Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2426.83
BIST 100
10136.1
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Eylül 2015

Parti Söğüşleme Sanatı

İyi kötü eğlence, az çok bir çorba parası. Genelde talebe kısmı, babadan gelen üç beş kağıt yetmeyince, 'kız arkadaşına' mahcup olmamak, pastaneye götürebilecek parayı denkleştirmek için fırsat bilir. Yazmak istemiyorum, teşvik,'özendirici' olmasın diye de, lakin hakikat, az biraz fiyakalı cigara parası da çıktı mı deymen keyfine!
Evvelce de yazdım. O meşhur 90'larda terörün en azılı günlerinde, 1 haftalığına, yol, ikamet masrafları şirket tarafından ödenen 'Hürriyet' gazetesinde yayınlanması için Diyarbakır ve civarını dolaştık. O 'girilemeyen' Sur ilçesi 15 mahalleyi adımladık.
O zaman bizim için sıkıntı sadece terör değil daracık sokaklardı da. Özel harekatcılar cabası. Halk tedirgin ve sorulara cevaplamaktan kaçınırken, memleketin yol, su, elektrik sorununu Ankara'ya iletmemiz konusunda da ısrarcı idi.
Hasılı 2 günlük nafile gayret neticesi durumu şirkete bildirdik ve halkın ya sorulara cevap vermediğini yahut verse de ismini paylaşmadığını aktardık ve merkezden şu halde telefonla ankete devam etmemiz salık verildi.
O zamanın durumunu anlatan tek cümle özeti ise geceleri hiç susmayan silah sesleriydi!
Gün geçti, işimiz bitti ve biz de gayet tabii olarak gazetede çıkacak olan anketimizi gözlemeye başladık. Derken gazete anket sonuçlarını yayınladı ve ne gördük dersiniz? Bizim sonuçlar tamamen altüst edilmiş 'finansman'(söğüşlenen) parti açık ara birinci sıraya oturtulmuş ve bizim anketde 1. sırada çıkan parti taa 4. sırada!
Tabii ne oldu, yeminle söyliyeyim, bizde 1. çıkan parti aynen seçimlerde de 1. çıktı!
Daha sonraki yıllarda, yine seçim öncesi bu defa birebir parti için yaptığımız anketde de benzer durumla karşılaştık.
Bu şahsi tecrübelerin ötesine, yakın zamandan örnek verelim. 7 Haziran öncesi taraflı ve/veya tarafsız müddeilerin, anket şirketlerinin anketlerine son güne kadar bir bakın! Mesela bir tanesinde HDP'yi %13 gösteren var mıydı? Onu yukarı çekse bu defa AKP'yi %35 gösteriyordu! Mesele o da değil, şu anki anketlere bi bakın asıl. HDP'yi bir tane bile %12'den aşağı gösteren yok! Keza 7 Haziran öncesi %49'lara eriştirenler, şimdilerde %44'ü çok görüyor.
Yani bu nasıl iş arkadaş? Demekki seçim sonucuna göre senin anketin şekil alıyor! Bu durum sadece düne kadar değil, geçmişe dönük bütün anketler için geçerli 'ya tutarsa' hesabı!
Yarın şirketler şarlamaya başlar, yok şöyle istatiki, yok böyle ilmi, hem de bilmem ne çalışma yapıyoruz! El hak, bu işe partiler de 'katkı' sağlıyor ama hiçbiri boşa zahmet etmesin ve bunları 'müşterilerine' anlatsınlar. Çünkü sandığa giden seçmen, en azın beklenti buysa, bu zırvalara prim vermiyor arkadaş işte!
Seçim anketde değil sandıkta kazanılıyor.