Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2394.83
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ekim 2016

Neden Başkanlık Sistemi?

Biz millet olarak tarihimiz boyunca; bir lider ve o liderin etrafında bir araya geldiğimiz ve kenetlendiğimiz durumlarda iyi ve pozitif çalışmalar yapmışız.

Bu durumu, özellikle Osmanlı döneminde çok üst sevilere getirmiş olduğumuzdan uzun yıllar hayatını devam ettiren bir imparatorluk kurmuşuz.

Üst seviyeleri yaşadığımız bu dönemde özellikle Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman zamanında liderliği sistematize etmiş ve ilerleyişimizin doruk noktalarına çıkmış bir milletiz.

Bununla beraber yaklaşık 200 yıldır ideolojik entrikaların cambazlık oyunlarına meydan olmuş, öncesindeki 100-150 yıl ise türlü saray entrikalarına sahne olmuş bir ülkeyi konuşuyoruz.

Onun da öncesi yani 1600'lü yıllara gelene kadar ise yukarıda da belirttiğim gibi iyi yetişmiş, ülkesine, halklarına ve milletine hizmet etmek anlamında canını dişine takmış liderlerin ve etrafındaki ekibin sahne aldığı muhteşem yüzyılların yaşandığı bir devlet ve memleketten bahsediyoruzu2026

Yani dostlarım!

Son 200 yılı saymazsak yukarıda da ifade ettiğim üzere fiilen başkanlık geleneğinden geliyoruz.

Kültürel ve tarihi yapımıza daha uygun bir pratiği olan "başkanlık sisteminin" ülkemiz ve ilerlememiz için gerekli olduğu bir gerçek.

Çok partili parlamenter sistemin uygulandığı son 70 yıl içinde ilerlemenin olduğu dönemlerin tek partili iktidar yıllarına denk gelmesi başkanlık sisteminin gerekliliğinin açık bir ispatı olsa gerek.

Ne gibi faydaları olacaku2026

Başkanlık Sistemi, ülkemiz şartlarında milli karakterimiz gereği güçlü ve istikrarlı yönetimlerin ve liderliklerin ortaya çıkmasını netice verecektir.

Güçlü yönetim ve istikrar neticesinde "daha güçlü bir ekonomiyi" ortaya çıkarmak çok daha kolay olacaktır.

Diğer taraftan; herkesin kendini daha rahat ifade edebildiği (örneğin doğrudan başkanını seçmek gibi), demokratik haklarını çok daha geniş bir şekilde kullandığı bir yönetim imkanına kavuşacaktır.

Nasıl bir başkanlıku2026

Öncelikle güçlü liderleri ortaya çıkaracak bir sistem ve kültür oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum.

ABD'de olduğu gibi parasal gücün ön planda olmadığı, kuvvetini ve karakterini üst düzey ahlak ve inancından, maddi manevi gelişmiş karakterden ve uzmanlıktan alan şahsiyetleri vitrine koyacak bir sistem geliştirmemiz gerekiyor.

Kesinlikle çok partili başkanlık sisteminin olması gerektiğini düşünüyorum. Başkan adaylarının bir veya birkaç parti tarafından gösterildiği bir sistem olacak. Cumhurbaşkanlığında olduğu gibi.

Başkanın, seçtiği bakanlarının parlamentoyla ilişkisinin olmadığı bir sistem gerekiyor. Yani bakanların tamamı meclis dışında olmalı.

Yani milletvekili tamamıyla yasama işine odaklanacak.

Bu anlamda milletvekili yürütmeden de tamamıyla kopuk olmayacak, tabi. Zira çok partili başkanlık, bu noktada devrede olacaktır. Bu durum, aynı zamanda milli menfaatleri gözetecek; kişisel çıkarların da önünü tıkayacaktır.

Tek dereceli, ama iki turlu seçim sistemi olması, sistemin uygulanabilirlik özelliğini artıracak, olası tıkanıklıkları engelleyecektir.

Ve tek parlamentolu bir meclis. Aksi bir durum nifak tohumlarına sebep olacaktır.

Bir istişare heyeti lazımu2026

Maddi manevi iyi yetişmiş ve halk tarafından seçilecek bir istişare heyeti geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Bu heyetin görevi; "ülkenin önünü açmak," ülkenin ve devletin "hayal ve ideal" duygusu olmak. Diğer bir ifade ile bu heyetin vazifesi "ülkenin ve devletin Akşemseddin'i, Ebussud Efendi'si olmak" olmalı.

Bu heyette yer alacak şahsiyetlerin kişisel çıkarlarını bir tarafa atmış insanlardan oluşması olmazsa olmaz şart olarak aranması gerekiyor.

Tek adamlılık yersiz bir iddiau2026

Bazı kesimlerin öne sürdüğü tek adamlılık olayının olacağını düşünmüyorum. Zira yürütmeyi denetleme, başkanlık sisteminde son derece etkin uygulanıyor.

Bu iddianın dünyadaki uygulamaları itibariyle de temeli çürüktür. Kuvvetler ayrılığının en katı uygulandığı sistemin başkanlık olması; bu iddianın ne kadar abes olduğunun bir kanıtıdır.

Efendim!...

Son derece basit ve kolay uygulanabilir bir sistem ve son derece kaliteli karakterleri yetiştiren ve öne çıkaran bir başkanlık çerçevesini mutlaka ama mutlaka geliştirmemiz gerekiyoru2026

Çocuklarımız için "intizar ettiğimiz yüksek geleceğimiz için" buna mecburuzu2026