Dolar (USD)
32.16
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2472.03
BIST 100
10158.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Muvaffakiyet/Başarı

Sadece değişimde değil, tecrübede de başarıların öyküsü gizlidir.

Bireyleri başarıları irdelendiğinde anlamlı düzeydeki gerçekleşimleri eğitimleridir. Şaşmaz pusulaları adalettir. Ruh ve beden bütünlüğü sağlıkla olur. Onurlu durmak, ilmin izzetini korumak için de tasarrufludurlar. Nahif ve nazik bir etki uyandırmak için kültürün değerliliğini içselleştirmişlerdir.

Toplumlarda manzara farklı değildir. Maarifte yereli koruyan, evrenseli yakalayan; adalette her ferdin hakkını koruyacak toplumsal refleksleri daima dışa vuran; sağlıkta hikmeti şifanın kapısı ilmi hizmetkarı olarak gören; iktisadiyatta israf etmeden sürekli üreten ve bunları estetik bir medeniyet olguları olarak dışa vuran, hayatı en yaşanılır kılan kültürel hareketlerle tarihin akışı içinde var olup günümüze kadar gelmişler.

Ademi merkeziyetçi ama milli maarifleriyle, ihkak-ı hakçı adaletleriyle, israf etmeyen daima üreten iktisadiyatlarıyla, sağlıklı yaşamı esas alan sıhhiye düsturlarıyla ve yaşamı zevkle yaşanır kılan kültürel kodlamalarıyla var olabileceklerini unutmamışlardır.

Devletlere bilhassa hükümetlere gelince iş başkalaşmaz. Çünkü devletlerin ya da özelde hükümetlerin devamı veya nihayete ermesi bu esasları sağlam zeminler üzerine bina etmesine bağlıdır. Maarifi, geleneği geleceğe taşımalıdır. Bu da ancak gelenekten gelen ve geleceği hayal eden ehil kişilerle olur. Adalet, hakkı her hakkın üstünde tutan adil kişiler tarafından deruhte edilmelidir. Bunlar da tecrübeyi değişimin önüne alan ve ehil olan yerinden edilmeyen kişiler olmalıdır. Sağlık nezaretindeki kişi ruh ve beden sağlığı yerinde olan, yaptığı sağlık hizmetlerini başa kalkmayan ama yapılanların da hesabını verebilecek bir konumda olan kişiler olmalıdır. Ekonominin dümeninde olan kişi fakirlikten zenginliğe geçişin bütün aşamalarını yaşamış ama istikametten ayrılmamış tamamen yerli kalmış kişi olmalıdır. Temel anlayış ise yükte hafif pahada ağır olan ürünleri topluma sunmak olmalıdır. Bu kişi de değişmemelidir. Bütün bunlar içinde her geçen gün nezaketi ve estetik tavrı gittikçe artan duruşuyla beraber yürüyüşüyle de topluma ferahlık ve huzur sunan ayrıca sanatın ve edebiyatın güzelliğine inanan olduğu yer değişmeyen lakin kendisi sürekli gelişen bir kültür elçileri de olmalıdır.

Günümüzde, dünyada genelinde ülkemiz özelinde bireylerin sapmasının veya sapıtmasının temelinde değerlerden yoksun bağnazlığın zirvede olduğu kişiliklerin gölgesinde alınan bir eğitim; adaleti sadece mahkemelerde arayan ve hayatın her alanında olması gereken hakkın ıskalanması; geçmişte hatta günümüzde dünyanın çoğu ülkesinde görülmeyen sağlık hizmetlerine karşı davranışların şımarıklığı; her ne varsa ihtiyaçta elde yok kaidesince ekonomiyi ayarlayamayan müsrif bir hayat bütün bunların üzerine tuz biber olan kültürel yoksunluktan dolayı davranış kabalığı bireyleri uçuruma yuvarlamış.

Kaybolan toplumlar, eğitimde çağı yakalamayan sürekli geçmişte yaşayanlardır. Adalette kendine zulüm temas etmedikçe duyarsız davranan ve kendine dokununca da avazı çıktığı kadar bağıranlardır. Sağlıkta geçmişi çok çabuk unutan mevcudun kıymetini bilmeden her şey hakkıymış gibi daha yok mu diyerek sürekli şikayetçi olanlardır. İktisadiyatı refah düzeyi arttıkça kaygısı azalan paylaşım düzeyi düşen ve kendi çevremde daha nasıl gösterişli olabilirim diye ne oldum delisi sapkınlığında olanlardır. Kültürel hayatta işin biçimine saplanan öze bir türlü inemeyen hayatı imbikten geçirerek inceleştiren ve nazikleştiren o mizandan asla geçemeyen kent görünümlü köylü toplumlardır.

Büyüyen devletleri veya sürekli iktidar olan hükümetlerin en büyük başarıları şuradadır sanırım.

Maarif nezaretinde tecrübeyi değişimin önüne gelişerek geçirirler. İşi ehil kişilerle yürütürler. Ta ki iki ileri bir geri yapılmasın. Başarılı tarafları muhafaza ederler başarısız taraflara neşter acımasız vururlar.

Adalet nezaretinde hakkın üstünlüğünü seçkinlerin veya gücü hakkın önüne geçirmek isteyenlerin önüne geçirirler. Haklı olanın kuvvetli olacağı sistemi oluşturacak bir adalet anlayışını hakim kılarlar.

Her olayın insan hayatına etkisinin doğrudan görüldüğü sağlık nezaretindeki tecrübenin değişimin önüne geçmesini orantılı ayarlarlar. Nazır değiştirmek yerine zihniyette devrim yaparlar.

Ekonomideki değişimi gelişim ve helal ekseninde yaparlar. Her yeni gelenin oynayamayacağı göstergeler ve parametreler ihdas ederler. Sürekli üretimi önceler tüketimi ötelerler.

Somut göstergeleri olan kültürel yaşamın varlığı bu alanda uzun tecrübe kazanmış ehil kişilerle olur. Burada hizmet edecekler değerleri içselleştirmiş medeniyet kodlarını özümsemiş duyguları taşıyanlardır .

Başarının bu sırlarını anlayanlar geleceklerini ülkelerinin geleceğine tereddütsüz feda ederler. Değişimle dönüşümü başarırlar.

Şükürler olsun bu gök kubbe altında da değişimdeki dönüşümün seslerini duyar gibiyiz.