Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2397.93
BIST 100
10247.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Kasım 2014

Organ Bağışında vasiyet şart

İçinde bulunduğumuz hafta, Organ Bağışı Haftasıdır. Küçük bir katkı sunabilmek amacıyla, bu haftaya Ege Organ Bağışı Koordinatörü ve İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz'la yaptığım söyleşiyi yayınlayarak başladım. Bugün yine Organ Bağışıyla alakalı bazı hatırlatmalar yaparak, haftayı kapatmak istiyorum.

Ülke olarak, Organ nakillerinde oldukça iyi noktadayız. Bu konuda Hekimlerimiz başarılı çalışmalar yürütüyorlar. Ancak, Organ Bağışı konusunda sevindirici haberler veremiyorum. Değerli Dostlar, Organ Bağışı konusunda sevindirici haberler veremeyişimin tek sorumlusu biziz... Çünkü, bu konuda yeterince hassas değiliz. Ama şu, ama bu nedenden dolayı Organlarımızı bağışlamada ketum davranıyoruz.

Elimizdeki verilere göre, ülkemizde yirmi beş bin organ bekleyen kişi var. Belki Organ bağışlamada biraz daha duyarlı olsaydık, bu sayı çok çok aşağılarda olacaktı. Şimdi binlerce kişi diyaliz merkezlerinde çile çekmek zorunda kalmayacaktı. Yüzlerce kalp ve karaciğer hastası yatağa mahkum şekilde yaşamak durumunda olmayacaklardı.

Dostlar, bu vücut bize dünya için verilmiş bir binittir. Can tenden ayrıldı mı o binitle işimiz biter. Burada kişinin kendi kendine şunu söylemesi lazımdır: Benim vücudum toprak olacağına, niye bir hastanın şifa bulmasına vesile olmasın. Pazartesi günü yayınlanan söyleşide, Organ Bağışı Ege Koordinatörü Bediha Türkyılmaz nakletmişti. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Sağlık Bakanlığı'nın bir toplantısında "Organ Bağışı candan cana verilen en büyük sadakadır" demiş. Ben ise, Organ Bağışını ölürken birine hayat vermek olarak görüyorum.

Evet, Organ Bağışı hem dini, hem de insani bir vazifedir. Hal böyleyken, insanlarımız üzerlerine düşen yükümlülüğü yerine getirmiyorlar. Biliyorum, insanlarımız konuyla alakalı birçok kaygı taşıyorlar. Şimdi tek tek o kaygılara girmeye kalksam, işin içinden çıkamam. Çeşitli kaygılar taşıyanlar bilsinler ki, taşıdıkları kaygıların hepsi yersizdir. Mesela Organları alınacak kişinin organları ameliyat ortamında alınıyormuş. Yani bu kişi nasıl olsa öldü hemen kes biç denilmiyormuş. Bunu söyleşiyi yaparken, Bediha Hanım söyledi.

Yazıyı noktalarken, bu köşeden tüm Okurlarımıza çağrı yapıyorum. Gelin hep beraber, Aile Hekimleri veya Sağlık kuruluşlarına giderek, Organ Bağışında bulunalım. Organ Bağışında bulunduktan sonrada, iş garanti olsun diye bağışı belirten bir vasiyet yazmayı ihmal etmeyelim. Çünkü Organ Bağışı, vasiyet olmadan tam olmuyor.