Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
34.56
Gram Altın
2412.69
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Aralık 2014

NİYETİ DÜNYA OLANA AHİRET VERİLMEZ

Hz. Enes'den:

u2013 Allah bir kimseye, ahiret niyeti üzerine dünyayı verir, ama dünya niyeti üzerine ona ahireti vermekten uzak durur.

(Deylemi)

* * *

Allah ahiret hayatını öne alan, ahiret için çalışmayı hayatının gayesi bilen kimselere, ahireti kazandırmanın yanında, dünya hayatında da mutluluk ve başarı verebilir.

Sadece dünyayı düşünen, ahireti hiç gündemine almayan kimseye ise, ahiret saadetini ve mutluluğunu vermesi, söz konusu bile olmaz.

Çünkü Allah kuluna, niyetine göre muamele eder. Niyetinde ahirete hiç yer olmayana, Allah'ın rızasını ve hoşnutluğunu hiç düşünmeyene, Allah'a kulluğu hayatın gayesi bilmene, dünya hayatını Cenneti ve ebedi hayatı elde etme yeri olarak görmeyene, Allah'ın ahireti kazandırmasını, sonsuz mutluluğa nail kılmasını beklemek muhal bir beklenti ve temenni olur. Niyetinde ahirete, kalbinde Allah'a hiç yer olmayanın, geleceğinde ahireti kazanmak ihtimali ve şansı hiç olmaz.

Ancak bunun zıddı mümkündür. Yani niyeti öncelikle Allah'ın rızasını kazanmak, ahiret saadetini elde etmek olan kimseye, Allah, lütfunun ve merhametinin bir tecellisi olarak dünyada da başarı, kazanç, itibar, mutluluk verebilir. Sevenin sevdiğine hediye vermesi, bağışta ve yardımda bulunması gibidir bu.

O halde, hem dünya, hem de ahireti; ikisini birden kazanmanın yolu tektir: Allah'ın rızasını, esas almak; ahiret saadetini elde etmeyi öncelikli hedef haline getirmek; Allah'ın kulu olduğunu unutmadan bir ömür sürmeyi amaç edinmektir.

Ahiret endeksli bir hayat, Allah rızası eksenli bir yaşayış, mü'mine dünya ve ahiret başarısını, saadet-i dareyn mutluluğunu kazandıracaktır. Hadiste buna işaret vardır.