Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2384.48
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​Özgürlüğe büyük meydan okuma: dijital faşizm

Dijital teknoloji, günümüzde insanlığın elindeki en önemli güç ve kaynak haline gelmiş bulunmaktadır. Dijital teknoloji sayesinde insanlar, görüşlerini ifade etmekte, yaymakta ve örgütlemektedirler. Dijital teknolojinin küresel ölçekte hakim ve etkin güç haline gelmesi, aynı zamanda dijital teknolojinin faşizm veya aşırı sağ denilen ideolojilerin kendileri için yeni bir cennet bulması anlamına gelmektedir. Dijital veya siber faşizmin otoriter ve totaliter bütün biçimleri, bugün interneti kullanarak yükselen bir dalga oluşturmaktadırlar. Faşizm, dijital teknolojileri kullanarak kitleleri manipüle etmekte, yönlendirmekte ve kontrolüne almaya çalışmaktadır. Dijital teknolojinin faşizme, otoriteryanizme ve totaliteryanizme hizmet eden bir araca dönüşmesi, günümüzün en yıkıcı fanatizmlerinden biridir.

Faşizm, tehdit mitinden beslenen yıkıcı bir ideolojidir. Din, millet, etnik kimlik, vatan, birlik, tarih ve kültür adına ortaya çıkan faşizmin otoriter ve totaliter biçimleri, tehdit söylemini kullanırlar. Faşizm, toplumun içten ve dıştan gelen tehditlerle kuşatıldığını, iç ve dış düşmanların milleti yok etmek için ekonomik, siyasal, sosyal, askeri, psikolojik ve kültürel araçlarla harekete geçtiği yalanını gerçekmiş gibi topluma sürekli olarak tekrar eder. Faşizm, toplumun tehdit altında olduğu efsanesini bugün interneti kullanarak kitlelere ulaştırmakta ve yaygınlaştırmaktadır. İnternet sayesinde bugün artık minimum düzeyde faşizm yoktur. Dijital teknoloji, faşizme kendini maksimum düzeyde gerçekleştirme imkânı vermektedir.

Faşizm, uydurduğu hayali tehditler üzerinden kitleleri korkutur ve yaratılan korku atmosferi içinde insanları kendine mahkum etmeye çalışır. Gerçek gücün korkudan kaynaklandığına iman, faşizmin tek doğmasıdır. Faşizmin otoriter ve totaliter biçimleri, sosyal medya kanalları üzerinden örgütlenerek sistematik ve sürekli bir şekilde insanları tehdit söylemleriyle korkutmakta, yıldırmakta, çaresiz bırakmakta ve iradelerini faşizmin politik, sosyal ve ekonomik güçlerine bırakmaya zorlamaktadırlar. Tehdit ve korkudan başka bir şey üretmeyen faşizm, internet sayesinde dini, kültürü, tarihi iğfal ederek kendini çekici ve vazgeçilmez şekilde sunmayı başarabilmekte ve kitleleri kandırabilmektedir.

Dijital faşizmde somut örgütler, partiler veya gruplar yoktur. Uydurduğu tehditleri ve korkuları yayan dijital faşizm, görünmez bir hayalet gibi internette ve sosyal medya platformlarında akışkan, sinsi ve belirsiz bir faaliyet yürütmektedir. Dijital faşizm, kendisine bağımlı dijital klanlarını ve kabilelerini yaratmayı başarmıştır. İnternette yaratılan dijital klanlar sayesinde faşist partiler ve organizasyonlar, ülkelerin siyasal hayatlarında güçlenmekte ve siyaseti şekillendiren güçler olarak rollerini oynayabilmektedirler.

Dijital faşizmin arkasındaki güçler, faşist partiler değildir. Dijital faşizmi besleyen kaynak, internette yaratılan dijital faşist kültürdür. Faşizm, kültürünü dijital aleme taşımakta ve orada sürekli olarak üretilmesini sağlamaktadır. Otoriteye tapınılan, tarihin yüceltildiği, dinin milliyetle özdeşleştirildiği, akıl ve düşünme yetilerinin zayıf olduğu, kabilevi bağların ve zihniyetin etkin olduğu, despotizmin egemen olduğu toplumlarda dijital faşist kültür kolaylıkla üretilmekte ve taraftar toplayabilmektedir. Faşist kültürün gerçeklikle, bilgiyle, güzellikle hiçbir ilgisi ve ilişkisi bulunmamaktadır. Faşizm, güç ve çıkarları için ahlak, hukuk, sanat, maneviyat ve barış ilkelerine ve değerlerine ihanet eden bir sapkınlık halidir. Dijital faşist kültür, dijital faşist kabilelerini yaratmakta, her kabileye uygun faşizmler üretmektedir.

Sosyal medya ve internet, insanların faşizme olan olumsuz algılarını ve yaklaşımlarını değiştirmektedir. Dijital faşizm, internette nefret kabileleri ve klanları yaratmaktadır. Dijital faşizm, sosyal ve kültürel bir olgudur. Dijital faşizmin etkisinde kalarak nefret kabilelerinin birer mensubuna dönüşen kişiler, yabancılardan nefret etmeyi, göçmen ve mülteci düşmanlığı yapmayı, farklı kültürleri ve inançları hor görmeyi, cinsiyetçi ve ırkçı söylemlerde ve davranışlarda bulunmayı faşizm olarak görmemektedirler. Yabancılara, göçmenlere, farklı kültürlere, modern değerlere, demokrasiye, çoğulculuğa düşman olmayı vatanseverlik, dindarlık, özüne dönme ve kimliğini korumak olarak algılamaktadır. Dijital faşizm, internette yarattığı nefret klanlarıyla insanların duygularını, düşüncelerini ve hayatlarını bir bütün olarak zehirlemektedir.