Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Aralık 2023

​Psikolojik savaşta kara propaganda

Psikolojik savaşta, propaganda çok önemli bir yer tutar. Her gün hepimiz pek çok açıdan propagandaya maruz kalıyoruz. Onun için Filistin’de İsrail vahşeti sürerken, paylaşılan haberlere videolara karşı çok dikkatli olmalıyız. Zira iletişim imkânlarının olabildiğince arttığı bir dönemde doğru ile yanlışın ayırt edilmesi zorlaşmıştır. Farkına varmadan propagandanın bir parçası olmamak için sosyal medyada bir şeyi paylaşmadan önce on kere düşünmeliyiz.

Örneğin, İsrail ve müttefiklerinin vahşi yüzünü göstermek için Filistinli çocukların parçalanmış bedenlerinin fotoğrafları sosyal medyada paylaşılıyor. Ancak İsrail, bundan utanç duymadığı gibi zevk bile alıyor. Gazze’nin yerle bir edilen görüntüleri yayınlandıkça ne kadar güçlü olduğunu ve etrafa korku saldığını düşünüyor.

Bu hususa dikkat çektikten sonra, gelelim psikolojik savaşın propaganda çeşitlerinden biri olan kara propaganda konusuna. Her şeyden önce kara propaganda ile amaçlanan, yerleşmiş bir inancı kırmaktır. Genelde kara propagandada kaynak belli olduğu hâlde sanki başka kaynaktan çıkıyormuş gibi gösterilir. Çünkü kara propaganda yönteminde hile, entrika, fitne, fesat, yalan, iftira, sinsilik vardır. Sahte delil üretilir ve bütün bunlarla birlikte gizliliğe özel bir önem verilir.

Yalana dayalı propaganda ile gerçekleri değiştirmek, inançları sarsmak amaçlanır. Geçen hafta güvendiğim bir arkadaş bana bir video gönderdi. O videoda, kıyafet dolu bir konteyneri İsrail askerleri boşaltırken kameranın önünde ‘’Turkiya, Turkiya’’ dedikleri anlaşılan İbranice bir şeyler konuşuyorlardı. Ürünlerin Türkiye’de geldiğini göstermek için ‘’Madein Türkiye’’ yazısını özellikle kameraya yakınlaştırarak gösteriyorlardı.

Peki, İsrail niçin bunu yapıyor?

Elbette düşmanlık duygularını oluşturmak için bunu yapıyor. Türkiye, canhıraş İsrail vahşetini durdurmak için çalıştığı için, doğal olarak bütün toplumların dikkatini çekiyor, sevgisini kazanıyor. Türkiye’ye oluşan bu ilgiyi baltalamak için bu tür kara propagandalara başvuruyorlar. Aksi hâlde İsrail askeri neden bunu kameraya alıp yayınlasın? Üzücü olan bu kurguyu hiç sorgulamadan sanki gerçekmiş gibi bazı insanlar da buna hemen inanıyor bu tür videoları yayıyorlar. Buradan açıkça söylüyorum: Bu tür videoları bilmeden yayanlar bilsinler ki İsrail’in kara propagandasının kurbanı oluyorlar!

Çünkü kara propaganda ile nifak tohumları ekilerek düşmanlık ve güvensizlik yaratmaya çalışıyorlar. Böylece muhatap kitleyi ruhi çöküntüye sürüklemek istiyorlar. Zaten bu yöntemi kullanan İsrail ve müttefiklerinde hiçbir ahlaki ve vicdani sorumluluk taşımadıkları ortada değil midir? Gazze’de bu katliamları çok rahat yapabilen bir zihniyet için iftira nedir ki? İsrail ve müttefikleri her şeyi malzeme olarak görür ve kullanır. Yeter ki malzeme amaçlarına hizmet etsin.

Kara propagandada temel amaç, halkın kendi içinden çıkardığı liderden soğutmak, hükümet ile millet arasındaki güveni sarsmak, sosyal ve ekonomik dayanışmayı yıkmaktır. Toplumu oluşturan bireyleri şüpheli, kaygılı, mutsuz ve zihinlerini karıştırırlar. Böylece oluşacak olan zaafları propaganda malzemesi olarak seçilir. Dolayısıyla İsrail’in kara propaganda malzemesi olmamak için, hem sosyal medyaya bir şeyi paylaşırken hem de paylaşılanlara karşı, oldukça dikkatli olmalıyız!