Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2469.22
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


PUBG tehlikesinin farkında mıyız?

Hiç duydunuz mu bilmiyorum! PUBG adlı dijital oyun aldı başını gidiyor. Counter Strike bilmeyenimiz çok nadirdir. Ama PUBG, CS’nin de pabucunu dama attı. Çocuklar ve gençler bu oyunun içeriğini, yapısını biliyor. Müdavimi durumuna geldiler, hatta bağımlısı olanlar bile var. Peki ya anneler, babalar yani ebeveynler? Biliyor muyuz acaba bu oyunun ne gibi hasarlar oluşturacağını; çocukları ve gençleri hayattan soyutlayacağını… Ne yazık ki bilmiyoruz.

PUBG nasıl bir oyun?

PUBG olarak bilenen PlayerUnknown's Battlegrounds, oyuncuların bir adaya düştüğü ve kalan son kişi olmak için kıyasıya mücadele ettiği çok oyunculu bir savaş oyunudur. PUBG’de rakiplere zarar veren unsurlar arasında birbirinden farklı tüfekler, el bombaları ve yakın dövüş silahları bulunmaktadır. Silah ve mühimmat almaya ek olarak, kendinizi korumak ve daha fazla yağma taşımanıza izin vermek için teçhizat almanız gerekmektedir. Yağmalayıp kavgalara girilen alan; oyun sahası olarak adlandırılan mavi bir çemberdir. Güvenli bölge dışına çıkan oyuncular hasar almaktadır.

PUBG sanal arkadaşlığı özendiriyor mu?

Takım veya ikili oyunlarda vurulan oyuncular, ölümcül hasar almadan önce takım arkadaşları tarafından canlandırılabilmektedir. Eğer takımda son oyuncu kalmış ise, ölümcül hasar doğrudan o oyuncuyu öldürmektedir. Bu nedenle sanal ortamda oyun sitelerinden, forumlardan, sosyal paylaşım ağlarından takım arkadaşı arayan çocuklar ve gençler tanıştıkları kişilerle birlikte ortak mücadele edebilmektedir. Fakat bu kişilerin ne gibi tehditler meydana getirebileceği ise akıllarda soru işaretidir!

PUBG’nin zararları neler?

Açık söylemek gerekirse PUBG görsel ve yapısal olarak muhteşem bir oyundur; ancak bu oyuna bağımlı olmak çocukların farkında olmadan bazı zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları yaşamalarına yol açabilmektedir. Oyun; aşırı şiddet içerdiğinden, oyuncunun zihinsel sağlığını etkileyen agresif düşünce, duygu ve davranışları tetikleyebilmektedir. Çoğu oyuncu bütün gününü PUBG oynayarak geçirir, çünkü oyunun mobil hali de bulunmaktadır. Bu da sosyal olarak daha pasif bireylerin yetişmesine sebebiyet vermektedir. Sadece bir yerde oturmak ve uzun saatler boyunca PUBG oynamak, fiziksel sağlık için de iyi değildir. Bireyleri tembelleştirmeye itmektedir. Ayrıca, bilgisayarın ekranına uzun süre bakmak görme duyusunu etkileyebilmekte ve baş ağrısına sebebiyet verebilmektedir. PUBG’ye bağımlı olan gençler, sosyal etkileşim eksikliği nedeniyle kolayca strese girebilmekte ya da toplumda kaygı sorunları ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Uyku düzeninin de bozulmasına sebep olan oyun bağımlılığı hayattan kopuşa sebebiyet vermektedir.

Dijital oyunlar külliyen mi kötü?

Sanılanın aksine psikologların ve bilim insanlarının bir kısmı dijital oyunların bazı faydalarının olduğunu ifade etmektedir. Stratejik olarak bireyleri düşünmeye sevk eden ve zihni geliştiren dijital oyunların varlığı su götürmez bir gerçektir. Nitekim Wisconsin Üniversitesi psikologu C. Shawn Green'e göre dijital oyunlar beyni değiştirmektedir. Bu oyunda konsantre olmak ve bir çok şeyi birlikte yapmak zorunluluk olduğu için, bu oyun olumsuz düşüncelerden kurtulmak için en iyi yollardan biridir.

Hindistan’da yasaklandı!

Geçen hafta PUBG, Hindistan'ın batısındaki bazı kentlerde yasaklandı. Devletin diğer bölgeleri olan Bhavnagar ve Gir Somnath da bu oyunu yasaklamak için bir bildiri yayınladı. PUBG; Güney Koreli oyun şirketi "Bluehole" un yan kuruluşu tarafından oluşturuldu ve dağıtıldı. Oyun geçen yıldan bu yana dünya çapında muazzam bir popülariteye ulaştı. Türkiye’de de durum çok da farklı değil. PUBG Mobile'a gelen Dijital Kilit özelliği ile artık ebeveynler oyuna şifre koyabilecek ve çocuklarının oyun oynama vakitlerini kontrol edebilecekler.