Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.05
Gram Altın
2466.30
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


''Peak'' bir ilginç reklam oldu!

Türkiye geçtiğimiz pazartesi çok farklı bir reklama sahne oldu. Hep sosyal medyadaki olaylar gündeme geliyorken bu sefer televizyon sarstı bizleri… Hatırlayacağınız üzere Peak Games, 41 farklı televizyon kanalına eş zamanlı bir şekilde reklam vermesi ile gündeme bomba gibi düşmüş; neticesinde büyük tartışmaları beraberinde getirmişti. Bu öyle bir reklamdı ki, tüm izleyiciler televizyonlarının hacklendiğini düşündü. Reklam, özellikle dijital dünyanın en büyük korkularından biri olan siber korsanlığı hatırlattı.

Peak Games’i yakından tanıyalım…

Peak, İstanbul'da küresel bir tüketici teknolojisi şirketi oluşturma hayaliyle 2010 yılında kurulmuştur. Aynı yıl Farmville oyunu ile dünya genelinde bilinirlik elde eden Zynga şirketine satılmıştır. Gündelik yapboz tarzı oyunlara odaklanan şirket; 2015 yılında Toy Blast, 2017 yılında Toon Blast oyunlarını kullanıcılarına sunmuştur. Her iki oyun da alışılagelmiş yapboz oyun türünü bozmuş ve dünya çapında ilgi görmüştür. Yayınlanan 3 dakikalık reklamla birlikte şirketi tanımayanlar da Peak’in varlığından haberdar olmuştur. Peak’in Toy Blast oyunu, Amerika'da en çok oynanan ilk 10 oyun arasındadır. Toon Blast ise kazandığı 3 milyon yeni kullanıcıyla birlikte Amerika'da en çok indirilen oyun olmayı başarmıştır. Peak Games’in oyunları tüm dünyada 500 milyon kullanıcı sayısını geçmiştir.

Reklam içerisinde reklam…

Aslında reklamın dikkat çekmesini sağlayan en temel etmen reklam içerisinde reklam unsurunun kullanılmasıdır. Arabası içerisindeki sürücü her şey normalken aniden anormal durumlarla karşılaşır. Aracının camına kuş pisler, penguenleri görür ve finalde yolun ortasında gergedan çıkar. Önceden sigorta şirketi reklamı izlediğini düşünen seyirci siyah zeminin üzerine çıkan yazıları gördükçe irkilir. Ekranda; "Uyan... Birlikte dünyayı değiştireceğiz. Ama önce tanışmalıyız. Şaka zannediyorsan kanalı değiştir, ciddiyetimizi anla." "Kimiz biz? Biz bir takımız. İstanbul'dan. Teknolojikeri 300 milyondan fazla kişiye ulaşan bir takım. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biriyiz..." ifadeleri belirir. Kanal değiştiren izleyici aynı reklamı gördüğü için şaşırır ve televizyonlarının siber korsanlar tarafından ele geçirildiği şüphesini taşır. Böylece reklam sosyal medya gündeminde ilk sıraya oturur. Özellikle çocuklar ve gençler dijital dönüşümün birer parçası durumuna geldiklerinden ötürü konuya olan ilgi bir anda artmıştır.

Peak reklamı neden durduruldu?

Sosyal medyada yoğun ses getiren "Peak" reklamının Alman otomobil şirketi Audi'nin 2017 yılında yayınladığı "Safety Code" reklamından esinlenerek yapıldığı iddia edildi. Peak, resmi Twitter hesabından açıklama yaparak reklamı hazırlayan firma hakkında hukuki süreç başlattıklarını ve kampanyayı durdurduklarını açıkladı. Açıklamada “Reklam filmimizin özgün olmadığını, hepinizle aynı anda öğrendik. Karın ağrımızı ve üzüntümüzü tarif etmemiz imkânsız. Yaratıcı işlerde fikirlerin özgün olması bizim için çok değerli, bu nedenle tüm reklamları durduruyoruz. Ajans’la 3 aylık tüm görüşmelerimiz kayıt altında. Sadece Türkiye değil, Ajans'ın bağlı olduğu network'e Amerika’da da hukuki süreci başlatarak sonucu sizlerle paylaşacağız.” ifadelerine yer verildi.

Peak'in kod reklamı amacına ulaştı!

“Reklamın iyisi kötüsü olmaz” diye boşuna söylenmemiştir. Ama öyle ama böyle; bu reklam yalnızca bir kere yayınlandı ve tüm Türkiye’nin gündeminde yer etti. Hemen hemen herkes artık Peak firmasını tanıyor, biliyor. Firma, haberlere, köşe yazılarına konu oluyor. Bir de reklamın farklı bir projeden esinlendiğinin ortaya çıkması pastanın çileği oldu. Bu kadar olayın üst üste gelmesi insanı düşündürmüyor değil. Varın siz karar verin…