Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Mart 2024

​Nilüfer Hatun ve M. Fazlı Demir Kız Anadolu İHL

Milli Eğitim Bakanlığı tüm okullarımızda uygulamaya koyduğu projelerle gençlerimizi her yönden desteklemeyi, geliştirmeyi ve çağın imkânlarıyla buluşturmayı amaçlıyor. Bakanlığın en önemli hedefleri arasında gençlerimizin manevi yönden desteklenmesi, bilinçlenmesi ve bu alanlarda kendilerini geliştirebilmesi için yeni projeler sunmasıdır. Dilimizin Zenginlikleri Projesi de bu anlamda büyük hedefler taşımakta ve okul öncesinden liseye kadar tüm çocuklarımızı dilimizin, kültürümüzün zenginlikleri ile tanıştırma ve kendi donanımlarını sağlayabilme amacını taşımaktadır.

Bu kapsamda 7-8 Mart’ta İstanbul’da son yıllarda kültür ve sanat projeleriyle adından söz ettiren Sultanbeyli ilçesinde iki imam hatip lisesinde öğrencilerimizle buluştuk. Öncelikle teşekkürle başlamak istiyorum. Okul müdürlerimiz değerli Hülya Keskin ve Fatih Keleş olmak üzere, her iki okulumuzda da görev yapan öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum. Gördüm ki çocuklarımız emin ellere, bilinçli ve gayretli kadrolara teslim edilmiş. Her iki lisemizde de öğrencilerimizin gözleri ışıl ışıl, yüzleri tertemiz, fikirleri aydınlık ve sağlamdı. Çünkü gençlerimiz okuyor, yazıyor.

Her iki lisemizde de sordum, “Günlük tutan var mı?” diye, günlük tutan öğrenciler çoğunlukta idi. Klasik eserleri, yakın dönem ve günümüz yazarlarını okuyan, tanıyan gençlerimizin elbette yollarını açan öğretmenleri vardı. O öğretmenlerden birisi var ki Nilüfer Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ercan İriş. Şair olan Ercan Hoca, Sultanbeyli Belediyesinin edebiyat atölyelerinde gençlerimize yazarlık dersleri de veriyor. Böyle atölye çalışmalarının sadece teori üzerinden gitmediğini söylemek gerekir. Burada gençlerimiz bir geleneği, usulü, edebiyatı,şiiri, estetiği, kültürü, dili, tarihi kısacası sanatı var eden kaynakları tanıyor. Tanıdıkça kendini ifade yollarını arıyor ve yazmaya başlıyor. Ercan Hoca ve arkadaşlarının öncülüğünde burada ekilen tohumlar geleceğimizin fidanları olacak. Atölyenin edebî yayını olarak çıkan Teferrüc dergisi de ulusal bir yayın olarak biliniyor. Hem gençlerimiz hem yazarlarımız bu dergide ürünlerini yayımlıyor.

Her iki lisemiz de günümüz şair ve yazarlarını okullarında ağırlıyor, eserlerini okutuyor. “İki Dağ Arasında” isimli deneme türündeki eserimizi okuyup notlar alan sevgili gençlerimizle söyleşi yaptık. Dikkatlice dinlediler. Sorular sordular. Salonu dolduran imam hatipli kızlarımıza sordum: “Bu okulu nasıl seçtiniz?” Gençlerimizin ne kadar bilinçli olduğunu gördüm. Ailelerinin tavsiyesi, okulun yakınlığı veya öğrencilerin puanları gibi seçeneklerden ziyade gençlerimizdeki ruh ve şuur beni çok etkiledi. Burada bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Şöyle bir söz vardır: “Bir okul müdürü kadardır.” Evet, bu gerçeği bizzat gördüm. Müdürlerimiz değerli Hülya Keskin ve Fatih Keleş’in öğretmenlerle iletişimine şahit oldum. Öğrencileriyle iletişimlerine dikkat ettim. Her iki müdürümüz de işini severek, bilerek ve hedefleri doğrultusunda yapıyor. Yönetim anlayışları, okullarının imkânları, kadrolarının genç ve çalışkan oluşu, her iki lisemizi de hem akademik hem de sosyal yönden başarılı kılmış. Dolayısıyla Sultanbeyli’deki kızlarımız her okulumuza girmek için yarışıyor.

Söyleşimizin ardından imzaya geçtik. Gençlerimize memleketlerini sordum. Adeta Anadolu’nun mozaiği olan Sultanbeyli’de okullarımızda bir kilimin desenleri gibi güzellik arz eden gençlerimizin varlığı güven veriyor. İşte geleceğimizin büyük Türkiye’si! Anadolu’nun birçok ilinden Sultanbeyli’ye gelerek yerleşen ailelerimizin de gözü arkada kalmıyor. Çünkü evlatları sağlam kadrolara emanet. Her iki lisemizde de huzur, başarı, güven ve her bakımdan imkân vardı. Tebrik ediyorum.

Her işin görünen ve görünmeyen kahramanları vardır. Bir şehrin ruhunu ve kimliğini inşâ eden şahıslar vardır. Sultanbeyli yeni sayılabilecek bir ilçe ancak hem nüfusu hem de şehirleşme yönünden çok hızlı gelişen bir ilçemiz. Burada öğretmenlerimizle ve sanat camiasıyla çok iyi ilişkiler kuran Sultanbeyli Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Keskin’e teşekkür etmek istiyorum.Sultanbeyli’de dört dergi çıkıyor. Kültür ve sanat alanında ciddi projeler var. Uluslararası festivaller başlatılmış ve devam ediyor. Sayın Keskin’in kurduğu güçlü ve samimi bağı gördüm. Hangi konum veya imkân olursa olsun işini severek ve aşkla yapanlara hayranım. Sultanbeyli’de işini aşka yapan okul müdürlerimiz, öğretmelerimiz var.

Son olarak bazı isimleri burada anmak ve onlara teşekkür etmek istiyorum. Programlarda beni yalnız bırakmayan Musa Eşen, Ahmet Şeker, Sıddık Ertaş, Mustafa Şahin, Burhan Temel, Emre Beyhan, Yavuz Bingöl ve bizleri ağırlayan, güleryüzle karşılayan öğretmenlerimize, öğrencilerimize şükranlarımı sunuyorum. Elbette Ercan İriş, hem eğitimci yönüyle hem de şairliği ile öğrencilerinin sevdiği bir kişi. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Sultanbeyli’de iki gözde lise var: Nilüfer Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Şehit Muhammed Fazlı Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi. Ve iki lisemizde de maarif ordumuzun seçkin, özverili ve idealist yöneticileri ve öğretmenleri var. Var olsunlar!