Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2432.68
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Temmuz 2023

'ÖTV'yi kademeli sıfırlama' projesine başlamalıyız

Türkiye otomotiv sanayi rüştünü ispatlamış bir sektör.

Kaliteli üretimi ve lojistik avantajının getirdiği ihracat liderliği de malumun ilamı niteliğinde.

İç pazardaki alım iştahı da satış rekoru getirdi.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) ile Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verileri de sektörün başarısını ortaya koydu.

Otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 55 artışla yılın ilk altı ayını 581 bin 109 adetle tamamladı. Söz konusu aylarda toplam üretim de yüzde 13 artışla 735 bin 231 adete ulaşırken, ihracat yüzde 15 artarak 17,7 milyar dolara ulaştı.

Buraya kadar her şey tamam.

Dikkat çekilmesi gereken meseleyi geçtiğimiz günlerde gazetecilerle bir araya gelen OSD Başkanı Cengiz Eroldu açıkladı: “Otomobilde yerli payımız yüzde 40’lı seviyelerden yüzde 34’e geriledi. Hafif ticari araçta da yüzde 60’dan yüzde 50’ye geriledi. Neden geriledi? Hafızayı tazelersek, Kasım 2016’da ve ÖTV’de matrah yaklaşımına geçildi. O zaman 45, 50, 60 matrah düzenlemesiyle yerli payımız korundu. Keza 2020’de de benzer durum söz konusu oldu. 2022’de ise 45, 50, 60, 70, 80 baremlerine geçildi. Ondan sonra da zaten otomotiv sanayinde Türk üreticilerin, yerli üreticilerin payı azaldı. Şu anda Tüm otomobiller 80 ve üzeri vergi dilimine girmiş durumda artık. Bu Türk tüketicisinin mobiliteye ulaşımında önemli bir sorun.”

Yine bu ÖTV ve motor hacmine göre vergilendirme meselesiyle ilgili Aralık 2022’de basın toplantısı düzenleyen ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, otomotiv sektörünün kısa, orta ve uzun vadede beklentilerini açıkladı:

- Kısa vadeye baktığımızda geçtiğimiz günlerde yapılan matrah güncellemesi ne sektörün ne de müşterinin beklentisini karşılamadı.

- Orta vadede beklentimiz, otomotiv gelişen teknolojilerle beraber bizim şu anda kullandığımız ‘1.6 litre motor hacminin üstü lükstür, altı değildir’ noktasının dışına çıktı. Biz bu sistemi değiştirelim ki, hem daha adil bir vergi sistemine hem de yeni teknolojiye sahip otomobillere sahip olalım.

- Türkiye’de otomotiv ekosistemine uzun vadeli baktığımızda, herkes ÖTV’nin kaldırılmasını talep ediyor. Ancak bunun bir günde yapılamayacağı bir gerçek. Biz de uzun vadede ÖTV’yi nasıl kaldırabiliriz diye kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik. Bu sayede ülkemiz artık ‘otomobil üzerinden yüksek vergiler alan bir ülke’ şeklinde anılmaktan çıkar, yeni teknolojiler için bir üretim üssü haline gelebilir.”

Evet bu bilgi ve açıklamalarla hafızayı tazeledik.

(ODMD Başkanı Bozkurt’un detaylı açıklamasını bu linkten okuyabilirsiniz:

https://www.milatgazetesi.com/haber/otv-kaldirilirsa-ne-olur-1088/ )

Bu noktada Ali Haydar Bozkurt yönetimindeki ODMD ekibinin hazırladığı ’10 yılda ÖTV’yi sıfırlama’ projesi önemli.

ÖTV’yi kademeli olarak sıfırlama yol haritası üzerinde yapılan çalışma geçtiğimiz dönemin Hazine ve Maliye Bakanı ve Ticaret Bakanı ile de paylaşıldı. İlgili bakanlar da yol haritasını beğendiklerini ve detaylandırmak ve geliştirmek için ekip görevlendireceklerini dile getirmiş.

Haliyle seçim sürecine çok yakın bir tarih olduğu için bu yapılamadı.

Fakat şimdi Türkiye’yi 5 yıl boyunca yönetecek yeni yönetim belirlendi.

Bu doğrultuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın önünde büyük bir fırsat duruyor;

‘Türkiye’yi yeni yatırımlarla otomotiv üretim üssü haline getirecek, istihdamı artıracak, iç pazarda satışı artıracak ve nihayetinde cari açığı kapatacak ‘ÖTV’yi kademeli sıfırlama’ projesini hayata geçirebilir.’

Nitekim özellikle Ticaret Bakanlığı otomotiv pazarındaki fiyat dengesizliğini bitirmek için hamleler yapmaya başladı.

Türkiye 2053 hedefleri kapsamında, bu projenin de hayata geçmesi için ODMD’nin tekrar görüşmeleri başlatması ve ilgili bakanlıkların da harekete geçmesi elzemdir.

Sağlıkla kalın.