Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2407.89
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


'Psikolojik Performans Danışmanlığı Kursu'

TÜRKİYE Futbol Federasyonu "Psikolojik Performans Danışmanlığı 2. Basamak Kursu" 22-24 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da yapıldı. Haziran ayında bu kursun Basamak eğitimi yine İstanbul'da gerçekleştirilmişti. İlk eğitimin geri bildirimleri de elde edilmişti. Elde edilen veriler değerlendirildi. Sonuçta kursun devamına karar verildi.

Kursun katılımcıları arasında değişik disiplinlerden kişiler vardı. Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunları, psikologlar, hekimler, psikolojik ve rehberlik danışmanları kursa ilgi göstermişlerdi. Birbirine yakın gibi gözükseler de aralarında ortak dili bulmak zordu. Güç de olsa eğitimin amacına doğru bir hayli yol alındı.

Geribildirim ışığı altında ikinci kursun hazırlıklarına başlandı. TFF'nun konuya sahip çıkması takdire şayandı. Sağlık Kurulu Başkanımız Prof.Dr. Ömer F.Taşer başkanlığında toplantılar yapıldı. Bu toplantılara Dr. İlker Yücesir, Prof.Dr. Bülent Bayraktar, Prof.Dr. Acar Baltaş, Serhat Onuk, Mine Görgün, Prof.Dr. İbrahim Balcıoğlu, Doç.Dr. İlker Aydoğ katıldı. Her toplantı 3-4 saat sürdü ve derinliğine tartışmalar gerçekleştirildi. Programlar ihtiyaçlar ve dilekler doğrultusunda güncelleştirildi. Program yapılırken objektif kriterler ele alındı. Kursa öğretici olarak katılacakların birikimlerine ve eserlerine özel önem atfedildi. Taleplerin karşılanmasına öncelik verildi. İlk kurs olması dolayısı ile hayal kırıklığı yaşanmamasına dikkat çekildi. Başarılı olunması için her türlü çaba gösterildi.

Kursun açılışında Dr. Ömer Taşer, Dr. Bülent Bayraktar, Psk. Mine Görgün konuştular. Konunun önemini vurguladılar. Kursa katılım yoğundu. "Sporda psikolojinin yeri konusunda tartışmaların yoğunlaştığı ortamda kursun düzenlenmesi anlamlıydı. Kursun önemini herkes belirtti. Kursta ilk gün Arda Coşkun "Kulüplerde Bütüncül Sağlık Ve Uygulama" konulu dersi verdi. Prof.Dr. Yankı Yazgan "Gençlerin Beyin ve Davranış Gelişimi" konusunda konferansını gerçekleştirdi. Daha sonra Prof.Dr. Acar Baltaş "Genç Sporcularda Değerleri Oluşturma ve Karakter Gelişimi" ile ilgili birikimlerini aktardı.

Ali Ekber Düzgün "Antrenör Eğitiminde Psiko-Sosyal Yaklaşım ve Çocuk ve Genç Futbolcu Adaylarına Psiko-Sosyal Yaklaşım Modelleri" konusunda konuştu. Porf.Dr. Erkut Konter "Futbol Kulüplerinde Psikolojik Danışmanlık ve Performans" ve "Futbolda Psikolojik Becerilerin Antrenmanına Giriş" alanında deneyimlerini aktardı. Ömer Ateş "Duygu, Düşünce, Davranış Kontrolü" konusunda birikimlerini anlatma fırsatını buldu. Arda Coşkun "Zihinde Canlandırma"dan söz etti.

İbrahim Eke "Psikolojik İlk Yardım Yeniden Yapılandırma" ve "Zihinsel Rejenarasyon" konusunda konuştu. Prof.Dr. Doğan Şahin "Gelişim Çağı ve Cinsellik" alanlarında birikimlerini aktardı. Dr. Cem Ergenç, Dyt. Serap Ünal, Arda Coşkun Coşkun "Bütüncül Sağlık Modeli Kasımpaşa A.Ş." bahsini işlediler. Mine Görgün "Sağlık Kurulu Program Değerlendirme" ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Katılımcılar kursu baştan sona ilgiyle izlediler. Onların ilgileri hiç değişmedi, öğleden sonra uykuları gelmedi. Çeşitli sorularla ilgilerini belirttiler. Kursiyer alanlarında ilk olmanın zorluklarını ve onurunu yaşıyorlardı ve bunları dile getirdiler.

"Spor Psikolojisi ve Psikiyatrisi" konusu yeni ve tartışmalı bir alandır. Psikoloji ve Psikiyatri laboratuvarı az ve yeni olduğu için bilen bilmeyen bu alanda fikir beyan ediyor. Bazı değerlendirmeler objektif olmakla beraber duygular unutuluyor ve ihmal ediliyor. Halbuki duygularımız bizim davranışlarımıza ve geleceğimize yön veriyor. Dolayısı ile sporda ve özellikle futbolda psikoloji ve psikiyatri gün geçtikçe önem kazanıyor, güncelleşiyor.

Bu kursun her aşaması tarihe ışık tutacaktır. Yıllar sonra yapılanlar, katılanlar, yazılanlar hatırlanacaktır. Başarılar yakalandıkça, kişilerde özgüven yükseldikçe sporda psikolojinin-psikiyatrinin yeri kalıcı olacaktır. Emek verenler bilinenleri bilecektir ve bilinmeyenleri anlamak isteyecektir. Futbol Federasyonunun bu değerli kursa katkı vermesi anlamlıdır ve tebrike şayandır.

Sonuç: "Türkiye Futbol Federasyonu ve onun Sağlık Kurulu psikoloji-psikiyatri eğitimiyle tarihe geçecektir."