Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2402.87
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Online itibar yönetiminin önemi!

Sanal ortam günümüz itibariyle hayatımızın merkezinde yer almaktadır. Yeni arkadaşlarla buradan tanışmakta, anlaşmazlıkları çözmekte, yeni işler keşfetmekte ve haberleri dijital ortamda okumaktayız. Hatta boş zamanlarımızı yalnızca sanal ortamda harcamaktayız. Bu nedenle itibar yönetimi kaçınılmaz bir hal almıştır. Dijital itibar yönetimi ve online itibar yönetimi terimleri artık neredeyse birbirini karşılar duruma gelmiştir.

Online itibar neden önemli?

İnternet teknolojisinin gelişim göstermesiyle birlikte çağımızda meydana gelen en büyük değişikliklerden biri, hakkınızda herkesin erişimine açık olan büyük miktardaki bilgidir. Bir şey bir kez online ortama aktarıldığında, genellikle sonsuza dek orada kalır. Bu durum online itibarınızı takip etmenizi ve sizin veya işinizle ilgili olumsuz açıklamaları en aza indirgemek için elinizden geleni yapmanız adına hayati önem taşır. Hem itibarınızı anlamanıza hem de onu iyileştirmenize ve daha zararlı referansların tehlikelerini en aza indirgemenize yardımcı olmak için online itibar yönetimi biçilmiş kaftandır.

Sanal ortamda itibar şart!

Dijital alandaki ürün ve hizmetlerin arama sonuçlarının yönetimine odaklanan bu yapı halkla ilişkiler alanındaki önemli gelişmelerle birlikte, internet ve sosyal medyanın büyümesiyle eşzamanlı olarak, itibar yönetimi şirketlerinin ortaya çıkmasıyla etkisini arttırmış, arama sonuçlarının genel özeti, “itibar”ın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Online itibarınız, sizinle ilgili sanal ortamda yer alan tüm bilgilerin bir araya gelmesidir. Bu bilgiler, bir kişinin aklında, sizin veya markanız hakkında, olumlu veya olumsuz bir görüş oluşturmak üzere bir araya gelmektedir. Bilgiyi bulmak ne kadar kolay olursa, sanal ortamdaki itibarınız üzerindeki etkisi o kadar fazla olur.

İnternet çağında bilgiye erişmek oldukça kolaydır. Ancak, bilginin doğruluğu ve güvenirliği tartışma konusudur. Günümüzde 10 tüketiciden 8'i artık kişisel öneriler kadar online ortamdaki görüşlere, yorumlara da güvenmektedir. Bu durum tüketiciler olarak, önce internet ortamını araştırmaya hazır olduğumuz anlamına gelmektedir.

Online itibar katliamının nasıl önüne geçilir?

Online itibarınız, bilgisayarlar tarafından otomatik olarak yürütülen karmaşık hesaplamalar tarafından belirlenir. Birisi sizin hakkınızda kötü veya gerçek dışı bir şey yazarsa, asla geri cevap vermeyin, yorum göndermeyin ve içeriği şikâyet etmeyin. Tüm bunlar, görünmesini istemediğiniz konuya daha fazla dikkat çekilmesine neden olmaktadır. Online ortamda yayınlanan, sizi kişisel olarak tanımlayan bilgilerle ilgili web sitelerini ise mutlaka bir kenarda tutun. Kişisel bilgilerinizi satan hizmet ve uygulamaları devre dışı bırakın ve özel bilgilerinizi doğrudan sanal ortamdan kaldırın.

Algıların değiştirilmesi şart!

Online itibar yönetimi için sosyal ağlar ve web siteleri büyük bir potansiyele sahiptir. Gerek markanız, gerekse de kendiniz ile ilgili sanal ortamda yazılan, çizilen olumsuz yorumları olumluya çevirecek biçimde içerikler oluşturup web sitenizde yayınlayarak; kullanıcıları kendinize göre yönlendirebilirsiniz. Böylelikle internet kullanıcıları olumsuz bir yorumla ilgili arama yapsalar bile sitenize giriş yaptıklarında ilgili konu hakkında içten ve özgün bir açıklama görürlerse algıları hemen değişebilmektedir.

Bugün web siteleri artık statik broşürler değildir. Web 2.0 teknolojisi ile birlikte etkileşimli bir yapıya kavuşmuştur. Kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler artık bir zorunluluktur. Sosyal paylaşım ağlarındaki düzenli etkileşimler her türlü iş başarısı için hayati öneme sahiptir. Arama sonuçlarına daha fazla güven duymaya devam ettikçe, online itibarımızı korumanın ve yönetmenin önemi de artmaktadır. Sanal ortamda her şeye hazır olmak ve dijital itibarımızı doğru bir şekilde yönetmek oldukça mühimdir.