Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Kasım 2022

Örnek çocuk kütüphaneleri

Çocuk hikâyeleri ile tanınmış birisini yaptığı çalışmalarından ötürü geçtiğimiz günlerde överek bir edebiyat dergimizde yazı kaleme almıştım. Onun “Kalemine sağlık, teşekkür ederim” diyeceğini beklerken yazdıklarından hiç nasiplenmediği için “Eserlerimde çocuklara dini bilgi hiç vermedim, dindar çocuk yetiştirme gayretim de olmadı” mealinde sözlerle asabımı bozan cümlelerine tahammül etmiştim. Kendi yazıklarını inkâr eden bu pervasız adamla yapılan röportaj ve yazdıklarına göz attığımda konularını dindar insanlardan seçtiğini, hatta kitaplarındaki isimlerin bile (onun görüşüne göre) dini istismar sayılabilecek türden olduklarını görünce selamı sabahı kesiverdim.

Çocuk edebiyatı tanımı ve çocuklar için edebiyat çalışmalarında nasıl yol alındığına dair detaylı bilgi verecek değilim. Çocuk kütüphaneleri ve okul kütüphaneleri hitap ettikleri kitle ve koleksiyon içerikleri açısından birbirlerine benzemektedir. Çocuk kütüphanelerinin birçoğu halk kütüphanesinin bünyesindedir. Okul ve çocuk kütüphanelerinin aynı kitleye hitap ediyor olmaları birçok alanda iş birliği yapabilmelerine imkân sağlar. Çocuk kütüphaneleri çok çeşitli formatlarda materyal sağlama misyonuna sahiptirler ki, masa oyunları, kart oyunları ve video oyunları, teknoloji eksenli kitaplarıyla farklılıklarını ortaya koymaktadırlar. Günümüz çocuk kütüphaneleri kültürel, eğlence ve eğlendirici materyallerin yanı sıra oyun cazibe gibi gözükse de eğlendirirken öğretici ve bilgilendirici bir misyonu da yerine getirmektedir.

Hayat boyu öğrenme alanlarından biri olan kütüphaneler, araştıran ve sorgulayan çocuğun merak duygusunu keşfedebilmesi için önemli mekânlardandır. Kitapla ilk tanışması aile ortamında gerçekleşen çocuğun, kitap sevgisinin oluşmasını sağlayan ve büyüme yolcuğunda ona eşlik edecek olan nitelikli kitaplarla buluşturulması konusunda çocuk kütüphaneleri yol gösterici olmaktadır. Bir yandan kitaplar çocukların renkli düşlerine eşlik ederken, diğer yandan kütüphane tarafından verilen hizmetler aracılığıyla çocuklar için sosyal bir ortam oluşturulmaktadır.

Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde “Yerel Yönetimlerde Çocuk Kütüphaneleri” temasıyla düzenlenen Sempozyumun bildirilerinin kitap olarak basıldığını duydum. İlgililer yayını en kısa sürede bürokratik engelsiz talep eden kişilere ulaştırmalıdırlar.

Bu vesileyle çocukların akademik gelişimlerinde önemli yer tutan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi içinde yer alan Eğitim Merkezi ve Atölyeler biriminde faaliyetlerinden söz etmek isterim. Eğitim Merkezi ve Atölyeler bölümündeki Keşif Atölyesi, Tasarım ve Üretim Atölyesi ve Teknoloji atölyelerinde yaş guruplarına göre çocukların bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artıracak etkinlikler düzenlenerek öğrencilerin çeşitli etkinlikler yolu ile bilimsel kavramları keşfetmeleri, günlük hayatta karşılaştıkları basit problemlere yönelik çözüm geliştirebilmeleri, düşük hassasiyetli prototipleme yapabilmeleri ve çeşitli üretim alanlarında tecrübe kazanmaları hedeflenmiş.

Atölye faaliyetleri ile çocukların yeni ve özgün fikirler geliştirebilmeleri, robotik ve kodlama, programlama etkinlikleri ile algoritmik düşünmelerini ve en uygun çözümlere ulaşmaları hedeflenmektedir. Çocukların kütüphane ile tanışmaları ve bilim ve teknoloji kavramlarıyla daha yakın temasa geçerek atölye uygulamalarıyla bunları pekiştirmelerini amaçlayan yönetim kademesine bu vesile ile teşekkür ederken yerel yönetimlerin bu konulara daha sağlıklı eğilmeleri gerektiğinin altını çizmek isterim.