Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Ağustos 2015

Onlar bozuyor AK Parti kuruyor

7 Haziran seçimlerinin üzerinden iki aydan fazla bir süre geçti. Ekonomi rayında. Piyasalarda nispi bir durgunluk var ancak makro anlamda ekonomi piyasalarına bir "Çöküş beklentisi", "Kriz havası" hakim değil.

Millet eskiden olduğu gibi "belirsizlik" nedeniyle tüm tasarrufunu yastık altına gömmedi. Halen otomobil ve konut satışları yüksek oranlarda devam ediyor.

Borsa, döviz, altın, gayrimenkul ve otomobil fiyatları, enerji-akaryakıt fiyatları fırlamadı.

***

İki aydır Türkiye'de geçici bir hükümet var ama halen kimse farkında değil. Başbakan konuşuyor, Bakanlar Kurulu toplanıyor, ekonomi rayında ve en güçlü şekilde terörle mücadele sürüyor.

Türkiye, DAEŞ ve PKK terörüne karşı tarihi bir operasyon yürütüyor.

Devlet kurumsallaşan mekanizmaları ile çok dinamik şekilde ekonomiyi de terörle mücadeleyi de sekteye uğratmadan başarıyla sürdürüyor.

***

Geçenlerde konuştuğum "muhalif" bir ekonomist arkadaşım, "İki aydır bir hükümetin kurulamadığı bu belirsizlik dönemi 15 yıl önce olsaydı, neler yaşayacağımızı düşünmek bile istemiyorum. Piyasalar tepetaklak olur, döviz fırlar, pahalılık artar, Türkiye'ye kaos ve kriz hakim olurdu. Hele TSK'nın Suriye ve Irak'taki operasyonlarını da hesaba katarsak itiraf etmek gerekir ki AK Parti ekonominin temellerini sağlamlaştırmasa ekonomi bugün bu kadar rahat olmazdı" dedi.

***

Evet, Türkiye geçmişte koalisyon günlerini, hükümet kurulamadığı belirsiz dönemleri çok sancılı yaşadı.

Ekonomist arkadaşımın da söylemek istediği gibi diğer partilerin halen çözüm yerine "belirsizlik", muhalefet yerine "Hakaret" geliştirdiği bir ortamda AK Parti hükümetleri hep "Sistem" kurdu.

Yani onlar hep sistemi "bozmaya" çalışırken AK Parti hep sistemi sağlam temeller üzerinde yeniden "kurmaya" gayret etti.

***

Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin yaşadığı "savaş" ve "ekonomik kriz" gibi kaotik ortamlar, Allah'a şükür Türkiye'de yok.

Çünkü dünyanın 17. Büyük ekonomisine sahip Türkiye, siyasi belirsizliklerin giderilmesi ve terörün tarihin çöp sepetine gönderilmesiyle birlikte ok gibi fırlayacak potansiyele sahip.

***

Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle aynı kulvarda Ortadoğu'da ve dünyada oyun kurma ihtimali onları korkuttukça taşeron örgütlerini Türkiye'nin üzerine salıyorlar.

Türkiye enerjisini, "teröre" değil de barışa, kalkınmaya, yerli üretime ve yeryüzündeki mazlumların yanında olmaya harcadıkça bu bölgede artık enerji savaşlarının, mezhep fitnesinin, iç çatışmaların, kardeş kavgasının olmayacağını iyi biliyorlar.

Bunu iyi bildikleri için de yürüyen Çözüm Süreci'ne rağmen PKK'ya ensesinden polis öldürtüyor, DAEŞ'i sınırımıza taşıyıp askerimize saldırtıyorlaru2026