Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2390.06
BIST 100
10161.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Ekim 2018

Önce insan andımız önerisi

“1933 yılında Dr. Reşit Galip tarafından yazılan Andımız, yıllardır ilköğretim öğrencilerinin her sabah okuduğu bir ritüel olarak devam etmektedir.

Bazı kesimlerin Andımız’dan rahatsız olması yeni bir tartışma başlattı. Bu tartışmalar beraberinde Andımız’ın kaldırılmasını gündeme getirdi.

“Andımız’ın kaldırılamasa bile içeriğinin değiştirilebileceği fazla tartışma konusu olmadı.

Önce insan andımız

İnsanın, doğruyum, çalışkanım,

İlkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak,

Yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.

Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe,

Demokrasi ve insan hakları için, durmadan Yürüyeceğim.

Varlığım, Türkiye varlığına armağan olsun.

“Ne mutlu insanım (Anadolu’yum) diyene!”

Galip İlhaner- 13 Nisan 1996

***

Andımız

Türküm, doğruyum, çalışkanım,
İlkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak,
yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.
Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe
Durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.
"Ne mutlu Türküm diyene!"

Dr. Reşit Galip - 23 Nisan 1933

Sonuç olarak, biz de bu tartışmaları bitiremezse bile azaltacak bir öneride bulunuyoruz. Andımız kaldırılamazsa bile içeriği değiştirilerek bu ritüel devam ettirilebilir.” 28 Haziran 2012

***

Yukarıdaki andımız (1996 yılında yazdığım) önerisi konulu makaleyi, 2012 yılında, andımızın kaldırılmasından önce yazmıştık.

***

Andımız geri mi geliyor?

Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğrenci Andı" başlıklı 12. maddesini yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptali istemiyle Danıştay'a dava açmıştı.

Danıştay:

"… davalı idarenin savunma dilekçesinde dile getirdiği andın uygun olmayan hava koşulları ve fiziki koşullarda dahi söylenmesine ilişkin olarak ileri sürdüğü hususlar, öğrenci andının özüne ilişkin olmayıp icra ediliş şekline ilişkin olup, iddialar andın kaldırılmasını gerekli kılacak nitelikte görülmemiştir…" diyerek, "Öğrenci Andı"yla ilgili kararını sonuçlandırdı.

***

‘Andımız’, 8 Ekim 2013 tarihinde kaldırılmıştı. Bu karar Danıştay tarafından, 24 Nisan 2018 tarihinde kaldırıldı ve 18 Ekim 2018 tarihinde, Danıştay 8. Dairesi tarafından tebliğ edildi. Çocuklar artık her sabah "Andımız"ı okuyabilir.

Sonuç: Türk ve Kürt milliyetçiliğini besleyen ve körükleyen en önemli unsur, Andımız’dır. Danıştay 8. Dairesi yeni bir tartışma başlattı. Türk milliyetçileri ile Kürt milliyetçileri bu durumda karşı karşıya gelecekler. Yeni bir kriz konumuz daha var artık. Bu tartışmayı bitirecek önerimi tekrar gündeme getirmek istedim. Bir gün andımızın tekrar geri gelebileceğini tahmin ediyordum. En makul yol, eğer andımız geri gelecekse, andımızın içeriğinin kısmi değişikliğe uğrayarak uygulanmasıdır.

***

Veliaht Selman’ın Halifelik (Hilafet) yolu mu açılıyor?

Cemal Kaşıkçı cinayeti kesinleşti. ABD, Selman’ın Halifelik yolunu döşüyor. Suudi istihbaratı da veliaht prens Selman’ın halifelik ilanı yolundaki bütün engelleri bir bir ortadan kaldırıyor.

Suudi Arabistan'ın gazeteci Kaşıkçı'nın öldüğünü açıklamasının ardından 3 istihbaratçı görevden alındı.

Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkanlığının yeniden yapılandırılması için, Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında bakanlık komitesi kurulması kararlaştırıldı.

BM’nin 6. veto hakkı olan ülkesi hangi devlet olacak?

ABD, Suudi Arabistan’ı BM’de güçlendirebilir. Suudi Arabistan BM’de veto hakkını kazanacak 6. ülke olabilir. Hatta NATO’ya da alınabilir.

Dünya 6’dan büyüktür

Erdoğan sürekli vurguluyor: “Dünya 5’ten büyüktür” diyerek, uluslararası sistemin adaletsizliğini gündeme getirmeye çalışıyor. Bundan böyle “dünya 6’dan büyüktür” diyebiliriz.

Tabi ki bu atılan adımlar; yükselen Türkiye’yi engellemenin ve durdurmanın adımlarıdır.