Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Haziran 2017

Rahmet ayı mı cinnet ayı mı?

Selam-ı Farisi'den nakledilen uzunca bir hadiste Ramazan ayını Hz. Muhammed; başının Rahmet , ortasının Mağfiret, sonunun da Cehennemden kurtuluş ayı olarak söylemiştir.

Rahmet ayı olarak nakledilen ve şeytanların bağlandığı söylenen bir ayda, şeytana pabucunu ters giydirecek eylemlere imza atan Müslümanların olması da ayrı bir şaşılası haldir.

Gündem özetini Akif Beki beyin gözüne çarpanlar ile okumaya ne dersiniz?

"Denizli'de koca vahşeti: Eşine ve yakınlarına kurşun yağdırdı, 3 ölü...

Antalya'da damat dehşeti: Eşine ve ailesine ateş etti, 2 ölü 2 yaralı...

Beşiktaş'ta evlat sapıklığı: Annesini sokak ortasında sopayla dövdü, oturdukları gecekonduyu ateşe verdi.

Adana'da uyuşturucu cinayeti: 17'sindeki genç, babasını önce darp etti, sonra vurdu.

Mersin'de şok: İki saldırgan, hesap yüzünden tartıştıkları künefeciyi rastgele taradı; 4'ü müşteri, 6 kişi yaralandı.

Kastamonu'da silahlar konuştu: Eski ve yeni muhtarlar çatıştı, 2'si ölü.

Avcılar'da trafik terörü: Kavgada seken serseri kurşunla komaya girmişti, 3 yaşındaki kızı babasız kaldı.

İzmir'de hunharlık: Kıskançlık krizi bıçaklamayla bitti; nikahsız yaşadığı kadının boğazını kesti."

Bir yandan da hocalara her Ramazan sorulan aynı sorularu2026 Bıkmadan usanmadan birkaç hurafeler ekleyerek verilen cevaplar.

Her Ramazan acaba daha neler yaparız da, insanları ekranlara bağlar da düşünmelerine engel oluruz diye yapılan planlar.

Vicdanlarından gelen sesi duymamaları için, olanca gücüyle bağıranlar ve hep beraber dil birliği ile insanları cahilleştirme gayretinde olanlar.

Yarışma programlarında Kur'an'ın sadece kıraati ile ilgilenen, yapılan eleştiriler ile karileri terler içinde bırakan, herkesi ekran başına kilitleyenler.

Yaşam kitabı olan vahyi kazanç konusu haline getirip, önceden de bildikleri halde dünyalık saltanatlarının sarsılması endişesinden dolayı hakkı söyleyemeyenler.

Kur'an-ı Kerim'e edebiyat kitabı muamelesi yaparak okuyanlar, anlamı ile değil, anlaşılmadan bitirilmesine odaklandırıp insanları Mankurtlaştıranlar.[1]

Aklını kullanmayan her birey kullanılmaya adaydır. Hayatın hiçbir alanı boşluk kabul etmemektedir. Haliyle şeytan ve şeytanlaşmış insanlar bu boşluklardan dalacaklardır.

Bundan dolayı insanların hür ve düşüncelerin de özgür olması gerekir. İradesi ile karar verenler, içten gelen seslerini işitenler, kalplerindeki imanının üzerini örtmeyenler olursa Ramazan ayı Rahmet ayı olacaktır.

Rahmetin olduğu yerde bereket vardır. Bereketli topraklar nasıl üretimde kat kat ekin veriyorsa, yapılan ameller de karşılığını kat kat alacaktır.

Cehennemden kurtuluşa vesile olacak eylemler herkesin malumudur. Evrensel değerler her yerde aynıdır. Hiç kimse Allah'ın kötü olarak nitelediğini iyi olarak anlam verememektedir.

Ramazan; bir insan ömrüne bedel hayırların ve tan yeri ağarıncaya kadar selamet olan bir gecenin içinde olduğu aydır. Son on gün içinde aranması gereken güne denk gelmek için, gayret içinde olunması istenmektedir.

Fecr suresinde de bu hakikati veren Rabbimiz, geçmişte varlığı ve saltanatı ile benzerinin yaratılmadığı kavimleri örnek göstererek, ülkelerinde azdıklarına ve bozgunculuk yaptıklarına dikkat çekmiştir.

Bundan dolayı azabı hak ettiklerini, her an gözetim altında olunduğunun unutulmaması gerekliliğini dile getirip, nimetlerle imtihan halinde olunduğu hatırlatılmıştır.

Sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazanda, dünya telaşından sıyrılarak itikafa çekilmesi ve yetime ikram da bulunulması ve teşvik edilmesi, miras taksiminde dikkatli olunması, malın yığılmaması ve asıl gerçekle karşı karşıya kalındığında zamanın çok geç olacağı anlatılmıştır.

Çünkü o gün, Allah'ın yapacağı azabı hiç kimse yapamaz ve elinden kimse de kurtaramaz.

"Keşke hayatım için bir şeyler yapıp gönderseydim." demenin de anlam ifade etmediği de Fecr suresinin 22. Ayetidir.

Fecr suresinin sonu da şu şekildedir. "Ey içi rahat kişi, Sen Rabbine dön; sen razı, Rabbin razı. Kullarıma katıl, Cennetime gir."

Cennetin sahibi, cennete girecek kullarını da Nisa suresinin 69. ayetinde şu şekilde insanlığa duyurur.

"Kim Allah'a ve elçisine boyun eğerse onlar Allah'ın mutluluk verdiği peygamberler, doğru kişiler, bilginler ve iyilerle beraber olacaktır. Onlar ne iyi arkadaştırlar!"

Cinnet halinde olan insanlar, başının rahmet, ortasının mağfiret ve sonunun cehennemden kurtuluş olması için bu hakikatleri göz önünde tutmalı ve Ramazan ayını Rahmet bilmelidir.

Ves-selamu2026

[1] Mankutlaştırmak; eski Türklerde yaygın olan zihni kontrol etmek maksatlı yapılan ünlü işkence modelidir. Sonucunda aklını kullanamama ve hafızasını yitirme vardır.