Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 May 2018

PKK seçim sistemi ve güvenlik

Demokrasilerin en vazgeçilmezi, oyun özgürce kullanabilmesidir. Bunun için güvenlik şarttır. 24 Haziran seçimlerine giderken, güvenlik gerekçesiyle 19 ilde sandıkların birleştirilmesi kararı alındı. Bu karar son derece isabetli. Aksi halde, PKK baskısı ve şiddeti yine Kürtlerin ensesinde olmaya devam edecekti.

YSK Başkanı Sadi GÜVEN, sandıkların taşınması konusunda 19 valilikten talep geldiğini söyledi. Etkilenecek seçmen sayısı, 144 bin civarında. Bu karar da PKK baskısını tam olarak bitiremeyecek ama, az çok etkili olacaktır.

Kürtler, 24 Haziran'da belki de tarihlerinin en özgür ve güvenli seçimini yaşayacak. Özellikle, PKK var olduğu günden buyana, güvenlik içinde bir seçim yapılamadı.

2007 yılında, VAN bağımsız milletvekili adayı olduğumuzda, sahada olayların nasıl geliştiğine tanık olduk. PKK baskısı ve şiddeti anlatılamaz boyuttaydı. O zaman seçim sisteminin değişmesi gerektiği üzerinde düşündük. 2007 yılından beri, seçim sisteminin değişmesi gerektiğini ifade etmeye çalıştık. 22 Haziran 2014 tarihinde, Yeni Akit Gazetesi'nde konuyu gündeme getirdik.

"Köşk seçimlerinde 'taşımalı oy' önerisi

Van merkezli Selam Anadolu Derneği Başkanı Galip İlhaner, u2026 PKK baskısının kırılması için oylamanın taşımalı sistemle merkezi yerlerde yapılmasını önerdi.u2026

HALKA BASKI YAPILIYOR

Galip İlhaner, oy kullanılacak yerler ne kadar kalabalık olursa, baskının o kadar azalacağını vurgulayarak şunları kaydetti: "Özellikle kadınların çoğunluğu AK Parti'ye oy veriyor. Kırsal kesimde kadınlara baskı yapılıyor, hatta kadınların yerine oy bile kullanılabiliyor. PKK kırsal kesimde ciddi bir baskı gücüne sahiptir. Köylerdeki nüfus aynı zamanda aşiret yapısından dolayı şehirlerdeki bir kısım oyları da etkilemektedir. Oylar özgür kullanılırsa BDP/HDP, desteğine bir ihtiyaç kalmaz. Yeter ki özgürce oy kullandırılabilecek bir ortam oluşsun. Bunun yolu da baskıyı azaltmak için bir sistem kurmaktan geçer. Taşımalı sistemle bu yapılabilir. Her minibüs/araba taşıyacağı yolcu listesiyle taşıma yapar. u2026" diye konuştu.

MUHTAR TÜM KÖYÜN OYUNU KULLANABİLİYOR

Güneydoğu'da bazı muhtarların bir köyün bütün oylarını kullanabildiğine dikkat çeken Galip İlhaner, "Halk kime oy verecekse kendi özgür iradesiyle vermelidir. En az 3 köy, en az 2 mahalle (küçük ilçelerde) bir arada ve sandık güvenliği sağlanarak seçim yapılmalıdır. Toplu seçim merkezleri de oluşturulabilir" dedi., 22 Haziran 2014, https://www.yeniakit.com.tr/haber/kosk-secimlerinde-tasimali-oy-onerisi-21582.html

Nihayet karar mekanizmaları harekete geçti ve seçim sistemi değişti.

***

Kürtleri PKK'dan tamamen kurtarma seçimi

24 Haziran seçimlerinde; ERDOĞAN ve AK Parti, Güneydoğu'dan, tarihinin en yüksek oyunu alacak. Çünkü; ERDOĞAN, Kürtleri büyük ölçüde PKK'dan kurtarmıştır. ERDOĞAN ve AK Parti kaybederse, Kürtler kaybedecek.

Kürtlerden PKK'ya, Selahattin Eyyubi tokadı geliyor. 24 Haziran seçimleri, Kürtler için PKK'dan kurtulma fırsatıdır. Kürtler uzun yıllardır ilk defa; özgür ve daha güvenli oy kullanacak. Kürtlerin kendilerine yapacakları en büyük iyilik, 24 Haziran seçimlerinde HDP (PKK)'ye oy vermeyerek, PKK'dan kurtulma fırsatını değerlendirmektir. Kürtler, PKK'dan kurtulmadığı müddetçe, rahat yüzü göremeyecektir.

ERDOĞAN Cumhurbaşkanı olana kadar, Kürtlerin PKK'dan kurtulma ümidi yoktu. Kürtler artık, PKK'dan tamamen kurtulabileceklerine inanıyorlar. Kürt halkı 24 Haziran seçimlerini, PKK'dan kurtulmak için bir fırsat olarak görüyor. Kürtler Cumhur İttifakına muazzam bir destek verecek.

PKK (HDP) da DEMİRTAŞ da baraj altında

AK Parti ve MHP ciddi bir hata yapmazlarsa, HDP % 7 bile alamayabilir. PKK (HDP) da DEMİRTAŞ da Baraj altında. HDP'nin barajı aşması zor. ABD'nin PKK (HDP)'ya maliyeti % 3, Çözüm sürecini bitirmenin ve Hendeklerin maliyeti % 2, Altan TAN'ın maliyeti % 1, SP'nin maliyeti en az % 0,5 oy kaybıdır. HDP oyları, seçime giren bütün partiler arasında dağılacaktır.

7 Haziran seçimlerinde, HDP'nin baraj altında kalmasını isteyen PKK, Baktı ki siyaseten güçlü olmayınca, HDP dağa eleman göndermekte zorluk çekiyor. Şimdi CHP ile ittifak kurun diyor, meclis diyor.

Ekonomik krizden medet umanlar

Muhalefet, ekonomik kriz olursa ERDOĞAN'ı devirebiliriz anlayışı ile ekonomik krizden medet umuyor. Halbuki ekonomi kötüye gittiğinde, halkın iktidara ve ERDOĞAN'a olan güveni artıyor, muhalefete olan güveni azalıyor. Halk "bu muhalefet mi bizi ekonomik krizden kurtaracak." Diyor

***

Haftanın Twiti

HÜDA-PAR'a Çağrımdır... HÜDA-PAR; milletvekili seçimlerine bağımsız adaylarla girmeli, Cumhur İttifakına zarar verici açıklamalarda bulunmamalı, Cumhurbaşkanı adayı göstermemeli ve ERDOĞAN'ı desteklemeli., 27 Nisan 2018 , https://twitter.com/Galipilhaner/status/989832475756187648