Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2396.67
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Ağustos 2014

OTO PAZARI DARALDI

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2014 yılının ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,5 küçüldü.

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nden(ODD) yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2014 yılı ocak-temmuz döneminde yüzde 23,5 azalarak 346 bin 768 adede indi.

Yılın ilk 7 ayını değerlendiren ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, "Büyüme oranının beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen kur ve faiz oranlarındaki yükselişler, otomobil ÖTV oranlarındaki artış, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar ve özel sektör yatırımlarındaki yavaşlama otomobil ve hafif ticari araç pazarında daralmaya yol açtı. 2014 yılının son 5 ayında, içerisinde bulunulan seçim süreci, makro ihtiyati tedbirler, Merkez Bankası'nın sıkı para politikası, jeopolitik gelişmeler, ABD ve Avrupa Merkez Bankaları para politikaları etkili olmaya devam edecektir. 2014 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 650-700 bin adet aralığında gerçekleşeceğini öngörmekteyiz" dedi.

Erce'nin parmak bastığı noktalar ekonominin genel sorunları olduğundan uzunca alıntı yaptık.

Bereket versin ki son 16 aydır ihracatın sürekli yükseliş göstermesi, sektörün sıkıntısını bir nebze de olsa hafifletti.

İhracata ilişkin ayrıntılar aşağıdaki bölümde.

OTOMOTİV İHRACATINA AB DESTEĞİ

Son 16 aydır sürekli yükselişte olan otomotiv ihracatı, temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 1 milyar 994 milyon dolar seviyesine ulaştı.

Otomotiv ihracatı, yılın 7 ayında ise yüzde 9,7 artış kaydederek 13 milyon 708 milyon 950 bin dolar oldu.

Bu ihracatın 10 milyar 103 milyon 913 bin doları AB pazarına yapıldı.

AB dışındaki 137 ülkeye sadece 3 milyar 605 milyon 65 bin dolar ihracat gerçekleştirildi.

Görüldüğü üzere ihracat pazarının yüzde 70'inden fazlasını AB bölgesi oluşturuyor.

AB'deki krizin derinleşme ihtimaline karşı diğer ülkelere de ihracatın artırılması yönünde gayret sarf edilmelidir.

EKONOMİ RÜŞTÜNÜ İSPAT ETTİ

IMF Türkiye temsilcisi Mark Levis, 4 yıldır görev yaptığı Ankara'dan ayrılmadan önce basına yaptığı açıklamasında, "Türkiye ekonomisinin genel olarak iyi bir performans gösterdiğini düşünüyorum. Kamu finansmanı iyileşti. Bankacılık güçlü bir biçimde yoluna devam ediyor. Tabii ki, enflasyonun daha düşük olmasını arzu ederdik. Türkiye ekonomisi artık rüştünü ispat etti" dedi.

Bununla birlikte şu uyarılarda da bulundu; "Enflasyon ve tasarrufların artırılması önemli. Cari açık çok büyürse bu ekonomide ve mali yapıda kırılganlığa yol açıyor. Yapısal reformları tamamlamalısınız." diye konuştu.

Bu sözler üzerine bir yorum yapmamız gereksiz, biz de sürekli olarak aynı konuları gündeme getiriyoruz.

[email protected]