Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Kasım 2018

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda neler olmalı?

23 Ekimde tarihi bir ana tanıklık ettim. Külliye’deki Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde açıklanan ve 2023 hedeflerine ulaşmakta önemli bir tarihi adım olan Eğitim Vizyon Belgesi tanıtım toplantısına canlı şahidi olmanın, bu ana tanıklık etmenin onurunu yaşıyorum hâlâ. Devlet nezdinde aldığım ve katıldığım ilk toplantının Külliye’de olması da hem gönül hem zihin dünyamda çok ayrı ve önemli bir yere sahip. Böyle bir programa davet ettikleri için Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a ve basın ekibine içtenlikle teşekkür ediyorum.

O tarihi günde birçok başlık biz katılımcılarla ve kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklanan her başlığı pürdikkat izledim, dinledim. Siyasetçilerin söyledikleri veya ürettikleri politikalar topluma geçtiği ölçüde veya toplumun beklentilerini, taleplerini karşıladığı ölçüde halk bu politikaları sahiplenir. En güçlü politikalar en güçlü alkışları hak eder. Bu çerçeveden değerlendirip 2023 Eğitim Vizyon Belgesi tanıtım toplantısında katılımcılar tarafından en çok beğenilecek madde, aldığı en güçlü alkışla fark edilebilirdi. Dikkat ettim, ayakta alkışlanan bir tek madde vardı. O da Başkan Erdoğan’ın açıkladığı “Önümüzdeki dönemde bir Öğretmenlik Meslek Kanunu hazırlanıp çıkartılacak” ifadesi... Katılımcıların çoğu eğitimcilerden oluşmaktaydı. Demek ki o kadar benimsenip içselleştirildi ve salondakilerin ruh dünyasında o kadar yer buldu ki uzun uzun ayakta alkışlandı. Ve Erdoğan, hazırlanacak bu kanun maddesinin katılımcılar/halk/kamuoyu nezdinde büyük bir karşılığı olacağını salondaki alkış tufanından anlamış olacak ki tebessüm edip Milli Eğitim Bakanına dönüp “Ziya Hoca, bak öğretmenlerimiz baya coştu, görev sizde” diyerek Selçuk ile ikili diyaloga girdi. Erdoğan’ın nadiren yaptığı bir davranıştır sahnede iken ikili diyaloga girmesi... Bu açıdan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun devlet nezdinde de önemli olduğu daha da fazla hissedilmiş oldu.

Özellikle Gezi, 15 Temmuz, Dershaneler olayı gibi hususlar göz önünde bulundurulduğunda bu kanun maddesinin daha çok önemsememiz gerekiyor.

Peki, hazırlanacak bu kanunda neler yer almalı? Hangi düzenlemeleri içermeli? Elbette bu konuda bir netlik yok ve kamuoyu tarafından ilk günden beridir tartışılıyor. Ben de eğitim paydaşlarının nabzını tutmaya çalıştım. Hazırlanacak kanuna katkı sunmak adına talepleri, beklentileri şunlar:

  1. Her detay öğretmenlerin lehine olmalı.
  2. Kılık-kıyafetleri hakkında bir düzenleme içerisinde yer almalı
  3. Sendikalaşma, üye olma gibi konularda da bir düzenleme içermeli.
  4. Öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili maddeler olmalı
  5. Müdür, müdür yardımcıları eğitim-öğretim sınıfından genel idare hizmetleri sınıfına alınmalı. Uzman öğretmenlik, Baş Öğretmenlik gibi kariyer basamakları ile ilgili detaylara yer verilmeli
  6. Sosyal hakları içeren maddeler yer alabilir. Örneğin Öğretmenevlerini sadece öğretmenlerin kullanımına açmak gibi... Ya da öğretmenlere daha da indirimli imkanlar sunulabilir.
  7. “24 Kasım günlerinde öğretmenlere birer maaş ikramiye ödenir” gibi bir madde eklenebilir (Toplumda, kamuoyunda tıpkı Öğretmenlik Meslek Kanunu gibi hasretle beklenilen, bir türlü kavuşulmayan, arzulanan bir durum. Böyle bir madde eklenmesi büyük bir teveccühle karşılanacaktır)
  8. Öğretmenlerin rapor ve sevk alma durumları başta olmak üzere izinleri ve özlük hakları yeniden düzenlenebilir.
  9. Öğrencileri kız olan okullar için Bayan Müdür önceliği olduğu gibi, Meslek Liseleri için de Meslek Öğretmeni olma önkoşulu getirilmesi yönünde büyük bir talep söz konusu. Böyle bir madde eklenebilir.
  10. Akademik kariyer sahibi, bilimsel çalışmaları olan, ulusal/uluslararası yayınlarda makaleleri olan öğretmenlerin ya maaşlarında ya da ek derslerinde farklı bir ekonomik destek söz konusu olabilir.

10 madde ile sınırlı olmamalı elbette. Önemli gördüklerimiz ve kamuoyunda en çok dile getirilen, talep edilen, beklenti haline gelen kısımlar bunlar. Bu kanun öğretmenlerin üst kimlikleri, aidiyet bağları, mesleki sevmelerine yönelik bir gönül kitapçığı olacağına inanıyorum. Bu yöndeki her türlü çalışmayı destekliyor ve bu süreçte üzerime düşen her sorumluluğu yapmaya hazırım. Hayırlı olması duası ile…