Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2398.14
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Eylül 2014

Neden Çekirdek?

Allah'ın "Ol!" Emriyle heyecana gelen büyük patlama; kainatın çekirdeği. Efendimiz (asv)'a gelen ilk emirle, Allah namına okumak; Besmele, Kuran'ın çekirdeği. Hafıza, hayatın tüm hadiselerini kaydeden ve ne TB (terabayt) sabit disklerin kaldıramayacağı bilgileri barındıran güçlü bir çekirdek ve altından kalkılamayacak veri deposu. Allah, envai nebatatın ve canlıların çekirdeklerinden harikalar yaratıyor. Her çekirdek ve canlıların tohumlarından göz önünde ve görmediğimiz öyle bir İlahi Sanat sergiliyor ki, tefekkür kapısından bir cesaret gösterip girsek; imanımızın inkişafına sebep olacaku2026

Tebessümlü bir selam, dostluğa çekirdektir; halis bir niyet, ibadetlere çekirdek... Milyarlarca insan adayı içinden, tek bir sperm insana çekirdek. Kısaca: Allah'ın Esma-i hüsnası, nebatat aleminde küçücük bir çekirdekte tecelli ediyor; insanlığın hizmetine sunuluyor ve çekirdekten meydana gelen meyveden inananda, inanmayanda faydalanıyor... Her şeyin bir anda meydana gelmemesi, sebeplerle tavırdan tavıra geçerek var edilmesi, hayreti tahrik edip, tefekküre sevk ediyor... İman ve imanda terakkiyi sağlayan Risale-i Nur Külliyatını yazmaya bile çekirdekler, Bediüzzaman'a tefekkür lokomotifi olmuş. Çekirdek ve yıldızlar arası mekik dokuyan hayali, küfrün belini kırarak doğrulamaz hale getirmiş.

Çekirdek olmak güzeldir; içinden güzel düşüncelerin, tertemiz sevgilerin, dostlukların çıkacağıu2026 Süper meyveler verilmese bile çekirdek olmaya niyetlenmek, güzel düşüncelere vesile olmak mutluluk verici olacaktır. Gönüllere düşecek olan bir cümle, hayra çekirdek olabilirse ne mutlu. İnşallah duygularınızı kirletmeden, maksat hasıl olursa ve kullanılan dil, dilim dilim etmeden, yarada sargı bezi; ateşe su taşıyan karınca olmak şeref verici olacaktır.

Neden çekirdek? Öyle koca koca laflar etme gibi bir derdimiz yok. Yüreklerde, akıllarda filizleşecek çekirdek hükmünde naçizane bir kelam edersek ne mutlu bize. İnşallah olumsuzluklara, doğrulardan uzaklaştırmaya, düşman kazanmaya çekirdek olmayız. Naçizane dileğimiz: Kardeşliğe, muhabbete, tefekküre, doğruların anlaşılmasına çekirdek olmak; başarırsak ne mutlu. Devasa manevi gövdeli, kocaman dalları; rahatlatan gölgesi olan ne ulu çınarlar olmuş bize yol gösteren. Hakikatlere kilometre taşı olanlardan şefaat dileği ile önceden yayınlanmış Dil, Dilim Dilim Etmeden başlıklı yazımın, yeri geldiği için bir bölümünü izninizle paylaşmak istiyorum.

Dil, küçücük bir et parçası, atom gücünde etkisi var, öyle bir etki ki en büyük felaketleri sönük bıraktıracak tahribatta. Irkı bizden, dini bizden olmayan ama sözlerini gocunmadan, babamızın mali gibi sahiplendiğimiz, düşünürlerin İfadeleri tam söz tasarımı niteliğinde. Evet, kime ait olursa olsun, söylenen güzel bir söz dünya mirası oluyor; herkes sahip çıkıyor... Bir misal; GIBBON: "Düşünmeden konuşmanın cezası sonradan düşünmeye mahku00fbm olmaktır."gibi.

Bozuk dil, tarih boyunca insanların başına felaket olup yağmış. Bozuk ağızdan çıkan, bozuk kelimeler, masumların katline, mazlumun ezilmesine bayraktarlık etmiş. Çirkin dil, hak aramayı, haksızlığa çevirmiş. Çirkin dil, sağ demiş, sol demiş, insanları birbirine düşman etmiş. Çirkin dil, Müslüman'ı Müslüman'a düşman etmiş. Çirkin dil, insanların başına mezhep kavgalarını bela etmiş. Çirkin dil, ırkçılık zehrini ruhlara şırınga etmiş.

Hasılı kelam, madem insanlığa hizmet için soyunmuşsunuz, önce dilinizi medenileştirin; rakibiniz dahi olsa, meziyetlerini alkışlayınız, sadece doğruları doğru dille haykırınızu2026 Yok, beceremeyecekseniz bozuk dilinizi alın rahatsız etmeyeceğiniz bir yere gidip, istediğiniz gibi kullanınu2026 Zira emanet verilen dile, her söz söylettirilmez. Dilin, dilim dilim olurum korkusu yoksa söylenen her söz sadece böler... Allah'ım dillerimize tövbe abdesti aldır, güzel sözler söylettiru2026