Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2428.07
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Mart 2024

Ramazan kardelenidir ömrümüzün

Her hasretin sonu muhakkak vuslattır. Neyin hasretini duyuyorsanız vuslatınız ona olur. Hasret ile vuslat arası hissettiğiniz duygudur özlem. Özlemek de buradan gelir. Özlemeyi kıymetli kılan beklenenin değerindendir. Beklenen değerliyse özlemek o vakit külfet değil ülfet olur. Beklemenin hakkını verenler kavuşmanın lezzetine ulaşabilir. Beklemenin erdemini gösteremeyen sabırdaki hikmeti kavrayamaz. Sabır hayra açılan kapıdır. Yokluğa sabretmek varlığa aralanan kapıdır. Varlık kapısından sabır ile geçenlere düşen nihai görev şükretmektir.

Dünü hayır olanın akıbeti de hayır olur. Her işinde hayrı gözetmek insanı iyiye ve güzele sevk eder. İnanç, ibadet ile süslenince güzeldir. İbadet, inancın libasıdır. Sabır da ibadetlerin süsüdür. Ramazan da başlı başına sabırdır. “Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.” (İnşirah Suresi, 5 ve 6. Ayetler) Güçlükle beraber kolaylığı veren Allah’a hamdolsun.

On bir aylık hasretin nihayetinde gönlümüzün sultanı, ömrümüzün miracı, ruhumuzun sükûnu, başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem azabından kurtuluş olan Mübarek Ramazan ayı hoş geldi.

Ramazanı külfet olarak görmek ülfeti ıskalamaya neden olur. Ramazan ülfete vesiledir. Herkesin halinden anlayıp insanların birbirleriyle kaynaşmasını sağlar. Ramazan, güzelliklerin birin binle çarpılarak hesaplandığı ve ruhun cennet rayihasıyla dolduğu zamandır.

Anı yaşamanın lezzeti gizlidir Ramazan’da. Latin Şair Horatius’un Hedonist Felsefenin temelini oluşturan “carpe diem!” sözünün aslına rücu ettirilerek hakiki anlamda idrak edilmesini sağlayacak zamandır Ramazan. Anlayacaklar için bir fırsattır. Hatta fırsatlar silsilesinin ilk basamağıdır. Bugünün batıl anlamda haz merkezli anı yaşamak düşüncesinin çürümüşlüğünden kurtularak anın içinde zamanın kıymetini bilerek yarının huzuruna ermek için vesiledir Ramazan. Carpe diem felsefesi etrafında şekillenen “Sadece bir tane hayatınız var ve şimdi yapmayacaksınız da ölünce mi yapacaksınız?” düşüncesi yerine “Sadece bir tane hayatınız var ve ölünce size faydası olacak şeyleri şimdi yapmalısınız.” fikrini yerleştirmek gerekir.

Bu anlamda Ramazan, anı yaşamak isteyenler için en güzel fırsattır. Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı bu ay aynı zamanda oruç ayıdır. Başında rahmet, ortasında mağfiret ve sonunda cehennem azabından kurtuluş olan bu ayda tutulacak oruçlarla ilgili olarak bir kudsî hadiste Yüce Allah’ın “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim” buyurmaktadır. Bu hadis dahi başlı başına bu ayın ne kadar kıymetli olduğunu göstermeye yeter.

Hazreti Ali: “Her şeyin bir baharı vardır. Kalplerin baharı Kur'an, Kur’an’ın baharı da inmeye başladığı ay olan Ramazan ayıdır.” diye buyurur. Bu dünyada her mevsim bize kış... Bu dünya çilehane... Bu dünya dertler yumağı… Çözmeye çalıştıkça daha da girift olan sorunlarla dolu bir yer. Her yanımız kan, gözyaşı, hüzün, keder, çile… Bugün Gazze mazlumlar için kan gölüne döndü. İçimiz kış, bitmek bilmeyen bir çile kuşatmış her yanımızı. Zulme rıza göstermiyoruz, zalime karşı duruyoruz. Lakin içimizdeki kışa bir türlü bahar gelmiyor. Her yanımız acıyor.

Biliyoruz ki bu dünya imtihan yeri… İmtihanı geçebilmek en büyük mesele… Bunun için sabrı tüm cümlelerin başına koyuyoruz. Sabrın en güzel öğretmenidir Ramazan. Ramazan, kardelenidir ömrümüzün. Baharı müjdeler hayatımıza. En çetin kışlara direnişimizin umududur Ramazan. Bu dünya imtihan yeridir ve her kışın ertesi bahardır. Baharın anlamı kışa sabrımızda gizlidir. Çilelere sabrederek rahmete erişir insan. Rahmet ile kuşatılmak istiyorsak evvela sabrı kuşanmak gerekir. Ramazan her haliyle sabrı öğretir bize. Ne mutlu bu öğretiye vakıf olan gönüllere...

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (SAV): “Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” hadisiyle bizlere bu güzel müjdeyi veriyor.

Rabbimiz, sahurda O’nun rızasıyla niyet ederek tuttuğumuz ve iftarda da “Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü.” (Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim. Verdiğin nimetle oruç açtım.) diyerek açtığımız oruçlarımızı kabul buyursun.

Ramazan ayımız ümmetin vahdetine, Gazze’nin direnişine, insanlığın dirilişine, mazlumların zaferine ve ömrümüzün kardelenine vesilesi olması umuduyla mübarek olsun.