Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2472.87
BIST 100
10492.04
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Mart 2013

Nebevi tıp ne diyor?

Sağlık ve din bahsi geçtiğinde toplum bilincinde doğru yanlış bilgilerin uçuştuğu hepimizin malumu. Bilgi kirliliği en çok bu alanda maalesef. Ağzı olanın kunuştuğu bilgi tercrube görgü gibi kavramların önemsenmediği rant kokan hepimizi ilgilendiren sağlıklı yaşam meselesinde nebevi tıp ne vaaz ediyor acaba?

Sizlerle paylaştığım son iki makale oldukça ses getirdi. Sorulardan anladığım ise kafaların hala karışık olduğu. Rant meselesinin açık olduğu kolesterol savaşlarında nebevi tip bizi uzlaştırır gibi geldi bana. Peygamberimizin bizzat uyguladığı ve ümmetine tavsiye ettiği tedavi yöntemleri olarak değerlendirebileceğim nebevi tıpta tedaviden çok koruma ve korunma görüyoruz. Yemekten doymadan kalkmak, zararlı şeyler yememek, acıkmadan yememek temizlik kurallarına azami riayet etmek elleri sık yıkamak kızgınlık anlarımızda abdest alarak gerilimlerimizi azaltmak gibi daha bir çok tavsiye var.Hepsi uygulanabilir bedava ve faydalı.

Modern ve geleneksel tıp formatına uygun olan nebevi tıp her şeyin başını sağlıklı olmaya ve bu uğurda hepimizi göreve davet ediyor. Hastalanmadan sağlığı koruma yani koruyucu hekimlik.Nebevi tıpta çok önemli iken ortodoks batı tıbbının öncelikli sorunu değil maalesef.

Beslenme hatalarının çok olduğu yani ağzımızdan girenlerin sansürlenmediği bir dönemde yaşıyoruz.Helal haram kavramları adeta tu kaka.Hatta nerede ise çağ dışı.Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için çalışırken yarını unutan yada unutturulan bir yaşam tarzı bize sağlık kazandırabilir mi?

Acıkmadan sofraya oturup midelerimizi çöp torbası gibi tıka basa doldurarak kendi ellerimizle kazdığımız kuyuya düşmemizi hangi tıp nasıl engelleyebilir? Doymak bilmeyen nefsani arzularımız manevi dinamikler olmadan nasıl dizginlenebilir ki?

Günümüz insanının ana sorunu kendi cahilane gayreti ile meydana getirdiği yaşam tarzı olarak görünüyor.Her şeyin başı ve aynı zamanda da sonu. Daha çok çalış daha çok üret ve sorumsuzca da tüket.Adeta intihar manifestosu.

Hareketli olarak yaratılan ve aktif yaşamaya göre ayarlanan hücrelerimiz sedanter yaşadığımız için kireçlenmekte fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde içra edemediği için paslanmakta.Tüm bu ve benzeri sorunların ortak paydası ise hastalık.Hastalanmadan yaşamak ise yukardaki aktarımlarıma göre kısmen mümkün.Nebevi tıp ise bu yolculuğun klavuzu.

Klavuz kaptanını doğru ehil olanlardan seçerek sağlıklı mutlu yaşayabilir insan.Bizi yaratan ve fıtratımıza uygun olarak yaşamamız için peygamberini klavuz olarak gönderen Rabbimizin emir ve yasaklarını yeniden hatırlamaya ne dersiniz?