Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2419.30
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Temmuz 2013

Ramazan Ikliminde Sağlikli Kalmak

Şeytanın işimi yok,elbette çok.Her ne kadar bu ayda bağlansa da boş durmuyor ve boş durmayacak. Geçtiğimiz ay bir makalemde niyetten bahsetmiştim.Her hayrın başı aslında besmele ve niyet.Niyet aktini insan beyninde yaparak tüm doku ve organlarının kalibrasyonunu ona göre yeniden dizayn ediyor.Ramazan ayında yaptığımız bir aylık niyetle,aslında biz sorunu beyinde çözmüş oluyoruz.Beyinde çözülmüş bir meseleyi evelemeye gevelemeye de ihtiyaçyok. Bugünkü doktor gözü ile de kısaca aktaracaklarım kulaklarınızda küpe olarak kalırsa bir ay sonra detoksunuzu da tamamlayarak çifte bayram yapabilirsiniz.

Halsizlik,bitkinlik,yorgunluk gibi günümüz insanını tüketen şikayetler;oruçla birlikte ilk günler elbette artacak. Bu,biyolojik yapımızın bir gerçeği.Basit önerilere uyularakbu süreci sorunsuz geçiştirebiliriz.

Öncelikle zararlı olduğu aşikar olan şekerli ve gazlı içecekler yerine su,maden suyu,ayran, doğal meyve sularıve bitki çaylarıyla,kaybettiğimiz mineral ve elektrolitler yerine konulabilir. Bununla birlikte sık yapılan beslenme hatalarından uzaklaşmakda bir çözüm yolu. Beyaz un ve beyaz şeker tüketimini asgariye indirebilirsek bu durumdada hücrelerimizin sıcaklara karşı direncini artırabiliriz.

Aşırı yağlı gıdalar,fast food kızartmalı yiyecekler ve yağlı ağır tatlıların tüketimini özellikle bu ayda ciddi olarak azaltmalıyız. Yediklerimizi ilaçlarımız haline getirebilirsek ki bu o kadar da zor değil çözüm kendiliğinden bizi rahatlatacaktır. Sebze ve meyveler taze olarak bol bulunduğundan elimizin altındaki büyük nimetler olarak kullanılmalı.Tembellikle mücadele,uyku düzenimizi iğfal eden sebeplerdenve biyolojik saatimizi bozan unsurlardan da kaçınmalıyız.

Aslında yaptığımız hatalar bedel olarak ödenir gerçeği burda daha öne çıkıyor.Beden dilimizin her işareti ve söylemi uyanmamıza sebep olmalı diyorum. Özellikle sıvı açığına karşı bol su bulantı ishal gibi durumlara karşı temiz ve hijyen kurallarına uymaya gayret etmemiz önemli.Sıcak yaz günleri kültürümüzde kaylule uykusu olarak bilinen kısa süreli öğle uykusuda Ramazan ayı boyunca imdadımıza yetişebilir.

Hastalıklar gelmeden sağlığımızın kıymetini bilmemiz ise ayrı bir vazifemiz.Sağlılıklı beslenme edebiyatı ağırlıklı bir yaşam tarzımız var.Aileden aldığımız bozuk damak tadlarımız nedeni ile beslenme kültürümüz oldukça bozuk. Basınımızda çıkan haberlerde bu yönden irdelendiğinde tezatlarla dolu.Hangisi doğru dedirtecek o kadar zıtlıklar karşısında bazen çaresiz kalmakda mümkün. Tuz, şeker ve beyaz un ile ilgili sadece edebiyatını yapıyoruz desem haksızlık olmaz.Bu üçlü,aslında günümüz insanının aynı zamanda ömür törpüsüdür. Sağlıklı zinde olmak ve hastalıklara karşı korunmak için bu basit tedbirde bile samimideğiliz.

Ramazan orucuna niyet ederken yukarda özetlediğim zararlılara karşıda niyetlerimizi tazeleyelim diyorum.Sağlık ve mutluluk dileklerimle hepimizin Ramazanı şerifi mubarek olsun diyorum değerli dostlarım.