Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2398.34
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 May 2019

 Ramazan, kıyama kalkmaktır 

Ramazan, kıyama kalkmaktır

Rabbin müşerref kıldığı çok özel bir zaman diliminin içindeyiz. Ramazan, niyetiyle, orucu, iftarı ve sahuruyla, zikri, zekâtı, sadakası ve yardımlaşmasıyla, bu aya saklanan sayısız hikmeti ve sevabıyla, hâsılı Ramazan’ın her hâlinin tadıyla, ruhlara ve bedenlere saldığı şifa şerbetiyle, zaman ve mekân içinde yaşanan zaman ve mekân üstü bir rahmet mevsimidir bu dem.

Anlayıp kavrayabilene, fark edip yaşayabilene, hissedip hazzedebilene makamlar üstü bir makamdır Ramazan. Gaye ve mana pınarından pâyelenenlerin gönlüne bir fetihtir Ramazan. İzzet ve ikram elmasıdır Ramazan. Kalplerin dehlizlerinde Hira inşa etmektir Ramazan, uygarlığın o en âlâ meşalesiyle aydınlanmaktır Ramazan, gönüller bina etmek, nesilleri meşru neşelerle ihya etmektir Ramazan.

Ramazan, kıyama kalkmaktır ataletin zilletinden, haysiyetin izzetine. Şerefin burçlarından, mertliğin sancağına değin bir davanın nüvesi etrafında aydınlanmaktır Ramazan. Talan edilmiş gönüllerin utancından, fethedilen gönüllerin aşkına kadar Ramazan. Karanlığın azabından, Kur’an’ın ışığındaki o kutsi aydınlanmaya değin Ramazan.

Mekke’nin bedeninden, Medine’nin ruhuna kadar... Bosna’nın ahından, Semerkant’ın güzelliğine kadar... Bağdat’ın tarihinden, Şam’ın mazisine kadar... Kahire’nin çöllerinden, Endülüs’ün burçlarına kadar, şerefli payitaht İstanbul’un dirilişinden, izzetli payitaht Kudüs’ün fethine kadar Ramazan… Ezelden ikbale kadar Ramazan…

Ramazan, gönül coğrafyamızın her nakşını, her akışını, her karışını nesillerin kalbine methetmektir. Evlatlarımızı bir aziz dava etrafında büyütebilmektir Ramazan. O dava ki, merhametin peygamberini anlayabilmek ve onun gibi yaşayabilmektir Ramazan. Bir dava ki, aşkın bütün surlarını fethe çıkmaya niyet edip, İbrahim peygamberin içinde bulunduğu ateşi, ağzındaki bir damla suyla söndürmeye giden karıncayı anlayabilmektir. Komşusunun açlığından, kendi imanını sorgulayabilmektir Ramazan. Gönlümüzün ve bedenimizin amel envanterini çıkarabilmektir Ramazan. Yaşadığımız beldeden, Medine’nin nurani ve ruhani iklimini alabilmektir Ramazan. Talip olmaktır Ramazan, aç kalmaya değil, Rabbin rızasına acıkmaya talip olmaktır Ramazan…

Kudüs mahpus iken, hüzündür Ramazan.

Kudüs’te yas iken, göze yaştır Ramazan.

Kudüs mazluma dar iken, gönle ahtır Ramazan.

Kudüs mana iken, aşka kıyamdır Ramazan.