Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2407.64
BIST 100
10231
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​Ölüm ecel iledir

Ölüm, tüm faniler için ilahi ve ezeli bir takdirdir. Allah (cc) şöyle buyurur: “Her milletin belli bir eceli vardır. Onların eceli geldi mi, ne bir an geri kalabilirler, ne de öne geçebilirler.” (A’raf 7/34) ölüm genel olarak acı da olsa, bazen çok özel bir nimet ve ilahi bir ihsandır. Nitekim nice batılı ülkelerde yasal olmasa da birçoğunda dolaylı “ötenazi” yani hayatına son verilmesini isteme uygulanmaktadır. Şimdilik yasal olarak hükme bağlamış olan ülke 8 ülkedir. İslam’ın asla caiz görmeyip büyük günahlardan saydığı; ötenazi Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Avustralya, ABD’nin bazı eyaletleri ve İspanya’da yasal bir işlem olarak uygulanıyor.

Şu an ki konumuz ise, depremde yaşanmış onlarca ibret dolu olaydan birkaç tanesini ders almak için nazarlara sunmaktır. Ecel gelmemişse kişi düşüp parçalanan uçaktan sağ kurtuluyor. Ama ecel gelmiş ise, bisikletten düşüp ölebilmektedir. İşte bazı örnekler…

· Selçuk İnan'dan hayati karar! Takımı yok olabilirdi

Türkiye'yi etkileyen depremden önce Kasımpaşa Teknik Direktörü Selçuk İnan, Hatay'da takımın kaldığı oteli değiştirerek onlarca kişinin hayatını kurtardı.

Kasımpaşa Başkanı Hilmi Öksüz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Teknik direktörümüz Selçuk İnan, Hataylı. Selçuk Hoca, Grand Boğaziçi Otel şehir içinde olduğundan dolayı takımın konsantrasyonun bozulmaması adına kalacağımız oteli değiştirmemizi istedi. Bunun üzerine bizden önce Beşiktaş’ın da kaldığı The Musuem Otel’e rezervasyon yaptırdık. Kafile büyük bir faciadan döndü. Allah Kasımpaşa kafilesini korudu. Yabancı futbolcularımız çok etkilendiler. Şu an moral ve motivasyon olarak çok zor durumdayız. Çünkü depremi takım halinde yaşadık. Futbolcularımıza hala psikolojik destek veriyoruz. Her gün futbolcularımızla bir aradayız." diye konuştu. (https://spor.haber7.com/guncel/haber/3302489, 15.02.2023)

· Depremden 10 dakika önce ağlayan bebek ailesinin hayatını kurtardı.

Kahramanmaraş merkezli büyük depreme Hatay'daki 8 katlı evinde yakalanan 1 çocuk babası Ali Tekkalan, bebeğinin afetten 10 dakika önce ağlamasıyla hayatta kaldıklarını belirtti.

Antakya ilçesi Saraycık Mahallesi'nde yaşayan 26 yaşındaki esnaf Ali Tekkalan, depreme ailesiyle yaşadığı 10 katlı bir apartmanda, 6 gün önce doğan bebeğinin ağlaması nedeniyle ayakta yakalandı.

Tekkalan'ın, deprem günü saat 04.00'de bebeği sürekli ağlamaya başladı. Eşiyle birlikte bebeğin hava alması için mutfağa doğru hareketlenen çift, depremin gelmesiyle birlikte ileri geri savrulmaya başladı. Tekkalan çifti, depremin sonuna doğru kendilerini sırt üstü dış kapının önünde buldu. Ailesi için soğukkanlı olması gerektiğini düşünen Tekkalan, komşularının yangın merdivenini kullanmasını istedi. Genç çift de yıkıntılar arasındaki yangın merdiveninden kendilerini dışarı attı. (https://www.haber7.com/guncel/haber/3307143)

· Öldü sanılan çocuğun morgda parmağını kıpırdattığını gördü.

Depremin ilk gününde İskenderun'daki arama kurtarma çalışmalarına katılan kebap ustası Ahmet Vurgun, enkazlardan çıkardıkları cenazeleri morga getirdiği esnada hayretler içinde bırakan bir görüntü ile karşılaştı. Morga öldüğü sanılarak getirilen çocuklardan birinin parmağını kıpırdattığını fark eden Vurgun, çocuğun yanına giderek kontrol ettiğinde ağzından köpük geldiğini gördü. Bunun üzerine küçük çocuk sağlık görevlilerine teslim edildi ve tedavi altına alındı.

'Parmağını oynatıyordu'

O gece yaşadığı olayı ömrü boyunca unutamayacağını söyleyen Ahmet Vurgun, yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Belen ilçesinde kebapçılık yapan Vurgun, “6 Şubat sabahı depremden canımızı kurtardık ve gönüllü olarak enkaz altındaki cesetlere yardım ettik, yaralıları kurtarmaya çalıştık. Cesetleri çıkardık arabaya koyduk, hastaneye getirdik. Tabii o an mahşer, her taraf yaralı, ceset. Doktorlar baktı, 'Cesetleri morga götürebilirsiniz' dedi. İki arkadaş morga getirdik. Duygulandım biraz. Biraz değil bir hayli duygulandım.

Sonra bir görüntü alayım dedim. Görüntü alırken yıkama taşının üzerindeki bebekleri fark ettim. Onları çekmeye yönelirken, 10-15 tane bebeğin içinde üstü örtülmüş, sadece elleri dışarıda, olan bir bebeğin parmağının kımıldadığını hissettim çocuğun. Parmağını o şekilde oynatıyordu. O esnada yüzünü açtım, ağzından köpük çıkıyordu, ölmemişti. Yaşıyor diye kucağıma alıp acile götürdüm. Acilin doktoruna teslim ettim, çocuğa doktorlarımız yardım etti. Hemen müdahale edildi. Oksijen falan verilince çocuğun karnı oynamaya başladı. Ama ailesinin de öldüğünü duydum, hepsi morgun içindeymiş. Benim duyduğum kadarıyla sadece o çocuk sağ. Bunu yaşadık, beni en duygulandıran şeydi. Kız çocuğuydu. Daha sonra araştırdım, yaşıyor olduğunu öğrendim.” dedi. (https://www.haber7.com/guncel/haber/3307021) Subheneke... Bihamdike... Esteğfiruke...