Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2378.08
BIST 100
10238.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


ORUÇ, AVRUPA VE SPOR

Bu sene oruç Haziran ayına denk gelmesi anlamlıdır. Çünkü gündüz saatleri uzun sürecek. Sıcaklık da bunlara eklenince oruç ibadeti daha meşakkatli hale geliyor. Bu zorlukta oruç tutmak sabrı ve azmi gerektiriyor. Diğer yandan da sevap kazanma şansımız artıyor.

Orucun dini yönünü ilgili uzmanlara bırakalım. Sağlık yönü ile alakalı yanına bakalım. Sağlık problemi olan kişilerin oruç tutmaları konusunda bir iki kelam edelim. Kronik hastalığı olanların ve hayatı tehdit eden rahatsızlığa yakalanan kişilerin oruç tutmalarını tavsiye etmiyoruz. Şeker hastalarının, kalp yetmezliği ve hipertansiyonu olanların, kanserlilerin, vb. hastalığa yakalananların oruç tutmaları sakıncalıdır.

Uzun süreli ve süreğen bir hastalığı olan kişilerin sıvı ihtiyaçları en önemli husustur. Sıvı-elektrolit dengesizliği ve ilaçların alınması oruç bahane edilerek, dikkatlerden kaçabilir. Dolayısı ile oruç tutmak isteyenler, varsa sağlık problemlerini doktorları ile istişare etmelidirler. Doktor arkadaşımızdan beklenen inançların ve değer yargılarının sorgulanamayacağı hususudur. Hastaların doktorların her yönü ile iyice tanımaları önerilir.

Futbolcuların oruç tutmaları konusuna gelince durumun irdelenmesi gerekiyor. Sağlıklı ve genç birisinin oruç tutması ve spor yapması tabii ki mümkündür. İşin dini yönü uzmanların işidir, ancak sıcak ve uzun günlerde oruçlu iken top koşturmayı pek önermiyoruz. Verimli olup olmadığı tartışmalı bir konudur. Son karar tabii ki futbolcuların kendisine aittir.

Avrupa Futbol Şampiyonasının Ramazan ayına denk gelmesi de bir şanstır. Ülke olarak bizim katıldığımız bu turnuvada başarı bekliyoruz. Fatih Terim bize bu zevki tattırdığı için kendisine teşekkür ediyoruz. İftar ve sahur saatlerinde takımların maçlarını seyredeceğiz. Eğer futbolcuların psikolojisi yerinde ve kuvvetli ise çıkış yapmaları beklenir. Prof.Dr. Bülent Bayraktar ve ekibinin başarıya katkı vereceğini umuyoruz.

Nuri Şahin ve Emre Mor gibi futbolculardan dikkati çekecek başarı bekliyoruz. Caner Erkin'in acaba psikolojik desteğe ihtiyacı var mıdır? Bu soruyu gündeme getiren yayınlar vardır. Burak Yılmaz'ın istikrarlı bir çizgiyi yakalamasını arzu ediyoruz. Cenk Tosun'un Beşiktaş'ta doğrudan oynamamasını şansızlık olarak ele alıyoruz.

Hayatını kaybeden ünlü boksör Muhammet Ali'ye Allah'tan rahmet diliyorum. Muhammet Ali zulme, ırkçılığa, haksızlığa, adaletsizliğe karşı büyük bir mücadele verdi. Mazlum insanların, ezilen milletlerin simgesi durumuna geldi. Muhammet Ali, 2005 yılında "Barış Adamı" ödülüne layık görülmüş ve ödülünü dönemin ABD başkanı George Bush'tan almıştı.

Yaşadığı ırkçılık Muhammet Ali'nin Müslümanlığı seçmesinde önemli rol oynamıştır. Amerikalı Müslüman lider Malcolm X ile tanıştı ve Müslümanlığı seçmiştir. ABD'de siyahi hareketin simgesi haline geldi. Kendisi tüm zamanların en iyi ağır sıklet boks şampiyonu idi, üç (3) kez bu unvana sahip oldu, rakip tanımadı.

Biz gene istekte ve temennilerimizde ısrar edelim. Üniversitelerimizin spor bilimleri fakülteleri ve bölümleri sportif başarıların altyapılarını hazırlamalıdır. Prof.Dr. Cevdet Coşkun hocalarımızdan bu konuya eğilmelerini ve öncülük etmelerini diliyoruz.

Not: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesini 53 yaşında bitiren Aydın Balcıoğlu'nun sabrını, azmini ve çalışkanlığını alkışlıyorum.

Sonuç: "Ramazan ayında bize Avrupa Futbol Şampiyonasını seyretme fırsatını sağlayan Fatih Terim ve futbolcularımıza şükranlarımızı sunarız."