Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Kasım 2015

NİYET VE DİYET

İçinden geçtiğimiz günleri tarih nasıl yazacak bilemem.Bu millet nerde ne yapacağını hep göstermiş ve hala gösteriyor.Köşeye sıkıştırıldık derken bir kasımda yeniden bir kapı daha açarak sadece bizi değil tüm dünyay yine ı şaşırttı.

Sonuç ,ağzı olanın konuştuğu bilir bilmez kalemlerin yazdığı gibi olmadı tabi.Olanda hayır arama geleneğimize göre elbette sonuca rıza göstermek gerekiyor. Ancak akledenlerin ortak paydasında bundan sonra daha dikkat etmemiz gerçeği öne çıkmış durumda.

Ülkemize ,ümmete hatta tüm dünyaya vertikal olarak verilen bu nimetin diyetini ödemek durumu ile karşı karşıya kalabiliriz. Geçen hafta makalemi İnnemel amale binniyat ayeti ile tamamlamış ve niyetlerimizin karşılığına göre bir bedel olgusundan bahsetmiştim .Aynaların da referansımız olmasını teklif etmiştim.

Rahmetli babaannemin sık tekrar ettiği bir cümle hep aklımın bir köşesinde benim için yol gösterici olarak durur.Derdi ki oğlum ,akıllıya bir hediye gelirse düşünür deliye bir hediyye gelirse sevinir . Bu söz benim referansım olmuş ve zaman zaman da beni bir sürü tehlikeden de korumuştur.

Örnekleri çok ama bir tanesini vermek isterim.İzmirde askerliğimi yaparken bir sabah lojmanımın kapısına bir hediye geldi. Düğün değil bayram değil hayırdır inşallah dedim. Kaynağını araştırdım.Tanıdık bir hemşerim yollamış.Kapağını dahi açmadan kabul edemeyeceğimi net ifadelerle belirterek iade ettim.

Bir süre sonra bu dost ! Yeğeninin askerlikle ilgili bir işi için kapımı çaldığında o günkü duruşumda rahmetli babaannemi hatırlamıştım. Herkesin özellikle belli makamda olanların sayısız akla hayale gelmeyecek çok sayıda benzer örnekleri vardır. Bazılarınınki kitap yazacak kadarda çoktur.

Son seçimde kim ne niyetle ortak paydamızı birleştirdi pek bilemem.Bildiğim bir şey var, oda bu milletin ortak feraseti.Zülfiyarine dokunduğunda ellerini açan Muhibbilerin samimi yakarışları karşılık buluyor.Olmazlar olur hale geliyor.Bilim adamları çuvallıyor.Mesleğini bırakmasına, bıyıklarını kesmesine, eşek gibi anırmasına iddialara girebilecek kadar da akıldan yoksun olabiliyorlar .Bu da bizim milletimize göre bir algı olsa gerek.

Değerli dostlar gün aklı selimi maksimum seviyede koruma ve kollama günü.Aklı başında her bir bireyin aynalarla yüzleşmesi elzem. Gelen hediye bu kez çok büyük. Ama bizi şımartmamalı. Şaşırtmamalı .Ne oldum delileri haline getirmemeli.

İçimizdeki şımarıkları şaşırmışları dizginlemekte bize düşüyor. Ma lbulmuş mağribiler haline gelen sarhoşvari davranışları ile iyi niyetlerimize kibrit suyu olma yolunda olanlara karşı sessiz şeytanlar olmak bize yakışmaz. Önce her birimiz kendi gözlerimize batan küçük çöpleri ayıklayalım Sonrada en yakınımızda bulunanların gözlerine batmış çöpleri mertekleri ayıklayalım.

Dünya hayatı kesinlikle geçici ve çok kısa. Dün geçti. Gün bugün. Yarın ise meçhul. Meçhule dalıp günümüzü zararla kapatarak dünkü kaybımıza yeni kayıplar ilave etmeyelim .Aklımızı kiraya verirsek kazanç sandığımız bir çok şey hesap günü bizi zorlar. İğneden ipliğe hesaba çekileceğimiz çetin günde bugünkü iyi niyetlerimiz ile biriktirdiklerimiz ebedi kurtuluş terazimize özgül ağırlığının ötesinde ağırlık katarak cennete doğru yolumuzu açabilir.

Her aklıselim kendi evinin önünü temizleyerek işe başlasın.Bana bir şey olmaz ben zaten temiz ve pak birisiyim gibi şeytani vesveseler sakın aklımızı başımızdan almasın.Yoksullukta yolsuzlukta bu safiyanelikteki samimiyetimize göre yön tayin edecek.Sağlık ve mutluluk dileklerimle.