Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Ağustos 2017

Mustafa Kemal'i Koruma Kanunu kaldırılmalıdır

EVVELA şunu açıkça ifade edeyim ki büyük insanları kanunlarla korumaya gerek yoktur. Böyle bir yola başvurmak o insandaki zaafları örtmekten başka hiçbir işe yaramaz. Büyük insanlar icraatlarıyla gönüllerini fethederler. Onların aleyhinde doğru olmayan her muhalefet değersizdir, devasa dalgalar da olsa sert kayalara çarpması gibidir.

Başta bütün peygamberler ve onların izinde gidenler akıl almaz ithamlarla ve işkencelere maruz kaldıkları halde, muhalifleri onları asla çürütüp, küçültemediler. Tarihin her devrinde yüceleri cüce yapmak, cüceleri yüceltmek mümkün olmamıştır.

Batı dünyasından en açık ve berrak bir örnek şüphesiz ki Galile'dir. Dünya dönüyor dediği için onu idam edenler bugün insanlığın vicdanında mahku00fbm olmuşlardır. Zaman en güzel bir müfessir olduğundan onun haklılığını ortaya çıkarmıştır.

Firavun ilk laik sistemi ortaya atan bir zalimdir. Yeryüzü benim, gökyüzü de Allah'ın olsun demiştir. Yeryüzünde Allah'ın hükümlerini kabul etmek istememiş ve bu alanı hiçbir kimseyle paylaşmayacağını ve yeryüzünün ilahı olduğunu iddia etmiş ve muhaliflerini bertaraf etmek isterken, kendisi bertaraf olmuştur.

Sırası gelmişken bir hususu sizinle paylaşmak istiyorum. Geçmiş yıllarda Urfa'da bir miting yapacaktık. Evrakları emniyete götürür götürmez, şube müdürü beni emniyet müdürüne götürdü. Hadise uzun, hepsini anlatmama gerek yok, ancak bir ara Emniyet Müdürü, "Mustafa Kemal hakkında ne düşünüyorsun?" diye sordu. "Neden sordunuz?" deyince bu hususta fikrinizi öğrenmek istiyorum dedi.

Dedim ki; Müdür bey hem Mustafa Kemal hakkında koruma kanunu var hem de bana Mustafa Kemal hakkındaki fikrimi soruyorsunuz. O zaman o kanunu kaldırın ben de rahat konuşayım diye cevap verdim.

Evet; ölmüş, gitmiş birisini korumak için herhangi bir ülkede böyle bir kanun maddesi var mıdır, tarihe mal olmuş Mustafa Kemal'in her yönünü bilmek elbette hakkımızdır. Mesela Mustafa Kemal'in hiç akrabası yok mu dur, doğrusu merak ediyorum. Şayet varsa şimdiye kadar neden bize tanıtmadılar. Bir köylüye sorsanız bile size yedi sülalesini anlatabilir.

Çanakkale savaşında Mustafa Kemal bildiğimiz kadarıyla 64 (YARBAŞ) yarbaydan bir tanesidir. Bir başarı elde edince Albaylığa terfi ettirilir. Çanakkale Savaşının komutanı bir Alman generaldir. Çanakkale'de elde edilen zaferden sonra İngilizlerin İstanbul'a mukavemet olmadan girişini ve çıkışını nasıl izah edeceğiz. Lozan antlaşması hakkında halen istenilen seviyede sağlıklı bilgilere sahip değiliz.

Bir gecede bütün geçmişi yok sayan harf devrimi, zorla insanların başına geçirmek için çıkarılan şapka kanunu, batıdan ithal edilen sistem, gezici istiklal mahkemelerinde binlerce insanın idam edilmesi, halk sefalet içinde iken denizde keyif sürmek üzere Sayanora gemisinin alınması ve Ayasofya camiinin müzeye çevrilmesi, Said-i Nursi'ye ait kitapların bin defadan ziyade mahkemeye verilmesi, 28 yıl hapis yatması. Milli Şair Mehmet Akif'in Türkiye'yi terk etmesi, İskilipli Atıf Hocanın Osmanlı döneminde şapka ile ilgili yazdığı kitaptan dolayı idama mahkum edilmesi ve daha bir çok konularda tartışmamız gereken hususlar var.

Mustafa Kemali için Kemalettin Kamu, Behçet Kemal Çağlar gibi yazar ve şairler, "Bizi yaratan sen, ezel sen, ebed sen" gibi ifadelerle onu adeta ilahlaştırmışlardır. Dünyanın neresinde bu kadar heykel vardır. Daha birkaç yıl evvel her sabah okula giden çocuklarımız Mustafa Kemal'in heykellerinin önünde ant içerlerdi.

Mustafa Kemal ne bir ilah ne de bir peygamberdir. Tarihe mal olmuş büyük bir askerdir. Onun da tıpkı diğer insanlar gibi artıları ve eksileri elbette vardır.

Tarih ne dostumuz ne de düşmanımızdır. O bir ilim dalıdır. Doğruları bilmek vazgeçilmez bir hakkımızdır. Ancak yakın tarihi yazmak çok zordur, Çünkü tarafların hışmına uğramak gibi bir risk vardır.

Bütün Kemalistlere sesleniyorum. Gelin hep birlikte Mustafa Kemal'i koruma kanununu kaldırmak için el birliği ile çalışalım. Mustafa Kemal'i olduğu gibi anlatmak bu ülkeye en büyük bir hizmet olacaktır.