Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Eylül 2023

Özgür Özel ve CHP'deki dönüşüm

Genel seçimlerin ardından CHP’de başlayan ‘değişim’ tartışmaları devam ederken, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Parti yönetimine eleştirilerini sıralayan Özel, "CHP'de değişim Türkiye'deki değişimin ön koşulur" dedi.

Özel’in genel başkanlığa adaylığını ilan ettiği toplantıya 25 milletvekili ve 4 parti meclis üyesi katıldı. CHP’yi seçime götüren eski merkez yönetim kurulundan Seyit Torun, Veli Ağbaba, Fethi Açıkel de toplantıya katılanlar arasındaydı.

CHP, seçim hezimetinden sonra iyice savruldu. Bir yanda seçim hezimetini üstüne almayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, diğer yanda değişim istediklerini söyleyen parti içindeki muhalif sesler, değişimin öncü neferleri adaylarını ilan ettiler. CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel oldu.

Ekrem İmamoğlu ve beraberindeki isimler değişime aday bulmuşlarsa da, bu stratejinin lideri Ekrem İmamoğlu görünüyor. Sonuçta baktığımızda, değişimin ilk pimini İmamoğlu çekmişti.

CHP'de adaylığını açıklayan Özgür Özel'e ilk destek mesajı da İmamoğlu’dan geldi.

“ CHP değişirse Türkiye değişir, Türkiye’nin değişimi için yola çıkan Özgür Özel’e ve yol arkadaşlarına başarılar diliyorum." dedi.

Siyaset gündeminin baş konusu olan bu değişim adaylığı, nice soru işaretleri ile başladı. Özgür Özel ismi siyaset sahnesinde bilinen bir isim. Sadece bir isim mi? İsmin gerisi ve ilerisinde ne var bunlar ayrı soru işaretleri…

CHP’deki bu değişim neleri kapsayacak?

“Kılıçdaroğlu, Ben hariç her şeyi değiştirebiliriz” diyor. Özel buna karşın nasıl değişimin adresi olabilir?

Özel’i Kılıçdaroğlu’ndan ve İmamoğlu’ndan ayıran farklı bir değişim özelliği olmadığı gibi, Özel’in kendine has bir dava ve ideolojiside yok.

Kılıçdaroğlu’na bu kadar yakın olup, ona rakip görünmek, hem vekili, hem rakibi ikisi bir arada. Buna demokrasi demek biraz fazla iyi niyet olur… Kurultay öncesi sesleri kesmek için tavşan atlet olabilir mi?

Siyasi teamüller gereği Özel’in grup başkan vekilliğinden istifa etmesi gerekir. Henüz istifa etmemiş olması bile, ayrı bir soru işareti… Kılıçdaroğlu ile danışıklı dövüşüklü bir proje mi?

Özel’in bir ekibi var mı? Yoksa İmamoğlu’nun emanetçisi mi?

Yahut kurultay günü Kılıçdaroğlu lehine çekilip sürpriz yapar mı?

Yeni bir politika, çizgisi ve eksen var mı? Gördüğümüz kadarıyla yok çünkü aday ilanında Kılıçdaroğlu ve parti yönetimini suçladı. O zaman da sorarlar

“ 24., 25., 26., 27.,28. dönemlerde Manisa milletvekilliğini ve grup başkanlığını kim yaptı. ?

Türkiye siyaseti ve muhalefet için değişim adımları elbette önemlidir. Zaten “değişmeyen tek şey değişim değil mi?”

Kısa özet; Özgür Özel’in söylem ve eylemleri çok farklı şeyler söylemiyor… Benim kişisel görüşüm, Özgür Özel’in Kılıçdaroğlu’na çok yakın olduğunu, o nedenle ‘yükselen değişim talepleri karşısında’ formalite veya sembolik bir aday olacağını düşünüyorum.

Fakat, Özgür Özel’in CHP’nin Genel Bakanlığına aday olacak olması seçimlerden sonra büyük bir hayal kırıklığına uğrayan Partili seçmenler için bir moral kaynağı olsa da girdiği her seçimden mağlup olarak ya da hiçbir seçimi kazanamayarak çıkan Kemal Kılıçdaroğlu karşısında kazanma ihtimali çok zayıf gözüküyor!

Özgür Özel, genelde sık sık yapılan, özelde de hiç yapılmayan kurultaylardan ve girdikleri seçimleri kaybetmekten yorulan CHP’nin yöneticilerine, delegelerine ve seçmenlerine fazla bir ümit vermediği gibi, sözlerinin içini de doldurmuyor veya dolduramıyor!

Yani, Özgür Bey dün olduğu gibi bugün de söylem, eylem, duruş, tavır, hal ve hareketleriyle. Kılıçdaroğlu’nun vekili görüntüsünü silemiyor. Partisinde hep ‘2. Adam olan eczacı Özel partisinin bu derdine ilaç olabilecek mi?