Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Ağustos 2017

OVERLOKÇU GELSİN

Overlokçu gelsin!
Çay elimde pencereye yürüdüm. Bir çağrı sanırım, yakından dinleyip anlayayım diye.

"Kastamonu'dan kışlıkh(hı sesi) sarımsakh geldi. Dünyanın en güçlü, en etkili sarımsağı geldi. Sarımsakh! Sarımsakh! Sarımsakh!" diyordu mikrofondaki güzel ses.

İlahi memleketim...der demez müthiş bir overlokcu hasreti ile yandığımı hissettim.

Overlokçu mühimdir. Bir sokağın sıradan canlılığına, -öyle ya da böyle kime ne - hayatta oluşuna milli delalettir. PVC kaplanır sesi dahi mühimdir.

Kimi sesler bu şekilde zihnimize kazılmıştır. Unutmayız. Unutup gitmek neredeyse bir kimlik meselesi olagelmiştir.

Ses diyince; mekanik gürültülere, hatta beste adı altında oluşturulmuş, sanat kapsamında kulağımızın dibinde yatan müziklere o kadar alıştık ki doğal seslere tahammülümüz kalmadı. İnşaat ve tadilat sesleri bizim ayrılmaz parçamız. Gün içi kulak kirimiz. Özel araçların kornaları ve mızmızlığı, toplu taşımın geride bıraktıkları, telefon çağrıları, televizyon ve sayamayacağımız kadar çeşitte mekanik sesler. Bütün bunların ortaklaşa oluşturduğu toplam ses sarmalının, yüzyıl baş yapıtı olan o orkestranın kafamızı, beynimizi patlatmasına çok aşinayız. Olmadığında boşluğa düşecek kadar.

Yarın bir gün, belki bugünlerde yayladır, denizdir yalnızca tabii seslerin hiç baş ağrıtmama ve dinginlik maharetine şaşıyor olabiliriz. Martıların kişisel veya toplu rüzgar eşliğindeki şarkıları, kargaların resmi gazete yayını, kırlangıç gülüşmeleri, serçelerin hop zıp cıvıltısı, denizin dalga geçişi, rüzgarın dudaklarının içinden mırıldanması veya uğultusu, çocuk ağlaması, yaşlı çiftlerin tatlı çekişmeleri, hakça yapılan bir kavganın silahsız, illa barışa odaklı yükseliş ve inişiu2026 Bütün bu sesleri duymayı özlüyoruz. Duyum eşiğimiz gayri tabii bir baskı altında söküldü gitti sanki. Artık yapay sesler korosunun tutuklularından biriyiz. Kulağımız işaretli. İşaretin anlamı: "Dikkat! Doğal sesleri kaldıramayabilir. Doğal seslerden rahatsız olabilir. Bir filmden yükselen şiddet sesine gülümserken, arka sokaktan çıkagelen bir bebek sesine ters bakabilir. Berbat bir popu dinlerken neşelenebiliyorken, sessizliğe surat asabilir."

Süüüüt!

Booozaaa!

Amacuun ıcek ıceyyk!

Yooo ğurt!

Simiiiitt ciii!

Anneee! Dondurma istiyom...Banane Bananeu2026

Murat! Hadi annecim içeri.

Allah u ekber Allah u ekber! Eşheü enu2026"

Hepsinin üstüne bir de overlokçu gelsin mi gelsin.