Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2441.73
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ocak 2024

​Özçelik'ten Yunus söyleşileri

Peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde “İlim bir hazinedir, anahtarı soru sormaktır.” buyurur. Yine bir başka hadisi şerifte ise Efendimiz “Güzel soru sormak, ilmin yarısıdır.” der.

Bilmediğimizi öğrenmenin ilk yolu şüphesiz konunun ehli olan kişiye soru sormaktır. Edebiyat dünyamızda Yunus Emre denilince akla gelen birkaç isimden birisi de Mustafa Özçelik’tir. Mustafa Özçelik neredeyse tüm yazı hayatını Yunus Emre’ye vakfetmiş kıymetli bir hocamızdır. Onun Yunus Emre hakkında birçok eseri bulunmaktadır. Bu eserler halkasına son olarak kendisiyle Yunus Emre hakkında yapılan söyleşilerin derlendiği yeni bir kitap daha eklendi.

Fabrik Yayınlarından 2023 yılında çıkan “Yunus Emre Söyleşiler – Mülakatlar” isimli kitap 268 sayfadan oluşuyor. Kitapta 31 farklı söyleşi yer almakta. Bu söyleşiler arasında Şakir Kurtulmuş ve bendenizle yapılan ikişer söyleşi bulunmakta. Bunun yanında iki söyleşi; Burak Yasin Taş - Onur Çelik ile Simge Türkan - Seda Türk tarafından ikişer isimli. Bu isimlerden başka söyleşi yapan diğer isimler de şunlar: Semiha Kavak, Saliha Sultan, Hacer Yeğin, Hatice Elif Çavuşoğlu, Fatma Gülşen Koçak, Yeliz Köse, Mikail Bal, Ayşe Yolcu, Kemal Batmaz, Şeyma Subaşı, Mehtap Altan, Gıyasettin Dağ, Sıddık Ertaş, Yunus Yeniçeri, Halide Sönmez, Ayşe Öztürk, Recep Şen, Zehra Çam, Rahmi Emeç, Bedir Acar, Yunus Emre Güllü, Fatih Güldal, Mehmet Pektaş, Musa Tektaş ve Burak KILIÇ…

Kitaptaki söyleşiler ve sorular Yunus Emre’nin şahsiyeti, eserleri, tasavvuf anlayışı, şiir dili, Türkçe hassa­siyeti, toplumsal misyonu ve Mustafa Özçelik’in Yunus Emre hakkında yazdığı kitaplar hakkında gerçekleşmiş.

Özçelik kitap hakkında ön sözde; “Biz de yazı hayatımız boyunca ona dair çalışmalar yaptık, kitaplar yayımladık. Bu surette Yunus Emre'ye dair özel ilgimizi bilen ve çalışmalarımızdan haberdar olan şair-yazar arkadaşlarımız, bize zaman zaman ona dair sorular sorarak söyleşiler gerçekleştirip gazete ve dergilerde yayımladılar. Bunların dergi gazete sayfalarında kalmasına gönlümüz razı olmadı. Zira söyleşi türü ele alınan şahsiyetle ilgili daha özel bilgiler ve merak edilen konular etrafında daha fazla imkâna sahiptir. Ayrıca anlatım daha senli benli, sıcak ve tabii olduğu için okunması da hem daha kolay hem daha faydalı olmaktadır.” demektedir.

Kitabın önsözünde belirtildiği gibi söyleşilerin çoğu 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe yılı olması se­bebiyle bu konuşmaların büyük bir kısmı 2021-2022 yılları arasında gerçekleşmiş. Özçelik; farklı zamanlarda farklı kişiler tarafından gerçekleştirilen bu söyleşilerde zaman zaman birbirine benzer sorular sorulduğunu ve bu sorulara yine benzer cevaplar verildiğini açık yüreklilikle dile getirerek bu hususu okurun anlayışla karşılaması temennisinde bulunmuş.

Kitaptaki söyleşiler, Yunus Emre hakkında bilinenin dışında ve özellikle onun tasavvufi anlayışı hakkında daha özel bilgi sahibi olmak isteyenler için bir başucu eser niteliğindedir.

Söyleşilerin iddialı başlıkları bile bu konuda ufuk açıcı cümleleri içermekte ve okuru söyleşilere davet etmekte. Bunlardan bazıları şu şekildedir. “Yunus Emre gönül diliyle söyledi. Yunus Emre’nin asıl hikâyesi Tabduk Emre ile başlar. Yunus Emre Türkçeyi yazı dili yaptı. Yunus Emre’ye bütün dünyanın ihtiyacı var. Yunus Emre’den öğrenecek çok şeyimiz var. Yunus Emre hümanist değil mutasavvıftır. Tasavvuf bilinmeden Yunus anlaşılamaz. Yunus Emre bir yol rehberidir. Yunus Emre’de aşk her şeyin özüdür. Yunus Emre aşk ocağında pişti. Yunus Emre bir medeniyet şairidir. Yunus Emre’de aşk, iman ve ihlas demektir. Yunus, yalınlık içinde müthiş bir derinlik taşır. Yunus Anadolu’nun ruhudur. Yunus Emre manevi tabiplik görevi yaptı. Yunus Emre’yi batılı kavramlarla anlayamayız. Yunus Emre çağdaşımızdır.”

Mustafa Özçelik’in Yunus Emre hakkında edindiği bir ömürlük müktesebatından birer katre mesabesindeki bu söyleşiler, Yunus’u gerçek anlamda anlamak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat niteliğinde.

Bu tür kitapların sayısının çoğalması dileklerimizle sözlerimizi yine bir hadis mealiyle sonlandırıyoruz. Bir Hadisi Şerifte Efendimiz (a.s) “İlim, hazineler durumundadır. Anahtarları ise, sorup öğrenmektir. Soru sorun ki Allah Teâlâ sizlere merhamet etsin. Çünkü bundan dolayı dört kişi ecir ve sevap kazanır; soruyu soran kişi, cevap veren âlim, dinleyen ve bunlara sevgi gösteren.”

Yunus hazinesinin anahtarlarını bağrında barındıran bu söyleşilerle okurlarımızı başbaşa bırakıyoruz.