Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2390.23
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Şubat 2024

​Rahmân'ın has kulları-2

Geçen hafta, Furkan sure-i celilesinin son kısmında yer alan “ibâdürrahmân” yani Rahmân’ın has kullarının sekiz vasfının birincisi olan ‘vakar’ı yani ağırbaşlılığı incelemiştik. Konumuza kaldığımız yerden devam ediyoruz.

2- “Yine onlar, gecelerini Rablerine secde ederek ve kıyama durarak geçirirler.” (Furkan 64) Yani “Rahmân’ın has kulları”nın ikinci özelliği, yatsı namazını kılıp uyuduktan sonra geceleyin kalkıp “teheccüd namazı” kılmalarıdır. Gecenin bir kısmında uyanıp; insanlar mışıl mışıl uyurken namaz kılmak, Peygamber efendimiz aleyhisselama farz, ümmetine ise sünnettir. “Rahmân’ın has kulları,” Allahu Teâla’nın, gündüzleri üzerlerine farz kıldığı ibadetleri en iyi şekilde yapmaya çalıştıkları gibi gecelerini de ibadetle değerlendirerek Rablerini râzı etmeye gayret ederler.

Müminin gündüzünün İlâhî rızaya uygun bir şekilde geçebilmesi için, Allâhü Teâlâ’nın bir nimet olarak bahşettiği geceleri değerlendirmesi lazımdır. Bunun en güzel yolu da gece namazı ile bu namazın öncesinde ve sonrasında yapılacak duâ ve zikirlerdir. Özellikle seher vaktini uyanık geçirmek; hem gönül diriliğine, hem de kalb uyanıklığına vesile olur İnşaallah.

İnsana hayatı boyunca derin ve kesin tesir eden hususlardan biri, şüphesiz gece ibadetidir. Gece, insan hayatının yarısını teşkil ettiği halde, ihmal edilme, gafletle geçirilme tehlikesine maruzdur. Rıza-i İlâhîyi kazanmak için geceyi tanzim edip değerlendirecek olan bir insan, gündüz vaktini de azami şekilde değerlendirecek, demektir. Zira gece meselesinde muvaffakiyet; bir azim, gayret, irade ve şuur işidir. Zor olanı başaran, kolay olanda takılır mı hiç?

Gündüz vaktinin sıkıntılarından, dünyevî meşgalelerden kurtularak; gecenin sessizliğini, huzurunu, sükûnetini; kıyamla, kıraatle, ibadetle, namazla, tefekkürle değerlendirmek, dinde derinleşmeye, imanı kemale erdirmeye, ruhu olgunlaştırmaya ve rıza-i İlahîyi kazanmaya çok iyi bir vesiledir.

Kuran-ı kerimin birçok yerinde, geceleri ibadetle ihya etmenin önemi vurgulanmıştır. Âyet-i kerimelerde buyuruldu ki:

“Onlar geceleyin pek az uyurlardı, onlar seher vakitlerinde Allah’tan bağışlanma dilerlerdi.” (Zariyat 18)

“Onların yanları yataklarından uzaklaşır (teheccüd namazı kılmak için yataklarından kalkarlar), korkarak ve umarak Rablerine dua ederler ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (hayır için) harcarlar. Yaptıklarına karşılık olarak onlar için gözlerini aydınlatıcı ne güzel (nimetlerin) saklandığını hiç kimse bilmez.” (Secde 16-17)

“Gönülleri Allah’a karşı saygıyla dopdolu olup O’na itaatsizlikten sakınan ve güçleri ölçüsünde O’nun emirlerini yerine getirmeye çalışanlar, cennetlerde ve pınar başlarında olacaklardır. Rablerinin kendilerine bahşedeceği her türlü nimeti alacaklardır. Çünkü onlar daha önce iyilik eden ve yaptığı işi güzel yapan kimselerdi. Geceleri pek az uyurlardı. Seher vakitleri de Allah’tan bağışlanma dilerlerdi.” (Zariyat 15-18)

“O takvâ sahipleri: ‘Rabbimiz! Şüphesiz biz iman ettik; ne olur günahlarımızı bağışla ve ateşin azâbından bizi koru,’ derler. Onlar sabreden, söz ve davranışlarında dürüst olan, İlâhî emirlere gönülden itaat eden, mallarını Allah yolunda harcayan ve seher vakitlerinde Allah’tan bağışlanma dileyenlerdir.” (Al-i İmran 16-17)

Gece ibadeti ve teheccüd namazı, sünnet-i seniyyede de geniş yer almıştır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Size gece kalkıp ibadet etmenizi tavsiye ederim. Çünkü o, sizden önceki sâlihlerin âdetidir. Yine o, Rabbinize yakınlık vesilesi, kötülükleri affettirici ve günahlardan koruyucudur.” (Tirmizi)

“Gece namazı kılan, hanımını da uyandıran, uyanmadığı takdirde yüzüne su serpip uyandıran kimseye Allah merhamet etsin. Gece namazı kılan, kocasını uyandıran, uyanmadığı vakit yüzüne su serpip uyandıran kadına da Allah rahmet eylesin!” (Ebu Davud)

“Farz namazdan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersen, son kısmı namaz için en faziletli vakittir. Eğer geceyi üçe bölersen, ortası en faziletli vakittir.” (Buhari)

“Kim geceleyin uyanır ve karısını da uyandırarak beraberce iki rekat namaz kılarlarsa, Allah'ı çok zikreden erkek ve kadınlardan yazılırlar.” (Ebu Davud)

“Ey insanlar, aranızda selâmı yayın, yemek yedirin, herkes uyurken gece namaz kılın. Böylece selâmetle cennete girin!” (İbni Mace)

(Devamı haftaya…)