Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2393.35
BIST 100
10267.24
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Aralık 2014

Ödül Heyecanı

Ödül yapılan hizmete teşekkürdür. Bizim için bir vefa borcu, tebrik, hakkı teslim, gerekenin yapılmasıdır. Hak eden kişi ve kurumlara verilen ödüller takdir görür. Her yılın sonunda bazı kuruluşlar, verdikleri ödülleri kamuoyuna açıklarlar. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de kültür ve sanata gönül birliği içinde hizmet veren kişi, topluluk veya kuruluşları takdir ve teşvik amacını taşıyan Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülenleri duyurdu. Tiyatro sanatçısı Gönül Ülkü Özcan, Mersiyehan Celal Yılmaz, edebiyatçı Beşir Ayvazoğlu ile Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı ödüllendirilmiş oldu. Son derece isabetli bir karar. Seçici kurulu kutluyorum.

4 Mart 2008 tarihinde Babıali'de bir avuç gönüllü tarafından kurulan ve giderek büyüyen Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) de altı yıldan beri kültür sanat ödülleri veriyor. Bugün Basın Müzesi'nde saat 14.00'te, 2014 yılının ödülleri açıklanacak. Şairler, yazarlar, sinema ve tiyatro ustaları, klasik sanatlarımıza gönül verenler sonucu heyecanla bekliyor. Bazen verilen ödüller tartışılabiliyor, hatır gönül belasına bazı mükafatların dağıtıldığı öne sürülebiliyor. Her işte olduğu gibi bu konuda da su-i istimal olabilir. Ama şükürler olsun ki ESKADER'in bu konuda her zaman yüzü ak, alnı pak olmuştur. Ödüller, kültür sanat çevreleri tarafından beğenilmiştir.

Türkiye'de insanlarımız, ödüllerin nasıl verildiği konusunda tam bilgi sahibi değildir. Bazıları ödül kazananların, kendilerinin müracaat ettiğini sanır. Elbette makale, deneme, hikaye gibi yarışmalarda ödül almak isteyenler, müracaat eder ve eseriyle katılırlar, o başka. Ama TYB ve ESKADER gibi kuruluşlar müracaat olmadan sene içinde yapılan faaliyetleri, yayınları veya diğer kültür sanat çalışmalarını göz önünde bulundurup ödülleri belirler. Bu tespitin nasıl yapıldığını okuyucularıma anlatmak isterim.

Öncelikle 1 Ocak'tan başlayarak yıl içinde yapılan bütün faaliyetler, takip edilir. Çeşitli dallarda yayımlanan kitaplar alınıp okunur. Ödüle layık olanlar bir kenara yazılır. Sinema alanında vizyona giren filmler seyredilir, yeni sahnelenen oyunlar görülür. Müzikte yeni eserler veya ömrünü musikiye adamış kişiler hatırlanır. Kişi veya kurumlar ille de yeni bir çalışma için ödüllendirilmez. Bazen ömür boyunca gerçekleştirdikleri hizmetler için de mükafatlandırılır. Bu konuda kesin ve keskin bir tavır takınılmaz. Ödüller için öncelikle ESKADER üyelerinin görüşleri toplanır, bir araya getirilip değerlendirmeye tabi tutulur. Sonra kanaatlerine kıymet verilen, kültür sanat dünyasının bazı mensuplarıyla istişare edilip fikirleri alınır. Nihayet, derneğin yönetim kurulu üyeleri defalarca bir araya gelerek kesin kararı verir. Bütün bu çalışmalarda bulunmuş biri olarak diyebilirim ki, bu iş heyecanlı olduğu kadar ağır bir sorumluluktur. Zira isabetli verilmeyen her ödül, teklif edene bir vebaldir.

Geçmişte kimlere ödül verilmiş? Kitapçıkta şu isimleri görüyorum. 2008 yılında Sadettin Ökten, Mehmed Niyazi, Hayrettin Karaman, Mustafa Kutlu, Hasan Çelebi, Ahmet Yakuboğlu, Bahaettin Karakoç, Ziya Nur Aksun, Cengiz Dağcı, Ömer Faruk Akün, Durmuş Hocaoğlu ve Bahtiyar Vahapzade isimleri dikkat çekiyor. Aksun, Dağcı, Hocaoğlu ve Vahapzade'ye rahmet dilerim. 2009 yılında ödüle layık görülenler arasında Beşir Ayvazoğlu, Vehip Sinan, Hilmi Yavuz, Özcan Ergiydiren, Hüseyin Kutlu, Altan Deliorman, Süleyman Çobanoğlu, Süleyman Yalçın, Selim İleri, Bekir Sıtkı Erdoğan, Hekimoğlu İsmail ve Oktay Aslanapa da var. Sinan, Deliorman, Erdoğan ve Aslanapa'nın mekanları cennet olsun. 2010'a geldiğimizde, liste zenginleşiyor. Osman Akkuşak, Orhan Okay, Sadettin Kaplan, Muhterem Yülceyılmaz, Ali Haydar Haksal, Yavuz Bülent Bakiler, Yıldız Ramazanoğlu, Turan Karataş, Gürbüz Azak, Semih Kaplanoğlu, Cahit Koytak, Ali Birinci, Semih Sergen, Alaeddin Yavaşça, Metin Erksan, Hüsrev Hatemi isimleri ışıldıyor. Erksan ebedu00ee alemde şimdi. 2011'de Nevzat Kösoğlu, Gülten Dayıoğlu, İnci Enginün, Zeynep Kerman, Müjgan Cunbur, Hasan Aycın, Uğur Derman, Fırat Kızıltuğ, Sevinç Çokum, Mustafa Armağan, Turan Oflazoğlu, Cahide Keskiner, Niyazi Sayın, Üstün İnanç ve Nevzat Atlığ arasında Müjgan Hanımı mağfiret dileğiyle yad etmeli. 2012'de Yavuz Bahadıroğlu, Cemal Kurnaz, Hasan Latif Sarıyüce, Fuat Başar, u00c2mir Ateş, Dursun Gürlek, Orhan Alimoğlu, İsmail Güneş, Memduh Cumhur, Kemal Karpat, Yusuf Ömürlü, Mehmet Genç, Mustafa Tatçı ve Semavi Eyice'yi unutmak mümkün mü? Geçen yıl İsmail Erünsal, Ahmed Güner Sayar, Cezmi Bayram, merhum Tacettin Diker, Saim Sakaoğlu, Bilge Ercilasun, Çiçek Derman, Hayati Develi, Gönül Paçacı, Mustafa Özdamar, Türker Acaroğlu, Cahit Öney ve Feyzi Halıcı vardı. 2014 Yılı ESKADER Ödülleri şimdiden hayırlı olsun!