Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2448.37
BIST 100
9882.36
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Haziran 2014

POPÜLİZME PRİM VERİLMEYECEK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Finansal sektörün özellikle de bankacılığın temeli güvene dayanır. Bankalar en basit tabiriyle güven müesseseleridir. Güvenin çok hızlı kaybedilen bir kavram olduğunu vurgulamak istiyorum. Güven ortamının kıymetini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bankacılık sektörü ile ilgili düzenleme ve denetimlerin son derece dikkatli, titiz bir yaklaşımla rasyonel bir anlayışla ve popülizme prim vermeden yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığının hararetli bir şekilde tartışıldığı bir sırada Babacan'ın bankacılık sektöründeki düzenlemelerin "popülizme prim vermeden" yapılması gerektiğine işaret etmesi, üstü kapalı da olsa Merkez Bankası'nın faiz politikasını desteklediği sonucu çıkarıldı.

Faiz tartışmalarında açıkça Başbakanın safında yer almadığı ve taraf olmadığı göz önünde bulundurulursa, bu yorumun isabetli olduğu düşünülebilir.

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞİ HIZLANDI

Uluslararası doğrudan yatırım girişi 2014 yılı mart ayında 1 milyar 425 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

2014 yılının ilk çeyreğinde ise net uluslararası doğrudan yatırım girişi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49,6 oranında artışla 4 milyar 184 milyon dolara ulaştı.

Ekonomi Bakanlığı'nın yayımladığı 2014 yılı Mart ayı Uluslararası Doğrudan Yatırım verilerine göre, uluslararası doğrudan yatırım girişinin 1 milyar 040 milyon doları imalat sektöründen, 808 milyon doları elektrik, gaz ve su sektöründen, 807 milyon doları mali aracı kuruluşlarının faaliyetinden kaynaklandı.

Yılın ilk çeyreğinde 806 adet uluslararası şirket kuruldu, 14 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştirak etti.

Bu şirketlerin başta toptan ve perakende ticareti olmak üzere gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü.

Halen ülkemizde 38 bin 116 adet uluslararası sermayeli şirket mevcut.

Sıcak para diye nitelenen portföy yatırımları yerine, uluslararası doğrudan yatırımların ülkeye gelmesi hem cari açığın finansmanı hem de ekonomik büyümeye katkıda bulunması bakımından faydalıdır.

Bununla birlikte toptan ve perakende ticareti, gayrimenkul kiralama gibi alanlar yerine imalat sektörüne ağırlık verilmesini tercih ederdik.

EN ÇOK ZİYARET EDİLEN 6.ÜLKEYİZ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Türkiye ziyaret açısından dünyada 6.ülke. Türkiye 152 milyar dolarlık ihracat gelirinin yanında yaklaşık 50 milyar dolarlık bir hizmet gelirini sağlayan bir ülke. Toplamda bizim dış gelirimiz hizmet ve ihracat ürünleriyle baktığımızda 200 milyar doları aşan bir gelirimiz var" dedi.

Türkiye özellikle turizm sektöründe gerçekten büyük atılımlar yapmış bir ülke.

Deniz, kum, güneş dışında, başta kültür, sağlık ve golf turizmi olmak üzere turiste cazip gelecek alanların çeşitlendirilmesi yönündeki gayretler memnuniyet verici.

[email protected]