Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2439.45
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Kasım 2014

Müslümanların Tarihi

Müslümanların bugün içinde bulundukları olumsuz durumların temelinde cehalet yatıyor. Mensup olduğu dinin temel kaidelerini bilmeyen, inancının prensiplerinden haberdar olmayan kitleler büyük acılar içinde kıvranıp duruyor. Halbuki aynı Müslümanlar geçmişte hem Batıya hem de bütün dünyaya medeniyet dersi vermiş ve hafızalarda unutulmayacak şeref levhaları vücuda getirmişlerdir. Öyleyse biz yeniden kendimizi tanımaya, anlamaya çalışmalıyız.

İşte bu ortam içinde bir muştu, bir müjde, bir ilaç gibi muhteşem bir eser günışığına çıktı. Bütün ömrünü İslam tarihine adamış olan aziz hocamız, muhterem alim Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, uzun yıllardan beri üstünde çalıştığı nefis bir eseri ilim ve kültür hayatımıza kazandırdı: Müslümanların Tarihi. Bugüne kadar bir çok kıymetli esere imza atan İhsan Hoca, çalışmalarını taçlandırdığı bu beş ciltlik kaynak eserle Müslümanların dönüp maziye bakmalarını, geçmişteki ihtişama karşılık bugün içinde bulundukları zilletin sebeplerini merak etmelerini istiyor.

Eserin arka kapağında, bu hayırlı çalışmanın insanlığa sunduğu kazanca işaret ediliyor: "u00c2dem (a.s.) ile başlayıp kıyamete kadar devam edecek olan tarih, sadece okullarda okutulan geçmiş hadiseler kronolojisi değildir, yaşanan hayatın kendisidir. Tarihlerini bilmeyen birey ve toplumlar, başkalarına bağımlı ve uydu olmaya mahku00fbmdurlar. Çünkü onlar kendilerine öğretilenden başka bir hakikat göremezler, algılayamazlar. Görmeyi, algılamayı isteseler bile buna müsaade edilmez. Dolayısıyla insan sadece tarihi bilerek hürriyeti tanır, bağımsızlığa aşık olur ve onun için mücadele eder. İnsanın hayattaki tek hedefi, örnek bir insan olmak, -başka bir tabirle- Allah rızasına kavuşmak olmalıdır. Allah Teala insanı bu yüce amaç için yaratmıştır. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmaktadır: Ben cinleri de, insanları da sadece bana kulluk etsinler diye yarattım."

Geniş bir ufuk ve derinlemesine bir tecessüsle kaleme alınan eserin ilk cildinde, genel kavramlar üzerinde duruyor. Hazret-i Peygamber ve dönemi anlatılıyor. Asr-ı Saadet'te yaşananlar, dinimizin toplumda ve sosyal hayatta bulduğu karşılık üzerinde duruluyor. Eserin ilk sayfalarında sadece tarihu00ee hadiseler değil, sosyal çalkantılar ile insanlar arasındaki münasebetlere de tanık oluyoruz. Savaşlar, isyanlar, kıtlık, tabiu00ee felaketler vs. Bir yönüyle Müslümanların Tarihi ama bir taraftan da insanlığın tarihi diyebiliyoruz esere. Sayfaların sağ ve sol köşeleri, ansiklopedik eserlerde olduğu gibi resimler ve vinyetlerle donatılmış. Böylece dikkatli okuyucuyu rahatlatan görüntülü şölene dönüşmüş.

İkinci ciltte Hazret-i Peygamberin Mekke ve Medine dönemleri işleniyor. Bu devir ele alınırken özellikle Mekke dönemi esnasında Müslümanların 'tebliğ' görevi ve bu kavramın akislerine temas ediliyor. Kapağıyla da dikkat çeken eser, muhtevanın teknoloji ile birleşmesi halinde ortaya çıkan güzellikleri hatırlatıyor. Üçüncü ciltte "Hulefa-i Raşidin" var. Yani Örnek Halifeler Dönemi. Cihad kavramı ve pratikteki faydaları konusunda da aydınlatıcı bilgiler mevcut. Bu ciltte ayrıca Emeviler ve o zamanda yaşamış olan Müslümanların hayatları, idealleri, çalışma tarzları uzun uzadıya anlatılıyor.

Dördüncü ciltte Abbasu00eeler ve Endülüs Emevu00eeleri ile Selçuklular dönemi ayrıntılı olarak anlatılıyor. O dönem içinde Haçlıların, Osmanlıların ve diğer komşu ülkelerdeki Müslümanların haline tanık oluyoruz. Beşinci ve son cilt, tamamen Osmanlı Devleti'ne tahsis edilmiş. Bir cihan devleti olan Osmanlı'yı 'muhteşem' kılan değerler manzumesi üzerinde duruluyor. Altıyüz yılın temel esasları ve rükünlerine temas ediliyor. Tek tek padişahların, zaferlerin ve toplumdaki adalet mekanizmasının işlendiği konular dikkat çekiyor. Savaş ortamında halkın yaşayışı ilgi çekiyor. Bu cilt de cennetmekan merhum Sultan Mehmed Vahu00eedüddu00een'e kadar geliyor. Padişahlar, vezirler, şeyhülislamlar arasındaki münasebet üzerinde etraflıca duruluyor. Osmanlı'nın büyük medeniyeti adeta bütün eski/tarihu00ee eserlere de yansımış. Bugün hala özlenen büyük bir medeniyetin işaret taşları eser boyunca okurun dikkatini çekiyor.

Prof. Dr. Sırma, milletçe iftihar ettiğimiz dünya çapında değerli bir ilim adamı, seçkin bir tarihçi. Müslümanların Tarihi dünden bugüne Müslümanların, bir bakıma insanlığın özlü serencamıu2026 Eser öncelikle ve özellikle bütün il ve ilçelerimizin kütüphanelerinde bulunmalıdır. Müslümanların Tarihi, Müslümanların dertleriyle hemdert olanların ve bilhassa son yıllarda Ortadoğu'da, İslam aleminde meydana gelen savaşların, katliamların, tuzakların farkına varmak isteyen şuurlu okuyucuların bir el kitabı hüviyetindedir. Yoğun mesaisine, rahatsızlıklarına rağmen bu kıymetli eseri aziz milletimize ve İslam ümmetine kazandıran kıymetli hocamız İhsan Süreyya Sırma Beyefendiye ve bu değerli eseri okuyucu ile buluşturan Beyan Yayınları'nın yöneticilerine teşekkür ediyorum. (Müslümanların Tarihi, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Beyan Yayınları, Ankara Cad. No. 21 Cağaloğlu - İstanbul www.beyanyayinlari.com. Tel. 0 212 512 76 97 Ankara Caddesi, No. 21 Cağaloğlu İstanbul)