Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2434.99
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Şubat 2021

PKK ile IKBY Arasına Para Girdi

Çalışanların büyük çoğunluğunun devlet memuru olduğu Irak’ın ülke gelirlerinin yüzde 96’sını petrol oluşturuyor.
Pandemi nedeniyle daralan ekonomiler ve buna bağlı olarak çakılan petrol fiyatları Irak gibi geliri petrole dayanan tüm ülkeleri ağır bir şekilde etkiledi.

IKBY’de de durum aynı...

Birçok aşiret, grup ve klik; güçleri oranında devletten aldığı kadrolar ile yaşamlarını sürdürüyorlar.

IKBY’nin yüksek petrol gelirleri ile hızla zenginleşmesi ve alt yapısını güçlendirmesiyle yükselen özgüveni Mesud Barzani’nin bölgedeki kaotik durumu fırsat bilip “hayalim” diyerek bağımsızlık referandumu yapmasına neden olmuştu.

Türkiye, İran ve Irak’ın ortak tepkisi ile geri adım atan Barzani, IKBY’nin barış istediğini söylemişti.

Ardından pandemi ile gelen kriz, Irak ekonomisine darbe indirdi.

Gelirleri düşen Bağdat Hükûmeti çözümü para basmakta buldu.

Develüasyon sonrası Irak dinarının değeri yüzde 20 düştü.

Gelirleri azalan, alım gücü düşen Irak’ta karışıklıklar birbiri ardına geliyor.

Bağdat’taki eylemler, Şiilerin ABD’ye karşı her gün başka bir protestosu ve çözüm arayan Başbakan Kazımi’nin Türkiye ziyareti...

Ardından Hulusi Akar’ın iadeyi ziyaretiyle bölgede birçok yeni denge kuruldu.

Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesine yönelik TSK tarafından başlatılan Pençe Kaplan-2 operasyonu PKK’nın Kandil’den sonra üs edindiği Sincar bölgesine düzenleyeceği operasyon öncesindeki son hedef...

Hava indirmelerle başlayan operasyon hızlı ilerledi ve sonuçlandı.

Son açıklamalara göre “zor ve kritik” bir harekâtın sonunda “bölgeye yerleşen terör unsurlarının büyük ölçüde temizlendiği” ifade edilerek 53 teröristin etkisiz hale getirildiği haberi paylaşıldı.

Mesaj verildi.

Hain terör örgütünün 13 rehineyi katletmesi ise en büyük acı oldu.

PKK’nın bu kanlı eylemine karşı tepkiler art arda geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Murat Karayılan'ı yakalayıp bin parçaya bölmezsek bu millet ve şehitlerimiz yüzümüze tükürsün” açıklaması birçok kişi tarafından PKK için yaklaşan “Son”un sinyali olarak yorumlandı.

Bu kalleşçe olay HDP’ye bile PKK'ya karşı “Elinde tuttuğu insanları serbest bırakma ve ölümlerdeki sorumlulukları konusunda bilgi verme” çağrısı yaptırdı.

Bir aydan daha kısa zamanda cereyan eden bu gelişmelerin IKBY tarafındaki birincil nedeni petrol...

PKK’nın IKBY yönetimindeki bölgelere ve petrol boru hatlarına saldırması ile başlayan IKBY ve PKK arasındaki gerginlik Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ziyaretinden 15 gün sonra başlayan bir operasyona dönüştü.

Türkiye-IKBY arasındaki iş birliğini artıran bu gelişme bu zamana kadar IKBY’nin PKK üzerinde ne kadar etkili olabileceğini de gösteriyor.

IKBY’nin can damarı para olunca Barzani Yönetimi, TSK operasyon bölgesinde kalan Saddam Hüseyin Kalesi gibi turistlik bölgelere bile sivil girişini yasakladı.

6 yıl önce “PKK’yı terör örgütü olarak görmüyoruz” diyen Mesud Barzani’nin oğlu IKBY Başbakanı Mesrur Barzani PKK’nın Sincar Anlaşmasına uymayarak Sincar’ı boşaltmamasından ve yanlış işler yapmasından dolayı Türkiye ile savaştığını söyledi.

Duhok Valisi Teter’den gelen itiraf gibi “İstedikleri Kürdistan’ı korumaksa gitsinler Suriye'de savaşsınlar. Bizim onların korumasına ihtiyacımız yok. Acaba PKK, Kürtlerin çıkarları için savaşıyorum görüntüsüyle başka siyasi gücün varlık göstermesine mi hizmet ediyor?” açıklaması IKBY ile PKK arasında oluşan derin uçurumu ortaya koydu.

Sonuç itibarıyla Türkiye’nin bölgesinde artan gücüne paralel olarak silah sanayiindeki hızlı yükselişi terör operasyonlarındaki başarıyı büyük ölçüde artırdı.

Bölgedeki bazı yönetimlerin para için işi nerelere vardıracağını Esed’in ilaç fabrikalarında uyuşturucu üretmesi ile görmüştük.

Yakında toprak satışını da başlatırlarsa hiç şaşırmam.