Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2428.61
BIST 100
9981.41
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Özgün ve özgür düşünce mümkün mü?

İnsan, özgün ve özgür düşünme imkanlarına, kapasitesine ve araçlarına sahip tek varlıktır. Kültür, din, gelenek, aile, kimlik ve tarih insanın özgün ve özgür düşünme kapasitesini, yeteneğini ve imkanını ortadan kaldıran ve yine insan tarafından oluşturulan kurgulardır. İnsan, kendi zindanlarını yine kendi oluşturmaktadır. Yarattığı zindanlar içinde birey, kendisine ait düşüncesi olmayan, hep dışarıdaki otoritelerin ve kurguların ne buyurduğuna bağımlı olan köleci zihniyeti, ahlakı ve kişiliği içselleştirmiş zayıf, etkisiz, verimsiz, taklitçi, ve takipçi bir nesne düzeyine düşebilmektedir. Özgür ve özgün düşünebilmek için, bireyin kendi ürünü olan bütün zindanlardan kendisini özgürleştirmesi gerekmektedir.

Günümüzde hayatımıza hükmetmek ve bizi kendilerine bağımlı kılmak için değişik otoriteler ve güçler icat edilmeye devam edilmektedir. Yaşam koçu, psikolog, danışman, uzman, manevi danışman, felsefi danışman, psikyatrist, arabulucu, aile danışmanı ve daha birçok ad altında özgün ve özgür düşünmemize imkan vermeyen ve kendi görüşlerine göre hayatımızın bütün alanlarına hükmetmeye ve yön vermeye kalkan sahte otoriteler ve güçler icat edilmektedir. İnsan, herşeyi anlama ve düşünme kapasitesine sahiptir. İnsanın düşünmesini ve anlamasını istemeyen karanlık ve kirli yapılar, konuları karmaşıklaştırmakta, dini, felsefi, sosyal, siyasal, tarihsel ve bilimsel bir konunun ancak alimler, uzmanlar, müçtehitler, entelektüeller, danışmanlar ve daha birçok sahte otorite tarafından bilinebileceğini ileri sürerek kişinin düşünme ve anlama yeteneğini köreltmekte ve önünü kapatmaktadırlar. İnsan, düşünemeyen ve anlayamayan çaresiz bir varlık değildir. Bireyin bir felsefi, dini, bilimsel, sosyal veya başka nitelikte bir konuyu anlayamayacağını ileri süren veya bireyin önüne gerçekleştirilmesi zor şartlar koyan her türlü sahtekarlığın, tekelciliğin ve yapaylığın reddedilmesi gerekmektedir. İnsan düşünmeye ve akletmeye cüret ettikçe, anladığını ve düşündüğünü tecrübe edecek, önündeki sahte putlar, otoriteler ve engeller buharlaşacaktır. Her türlü sahte otorite, hayatımız başta olmak üzere bize ait maddi ve manevi olan her şeyi bizden almaya çalışan hırsızlardır. Özgün ve özgür düşünme kapasitemizi köreltmenin bedeli, hayatımızın çalınması şeklinde ağır bir sonuç doğurmaktadır. Hayatımızın ve varlığımızın bizden çalınmaması için sürekli geliştirmemiz, büyütmemiz ve canlı tutmamız gereken yeteneğimiz, sermayemiz ve kapasitemiz olan özgün ve özgür düşünme gücümüzdür. Her ne adına olursa olsun daha doğru, sağlıklı ve iyi düşündüğünü iddia eden bütün otoritelere ihanet edip, özgün ve özgür bir şekilde kendi düşüncemizi oluşturmak için emek sarfetmeliyiz. Akletmeye ve düşünmeye cüret etmeden özgün ve özgür bireyler olarak kendi hayatımıza sahip olamayız.

İnsan için önceden belirlenen mutlak doğru olarak nitelenebilecek bir öz, kişilik, karakter, kader veya çerçeve yoktur. İnsanın özü yoktur, özgürlüğü vardır. İnsan özgürlüğü sayesinde kendisine ait bir hayat oluşturma sorumluluğuna sahiptir. İnsan hayatının amacı, kendisini gerçekleştiren bir hayata sahip olmaktır. İnsan, istisnasız hiçbir güce, otoriteye, kurguya, yanılgıya, yanılsamaya, yalana ve varsayıma kul ve köle düzeyinde bağımlı olmak zorunda değildir. İnsanın varoluş amacı kendini gerçekleştirmektir. Özgür olmanın ve özgür kalmanın ölçüsü, insanın kendini gerçekleştirmesidir.

İnsanı vahşileştiren özgürlük değil, köleliktir. Hep dış otoritelere ve güçlere bağımlı olarak yaşayan kişiler, gruplar ve yapılar en vahşi olanlardır. Özgürlük, insanın gerçek anlamda insan olmasını sağlamaktadır. Mensup oldukları ideolojiye, inanca, örgüte, kimliğe veya kültüre bağımlılık ve kölelik düzeyinde kul olanlar, sahte putlar adına her türlü katliamı ve vahşeti işleyebilmektedirler. Bir coğrafyayı, şehri, kimliği, grubu, örgütü, devleti, partiyi, öğretiyi, ritüeli, mitolojiyi kendilerine put edinenler, her türlü vahşeti yapmayı kendilerine yüce ve meşru hak olarak görmektedirler. Köle olanlar, özgür ve özgün düşünemezler. Köleci düşünce, vahşetin ve barbarlığın kendisidir. Medeniyet ve insanlık, özgür ve özgün düşüncenin en tatlı ve verimli meyveleridir.