki, itikat dairesinde gayr-i müslimlere dostluk ve sempati göstermek, yakınlık duymak caiz olmasa bile; muamelat dairesinde kurulacak tüm insanu00ee ilişkiler caizdir ve geçerlidir.

Gayr-i müslimlerle komşuluk yapılabilir, ticari bağlar tesis edilebilir. Onların temel hak ve hürriyetlerine saygı duyulabilir. Hatta gayri müslim bir hanımla müslüman bir erkek, evlenip yuva bile kurabilir. Gayr-i müslimle ilişki yasağı, onların inançlarını kabul etmeme ve meyil göstermeme ile sınırlıdır. İnsanu00ee ve ticari muameleler, hukuki ilişkiler, yasak kapsamı içine girmez.