Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2401.95
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Nisan 2015

Özdil'in adamı Rudolph Paradoksu

Amerika hep örnektir ya! Malum, efsanevi sabık New York Şehri belediye başkanı 'Rudolph Giuliani' falan pek makbuldur. İnanmazsanız Yılmaz Özdil'e sorun!
He, bu arada bulduğu müthiş çözümler dolayısıyla kendisini Brezilya'dan Rio şehri için özel danışman olarak istetmişler ama kendisi 'rahatsızlığını' gerekçe göstererek gitmemiş!
2014'te Brezilya'da yirmincisi oynanan Dünya kupasını ve 2016'da düzenlenecek Olimpiyat oyunlarını(Hani bizim de aday olduğumuz ve kazanamadığımız için pek memnun olunan, hah, işte o!) 'güvenli' şekilde 'idrak' etmek için Giuliani,Rio De Janeiro'ya danışman olarak düşünülmüş.
Özdil'in bu muteber adamının en büyük ünü 'Zero Tolerance' yani 'Sıfır Müsamaha'.
Yemedik içmedik ve tabii üşenmedik, 'araştırmacı gazeteciliği' atlayıp 'soruşturmacı gazetecilik' yapıp olayın içyüzünü soruşturduk!
İlk karşımıza Dona Marta'nın 'Herif(Giuliani) aynı iş için Mexico City(Meksika'nın Başkenti)'den $4,3 milyon dolarsöğüşlemiş ve raporlar, veriler, sonuç ortada, hiçbir halt da değişmemiş, Rio'da ne yapacak!' sözleri çıktı. Ama ilginç olan ne derseniz. Giuliani Rio'da verdiği demeçde 'Peacefull Police' yani Barışcıl Polis politikasının izlenmesinin öneminden bahsetmiş!
İmdi böylesine başarılı bir adamın bize hangi, Barışcıl mı yoksa Müsamahasız, katı politikası mı tavsiye edilmekte, merak ettik doğrusu!
Bu 'snob' taifesi veya 'elite coterie' Amerika'yı pek bilirler. New York 5. Cadde, Broadway Tiyatroları hep bunlardan sorulur.
O yüzden New York bir 'suç cümbüşü' tanımlarından bihaberdirler. O yüzden medhettikleri Amerika'daki eğitimin ta ilkokul seviyesinde çocukların 'Sheakspeare' falan okuduğunu hatta anlaşıldığını sanar daha doğrusu umarlar!
Halbuki Sheakspeare anlamak, hele dönemin diliyle ancak Üniversite düzeyine denk gelir ki, o da arzu ve ilgiyebağlıdır.
Öte yandan 'halktan görünecekler' ya! Et fiyatları falan diye 'viyaklıyorlar' ya. Bugün Amerika'da en yavan etin kilosu$7,5 dolar yani 20 liradır. İyi et ararsan $40-$50 bayılacaksın. Aylık asgari ücret eyaletlere göre $806 ila $1400 dolar arası, 'açlık sınırı' ise $4166 dolardır.
Korkmayın, Amerika falan batmıyor! Tabii 'üzüleceksiniz' ama Türkiye de!
İktisat derslerini bir kenara bırakırsak, hemen hergün rutine düşen polis şiddeti neticesi hayatını kaybeden insanların görüntülerinden sadece birini hatırlatmakla yetinelim.
Olay saniye saniye görüntüleniyor. California Eyaletinde Pusok adında bir zanlı polisler tarafından yere yattığı ve ellerini arkadan bağladığı halde tekme tokat dövülüyor ve New York polis egitmeni Ken Cooper 'Şerif memurlarının o an hissidavrandığını bunun anlayışla karşılanması gerektiğini, sonuçta bir suçluyla mücadele ettiklerini' söylüyor! Ve hiçbir memurun kimliği de paylaşılmıyor elbet.
İşte böylesine 'ilmi' veri ve delillerle hükümeti, dolayısıyla Erdoğan'ı, aslında oy veren 'halkı' hizaya çekmeye çalısıyorlar.
Yoksa bunlar Amerika için mi değerlendirmelerde bulunuyorlardı! Belki biz yanılıyoruzdur. Ne de olsa sabık Başkan Bill Clinton'ın karısı(eşi-meşi saçmalığını da bırakın artık yahu!) Hillary de Başkanlığa adaylığını açıkladı ya, kesin onun önünü kesmek içindir!
Belliki Giuliani'yi getiremeyince Hillary'i Türkiye'ye getirme azmindeler, ne bilim anam!
***
Sabırdır payına düşen Dostum. Onuruyla yaşamak acizlikse, ah asıl hakikati ve mükafatı bi bilse.
Yazarımız Yakup Köse'nin yanındayız.