Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2392.71
BIST 100
10257.01
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Eylül 2023

​Putin'in intikamı

Tek kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçiş süreci oldukça karmaşık ve kanlı geçiyor. Dünya hegemonyasını kaybetmek istemeyen ABD’nin (Batı), Çin, Rusya, İran ve Türkiye’yi çevreleme politikasını anlamak için hibrit savaşın yanında enerji başta olmak üzere ticaret savaşlarını da iyi okumamız gerekiyor.

İşin siyasi boyutuna bakacak olursak 2024 insanlık için depremler, seller, kıtlık, küresel ısınma ve savaşların yaşandığı 2023’ten çok daha zor geçeceğe benziyor. Genel seçimleri atlatan Türkiye’nin ekonomisini çok yakından ilgilendiren 30 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından, Ukrayna savaşının etkileyeceği üç seçim daha göreceğiz. 7 Nisan 2024’te Rusya’da yine Nisan ayında Ukrayna’da seçimlerin yapılması bekleniyor. ABD seçimleri ise 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak.

KGB’nin yarbayı 70 yaşına basan Putin’in dağılan bir SSCB’den, Kızıl ve Beyaz ordunun miraslarına sahip çıkarak Rus imparatorluğunu canlandırma hayalini CİA’nın gediklisi seksenlik Biden’in ekonomik yaptırımları durduramadı. Bunca yıldır Putin’i ayakta tutan şey Rus milliyetçiliğine sıkı sıkıya bağlı olmasıdır. Putin, göreve geldiği ilk yıllarda Yeltsin’in oligarklarından kaçırdıkları serveti Kilise, Ordu ve Bürokrasinin desteğiyle ellerinden alarak ekonominin çarklarını döndürmeyi başardı. Rusya’nın parasını batıya peşkeş çeken oligarklara kendi üslubuyla cezalarını kesti. İlk imtihanı olan Çeçenistan’da başkaldırıyı Ramazan Kadirov’u kendisine müttefik yaparak önledi. Kırım’ı ilhak etmesi, doğu Ukrayna’da NATO’ya karşı inisiyatif alması Rus kamuoyundaki desteğini artırdı. Ukrayna’da Victor Medvedçuk eliyle yönetime ele geçirme planı suya düşünce askeri opsiyonu kullanmaktan çekinmedi.

Ukrayna’da çok sıkıştırıldığı zaman ise savaşı kendinden uzaklaştırmak için Wagner eliyle Afrika’da darbeler organize ederek Fransız ve Amerikan çıkarlarını hedef aldı. Wagner kurucusu Prigojin’in uçağı Rus ordusuna başkaldırmasından bir ay sonra düşmesi, Putin’in intikamı soğuk sevdiği yorumlarına sebep oldu.

Putin’in soğuk intikamlarından nasibini Ermenistan başbakanı Paşinyan da aldı. Ukrayna’yı Balkanlaştırdıktan sonra, Güney Kafkasları Ermenistan eliyle Ukraynalaştırmak isteyen Biden’in hamlesine karşı ebedi Türk yurdu Karabağ’da batı destekli soykırımcı Ermeni teröristlere Azerbaycan eliyle unutamayacakları bir ders verdi. 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Türk’ün katledildiği 26 Şubat 1992 yılından sonra Azerbaycan Askeri Hocalı’ya girerek Minsk grubunun yıllardır görmezden geldiği tarihi bir ayıbı temizlemiş oldu.

ABD askerleriyle tatbikat yapan, UCM’ye üye olacağını açıklayarak Putin’i tutuklamakla tehdit eden Paşinyan’a emperyalistlere hizmet ederek bu bölgede yaşayamayacağı hatırlatılmış oldu. Barış anlaşmasına rağmen Karabağ’ı silah deposu haline getiren, yasa dışı seçimlerle güya egemenlik iddia eden Ermeni azgınlarının Azerbaycan güvenlik güçleri ve sivil halka mayınlı saldırılarının ardından Azerbaycan ordusu, aralarında PKK’lı teröristlerin, CİA ajanlarının da bulunduğu teröristlere 24 saatte diz çöktürdü.

SSCB’nin çökmesinin ardından Rusya’yı bir dünya gücü haline getiren Putin ile darbelerle batıya eklemlenmiş Türkiye’ye yüzyıl önceki geçmişini hatırlatarak yeniden Türkiye yüzyılı kurmak isteyen Erdoğan’ın mücadelelerinden ortak yönler oldukça fazla. Her ne kadar Afrika, Kırım, Kafkas politikalarında karşı karşıya gelsek de, ABD’nin tek kutuplu dünya hegemonyası planları Rusya ile Türkiye’yi ortak hareket etmeye zorluyor. Zengezur koridorunun açılmaması için sözde ezeli ve ebedi düşmanı İran ile bile esir takası anlaşması yapan ABD’nin papucunun dama atılması hiç de uzak değil. Unutmayalım ki, terör örgütü PKK’nın konuşlandığı yerlerden biri de Karabağ idi. Azerbaycan, bölgede terör olaylarına girişecek Ermeni/PKK teröristlerine Türkiye’nin tecrübelerini de kullanarak derslerini verecektir. Azerbaycan’ın Karabağ’da yaptığını bizim de vakit geçirmeden Suriye ile özellikle Irak’ın Sincar bölgesi ve çevresinde yapmamız durumunda terörün nefes borusu kesilecek, Zengezur koridoru önündeki engellerin kaldırıldığı gibi Irak-Türkiye hayat koridorunun önündeki engel de kaldırılacaktır. Karabağ’ın temizlenmesi KKTC’nin Azerbaycan tarafından tanınması önündeki en büyük engeli de kaldırdı. Kıbrıs’ta Türklere karşı izolasyonların bitirilmesinin hayırlı bir adımı atılmış oldu.

ABD’nin kurduğu onca tuzağa rağmen çıkan fırsatları değerlendirirsek Türkiye yüzyılına çok daha kolay merhaba deriz. Şayet Putin Ukrayna’daki kazanımlarını 2024 yılına kadar korur yapılacak seçimlerde Erdoğan gibi tekrar başkanlığa seçilirse Demokratları ABD’de hiç kimse iktidarda tutamaz. Türk düşmanı Menendez de, rüşvetçi oğlunun pisliklerini temizlemeye çalışan Biden de içeri tıkılır. Tekrar hatırlatalım Putin intikamı soğuk sever.

Vesselam…..