Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2401.32
BIST 100
10268.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Eylül 2018

Okullara polis memuru

Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 Ağustos tarihinde düzenlediği toplantıda 100 Günlük Eylem Planı’nı açıklarken, güvenlik önceliği olan 30 bin okuldan başlayarak her okulda en az 1 polis memuru görevlendirileceğinden bahsetmişti. O güne dek kamuoyunda bahsedilmeyen ve eğitim ortamlarında hiç konuşulmayan, görülmeyen ve hatta belki de düşünülmeyen, dile getirilmeyen bir fikirdi.

Daha önce böyle bir uygulama ile karşılaşmadıkları için deneyimsiz ve tecrübesiz olan, güvenlik ve disiplin ile ilgili sorun yaşayan okul idareleri bu durumu büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını ifade etmişlerdi.

Okulların açılmasından birkaç gün önce cep telefonundan aranan okul müdürleri telefonun diğer ucunda bulunan okul polis memurları ile tanışmaya başlayınca, okulun ilk günü yaşanacak kargaşanın bir nebze de olsa dizginlenebileceği veya minimize edileceği yönündeki gönül rahatlığı ile 17 Eylül gününü beklediler. Pazartesi günü yüreklerinde heyecanı diri tutan okul idareleri Eğitim-Öğretime öğrencilerle tören yapmaya ve dersleri aktif bir şekilde işlemeye başladılar.

Görevlendirilen polis memurları ise okulun ana giriş kapısında güvenliği sağlamaya, zararlı maddelerin satılmasına engel olmaya, asayişi temin etmeye çalıştılar. Okulların bulunduğu risk derecelendirmesine göre bazı okullara bir polis memuru görevlendirilirken daha riskli olan okullara ise iki polis memuru görevlendirildi.

Şu ana kadar devam eden yaklaşık 2 haftalık süreç neredeyse 30 bin okulun tamamında sorunsuz bir şekilde devam etti. Yalnız okul idarelerinin bu uygulama ile ilgili kafaları biraz karışık. Bu karışıklık zannediyorum ki polis memurlarında da mevcut.

Mesela, okul idareleri de polis memurları da şu konuda net bir bilgiye sahip değil. En azından bize ulaşan polis memurları ve okul idareleri için bunu söyleyebiliriz. Merak ettikleri ya da bilmedikleri şunlar; okullara görevlendirilen polis memurları yıl sonuna kadar mı dönem sonuna kadar mı o okullarda görev yapacak? Yoksa aylık/dönemlik gibi belli periyotlarla okullardaki polis memurları değişecek mi? Bu polis memurlarına mesai saatleri içerisinde zaruri durumlarda izin verme yetkisi kime ait? Polis memurları okul müdürlerinin verecekleri görevlere/talimatlara uyma zorunluluğu var mı? Mesela bir okul müdürü çıkıp okulun polis memuruna “okulun etrafında bir tur atın bir güvensizlik hissediyorum” deme yetkisi var mı? Ya da okulun bahçesinde ya da koridorunda bir beklenmedik kavga oluştuğunda bu kavgaya müdahale etmek için polis memurunu çağırabilir mi, yoksa polis memuru sadece giriş kapısında veya bahçesinde ki güvenlik ve asayişten mi sorumlu?

Mesela bazı okul idareleri bu uygulamadan çok memnun kalmışlar. Okullarındaki zararlı madde kullanımında, disiplin olaylarının yaşanma durumunda iki haftalık süre içerisinde bile çok ciddi anlamda düşüş sağlandığı söylüyorlar. Ayrıca okul idarelerinin söyledikleri şu “Okullar eskiden bir kavga, yaralanma, saldırı vb olduğunda eskiden polisi arayıp bilgi verene kadar vakit geçiyordu. Ya da nöbetçi öğretmenler mecburen müdahale ediyorlardı ama hem onlar da arada kalıyor zarar görüyorlardı hem de kavgayı ayırmaları epey yorucu ve uzun sürüyordu. Şimdi ise polis memurunun kendi yeleğini giyip okulda tur atması, teneffüste bahçede bir turlaması bile öğrencilerin kendilerine çeki düzen vermelerine oldukça ciddi bir katkı sağlıyor”.

Okulların güvenliğinin arttırılması ve çocukların daha güvenilir ortamlarda eğitim öğretim faaliyetlerinden faydalanmaları için risk barındıran okulların etrafına Kent Güvenliği kapsamında kamera sistemi kurup bu kamaraların en yakın polis merkezine entegre edilerek gözlemlenmesi de okulların daha güvenli olmasına ciddi bir katkı sunmakta.

Çocuklarımız için alına bu güvenlik ve önleyici tedbirler ile daha güvenilir bir ortamda eğitim görmeleri için yapılan her faaliyet oldukça önemli ve takdire şayan.

Görüşebildiğimiz okul idareleri ve eğitimciler bu süreçte emeği geçen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya içtenlikle teşekkür ettiklerini ifade ediyorlar.