Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2400.07
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Nisan 2024

Nihayet

Değerli okurlarım geçte olsa Sağlık Bakanlığı gerçeği gördü ve randevu sisteminden kaynaklı sorunlara kısmen de olsa bir çözüm olacak yeni bir uygulamaya başladı.

Geçtiğimiz yıllarda konu ile ilgili yazdığım makalelerde böyle giderse randevu sisteminin çok uzun sürmeyecek bir zaman diliminde tıkanacağını yazmıştım.

Hastalar randevu alamazken hekimlerin baktığı hasta sayılarının düştüğünü hatta randevu sisteminin bilinçli olarak işlev görmez hale gelmesi için art niyetli bir gayretten örnekler vererek bahsetmiştim.

Randevu sistemini işlevsiz hale getirmek için bazı meslektaşlarımızın ve kuruluşlarımızın çaba ve gayretlerinin olduğu ile ilgili duyumlar çoğalırken sosyal medya mecralarında sistemin tıkanıklığı ve hasta mağduriyeti örnekleri çoğaltılmış ve durumdan siyasi malzemeler dahi türetilmişti.

Tüm bu yaşananlardan mağdur olan hastalar üzerinden üretilen çoğu asparagas olan haberlerle durum ayyuka çıkınca, geçte olsa Sağlık Bakanlığı’nın randevu sistemi ile ilgili uygulamaya koyduğu yeni kararlar aldı.

Sağlık Bakanlığı sistemi rehabilite etmek için geçmişte de bazı kararlar aldı. Belli yaş üstündeki hastalara randevu sistemi dışında bakılmasının önü açıldı.

Muayene randevusu aldığı halde randevusunu iptal etmeyenler ve randevusuna gitmeyenlerle ilgili aldığı tedbiri kararlarda işe yaramayınca şimdi yaptırımı daha ağır olan yeni kararlar alarak sistemin işlemesine engel olanların önünü tıkayanları ne kadar engelleyecek bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Aslında meselenin başlangıç noktası bana göre hala doğru değil.

Aile hekimliği uygulaması ile hastanelerimize ulaşımın önü alınmalı.

Vatandaşlarımız ben de dâhil aile hekimimiz var ama çoğumuz hekimini tanımıyor ve bir kez olsun sistemden faydalanmamışız. Aile hekimimiz de bakmakla yükümlü olduğu insanları tanımıyor.

Sistem sağlıklı olarak uygulamaya konulsa hem hastanelerimizde yığılma olmayacak hem de birçok sorun kendiliğinden çözülecek.

Randevu sistemine bile ihtiyaç kalmadan dijital ortamda aile hekiminin uygun gördüğü uzmanlara yönlendirmeler yapılarak, hastalar hastane şartlarından faydalanabilecek.

Ne hikmetse bu sistem bir türlü işlerlik kazanamadı.

Aile hekimlerimiz sorumlu olduğu kişilerle ilgili birincil görevlendirmede daha aktif olabilse birçok sorun, bırakın hastaneye gitmeyi birçok sorunu online olarak iletişimle bile çözülebilir.

Sağlık gibi çok önemli bir meselede, birçok vatandaşımız bilgilenmek için Google ve benzeri sistemleri kullanarak baştan büyük hata yapıyor.

Herhangi bir hastalığı olmadığı halde maalesef çok insanımız dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olup, reklam tuzağına takılarak daha başta sağlıklarından oluyorlar.

Bakanlığın son aldığı kararlar kısmen de olsa fayda verirse bir süre daha aile hekimliği uygulamasına geçmede gecikmeye sebep olur ama er ya da geç bu sisteme geçmek zorunda.

Ben sahada aktif çalışan bir hekim olarak, aile hekimliği sisteminin doğru bir çözüm olduğunu bir kez daha vurguluyor ve şimdi yeni alınan kararları kısaca özetlemek istiyorum.

İlk tedbir olarak uygulamaya konulan karar ile bundan böyle vatandaş, aldığı randevuyu doğrulamak zorunda olacak.

Bir gün önceden, kendisine gönderilen uyarıya ben randevuma geleceğim diyerek cevap verecek.

Bu doğru bir karar.

Çünkü randevu alınıyordu.

Çoğu hasta randevu gününe kadar çözümler bularak sorununu hallediyor bu arada aldığı randevuya gitmesine gerek kalmıyordu.

Başka sebeplerde var elbette ancak meselenin asıl konusu bu değil. Asıl önemli olan ve bana göre de caydırıcı olacak karar ise 15 gün içerisinde randevusuna gitmeyenlere uygulanacak yaptırım.

Bu yaptırım yeterli olmayabilir veya yine bazı durumdan vazife çıkarıcılar için dedikodu üretme fırsatı olabilir.

Uygulamayı aksatanların muhakkak maddi bir bedel ödemesi gibi bir yaklaşımın ben yararlı olacağın ve hatta gereksiz randevu alımlarına karşı da caydırıcı olacağını ve hatta aile hekimliği sistemine doğru bir gidişin hızını artıracağını düşünenlerdenim.

Karar elbette yetkili kurumlarımızda.

Ancak sistemi aksatanlar ve bu konuda bilinçli olarak inadım inat diyenler için daha kalıcı ve özellikle batı ülkelerinde acımasızca uygulanan sistemlere doğru daha hızlı yol almak hem hasta üreten mevcut sistemin yükünü hafifletir, hem de durumdan vazife çıkarıcı güruh için yeni malzemeler üretme fırsatı verilmemiş olur.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.